Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 19.10.2011.
12:14
Đ. Barović - Vesti A

Ruska baza u Nišu trn u oku NATO!

Otvaranje srpsko-ruskog Centra za vanredne situacije u Nišu zabrinuo je Zapad. Do sada se u medijima licitiralo koja će biti tačna namena ovog Centra, a čitav projekat i dalje prati izvesna misterija. Međutim, predstavnici obe zemlje tvrde da nije reč o vojnoj bazi, već centru koji će "garantovati bolju bezbednost i Srbije i celog Balkana", a mogao bi biti otvoren već na proleće. Vojni analitičari u Srbiji se slažu da se u vezi s ovim centrom nepotrebno pravi fama, ali imaju i potpuno podeljena mišljenja koji je interes Rusije.

Balkanski strateški trougao: Aerodrom Niš, baza Bondstil na Kosmetu i baza Deveselu u Rumuniji

- U trenutku kada Srbija na svaki način pokušava da uđe u Evropsku uniju, ne postoji ni promil šanse da se Rusima dozvoli gradnja vojne baze. Međutim, slažem se da je u budućnosti, u slučaju da se izmene političke prilike u svetu, to moguće - kaže jedan od najcenjenijih srpskih geopolitičkih stratega, general Radovan Radinović.

Potpisali saradnju: Ivica Dačić, Sergej Šojgu (desno) i ruski ambasador Aleksandar Konuzin (levo)

Nekadašnji šef VBA, general Momir Stojanović kaže da bi voleo kada bi Rusija u Srbiji napravila svoju vojnu bazu, ali da je to ipak daleko od stvarnosti.


- Centar za vanredne situacije koji se navodno pravi nije ništa više od udvaranja biračima pred izbore. Preko brata Slobodana Miloševića, Borislava, režim je doveo Šojgua kako bi se slikali i svašta obećavali. Da je Rusima zaista bitno da se vojno poziciraju na Balkanu, onda bi tražili aerodrom Dubrava kod Sjenice ili Kopaonik - smatra general Stojanović.

"Ruska protivteža na Balkanu"

 

Upozorava: Januš Bugajski

Šef Programa za studije Jugoistočne Evrope u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu Januš Bugajski tvrdi da Rusija ima ambicije da u centru Srbije otvori svoju vojnu bazu, a da je prvi korak ka toj ideji već otvoreni Centar za vanredne situcije u Nišu, o čemu su juče potpisali protokol Ivica Dačić i Sergej Šojgu.


"Ako prihodi od prodaje energenata budu značajno porasli, Kremlj će težiti ruskom vojnom prisustvu na Balkanu, koje bi bilo protivteža onome što vidi kao američku ekspanziju u regionu i vojnim kapacitetima SAD na Kosovu, u Rumuniji i Bugarskoj, kao i postavljanju delova antiraketnog štita u nekoliko država centralne i istočne Evrope", izjavio je Bugajski.


Međutim, nekadašnji komandant Združenih snaga na jugu Srbije, general Ninoslav Krstić veruje da su Rusi i te kako dobro procenili gde da instaliraju bazu koja će čuvati njihov gas!


- Verujem da je priča krajnje jednostavna i da Rusija na ovaj način želi da zaštiti svoj gasovod koji će uskoro proći kroz Srbiju. Naravno, tako nešto je grubo narušavanje suvereniteta jedne zemlje, ali sumnjam da će se o tome uopšte javno govoriti - smatra general Krstić.

Rusi su dopremili prvi deo opreme, vredan dva miliona dolara: Specijalni ruski avion za gašenje požara

Prema njegovim rečima, stvaranjem regionalnog centra za vanredne situacije otvoriće se i mogućnost da u Srbiju zvanično uđu ruske antiterorističke jedinice.


- Civilna zaštita ne podrazumeva samo razminiranje, pomoć pri elementarnim nepogodama, poplavama ili zemljotresima, već i borbu protiv terorizma. Znači, u tom centru bi morale da se nađu i antiterorističke jedinice, a ostaje samo pitanje da li će njihov zadatak biti da se brinu o teritoriji Srbije ili celog regiona - smatra general Krstić.
 

Dačić: Nije, al' može da bude

 

Potpisujući dokumenta o stvaranju rusko-srpskog humanitarnog centra, potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić je izjavio da će Centar moći da zbrine oko 2.000 ljudi.


- Ovde neće biti vojnih ili policijskih formacija, već sve ono što je potrebno za gašenje požara, uklanjanje posledica poplava, zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa. Ovo nije vojna baza, ali ako bi Srbija želela da je formira, to je njeno pravo, mi smo nezavisna država. Takvu odluku ipak nismo doneli, jer smo vojno neutralni - kazao je Dačić.

 

Šojgu: Ne brinite!

 

Ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Sergej Šojgu je demantovao da se u Nišu pravi buduća ruska vojna baza i rekao da će centar biti u interesu i građana Srbije, ali regije.


- One koji sumnjaju da će ovde biti vojna baza, pozivam da se pridruže našem odredu za razminiranje, u svojstvu deminera, pomoćnika ili na neki drugi način. Za rusku bazu u Nišu najviše se brinu oni koji su se bavili miniranjem ove teritorije. Umesto što tako nešto pričate, dođite i pokupite ono što ste ovde ostavili ili nemojte nas da sprečavate da radimo svoj posao - kazao je Šojgu.

 

Jeremić: Za dobro Balkana

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kaže da regionalni humanitarni centri nalik onom koji će biti u Nišu, već postoje na Bliskom i Dalekom istoku, kao i u centralnoj Americi.

 

- Srbija, ali i čitav Balkan, kao rezultat rada ovog humanitarnog centra biće bezbednije mesto. To će biti srpsko-ruski doprinos stabilnosti Balkana u kontekstu uklanjanja posledica elementarnih nepogoda. Očekujemo da će se u ovaj projekat uključiti i naši susedi. Mogli su se čuti glasovi zabrinutosti zbog ovog projekta, čak i negodovanja, ali te primedbe ne stoje - istakao je Vuk Jeremić.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 12:28
Што бих волео да отворе војну базу, па да сви ставе прст на чело... Треба урадити нешто адекватно и конкретно... Крајње је време...
Sreda 19.10.2011. 12:53
Dobro dosli bacuske :)
Sreda 19.10.2011. 14:37
Braco Rusi dobro dosli, ne bitno iz kog razloga dolazite!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online