Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 19.10.2011.
12:51
Vestionline A

I Srbi imaju pravo na samoopredeljenje, ali u državi Kosovo

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac iz Kalifornije, Dejna Rorabaker objavio je u listu ''Volstrit džornal“ komentar pod naslovom ''Mirovna pogodba za Balkan“ u kome predlaže novu strategiju za stabilizaciju regiona, koja obuhvata priznanje prava na samoopredeljenje kosovskih Srba, uz poštovanje teritorijalnog suvereniteta samoproklamovane republike Kosova.

Republikanski zakonodavac iz Kalifornije ukazuje da je dobar deo dugoročnih tenzija između Srbije i Kosova izazvan činjenicom da su postignuti mirovni sporazumi zaobišli neka od ključnih spornih pitanja, preneo je Glas Amerike.

Sporna pitanja nisu rešena: Dejna Rorabaker


Jedno od tih spornih pitanja je sever Kosova, smatra Rorabaker i dodaje da bi status kvo u kojem Beograd bojkotuje Prištinu, a Priština nastoji da uspostavi kontrolu nad celom svojom teritorijom, mogao da dovede u pitanje izgradnju demokratskih institucija i ekonomsku obnovu Kosova.


Prema njegovim rečima, prva stvar koju bi međunarodna zajednica trebalo da učini, jeste da prizna da postojeća, kako se izrazio ''neformalna secesija severnog Kosova preti da potkopa sve što je postignuto do sada“.


Rorabaker predlaže novu strategiju za stabilizaciju regiona, koja obuhvata priznanje prava na samoopredeljenje kosovskih Srba, uz poštovanje teritorijalnog suvereniteta Kosova.


On pored ostalog podseća da je kao član američkog Kongresa tvrdio da kosovski Albanci imaju pravo na nezavisnost. Ali Rorabaker ističe da bi i Srbima sa severa Kosova, ukoliko to želi većina, takođe trebalo omogućiti da budu deo Srbije.


Jedna od opcija koja bi mogla da obezbedi dugotrajnu stabilnost, kaže on, jeste sporazum baziran na pravu na samoopredeljenje, uz razmenu teritorija približne veličine između Srbije i Kosova.


Severni deo Kosova bi mogao da se pripoji Srbiji, dok bi većina albanskog stanovništva na jugu Srbije mogla da se priključi Kosovu ako to želi, smatra Rorabaker.


Američki zakonodavac je uveren da bi razmena teritorija, pod uslovom da bude uredno izvedena, poboljšala situaciju i doprinela mirnom rešavanju sadašnjeg spora.

Sreda 19.10.2011. 14:58
znachi mi da im damo drzavu da bi oni nama posle dali pravo da izadjemo iz iste....Boze ludih li ljudi....
Sreda 19.10.2011. 13:59
Ko je onaj sa oproscenjem tamo na slici....? Da Srbi nisu se opredelili onda bi nebili na Kosovu... Tako i drugi narodi koji tamo vekovima zive... PS: Pozdravi Arnija...
Sreda 19.10.2011. 21:44
Može razmena. Ali bujanovac, preševo i dlovi medveđe, tzv. kosovu, a srbiji ne sever (jer on jeste 100% Srpski), , već Gačanica, Vitina i Štrpce, Gnjilane, Istok, Južna mitrovica, Vučitrn i Srbica, jer je tu živelo srpsko stanovništvo pre rata. Pa onda da se trguje. A ne Srpsko za Srpsko. P nek šiptari onda traže Tuzi i sve do Bara u Crnoj gori (verovatno će im dati, jer su ih priznali), i nek prave državu na račun prijatelja njihovih, a ne uvek SRba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online