Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 19.10.2011.
13:25

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Vlast se krije iza patrijarha?

Učestalim oštrim izjavama na račun srpskih evrointegracija, kao i podrškom kosovskim Srbima na barikadama, patrijarh srpski Irinej postao je u očima nekih političara i medija "najglasnija opozicija vlastima Srbije". S obzirom na to da je prošle godine na saboru SPC ražalovan vladika raško-prizrenski Artemije jer je, kako su govorili pojedini episkopi, bio "bez dlake" na jeziku u komunikaciji sa vlastima u Beogradu i predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, u delu javnosti nameće se pitanje da li slična sudbina može da zadesi i patrijarha Irineja.

Patrijarh Irinej

- Od takvih pritisaka neće biti ništa. Državni vrh je napravio zaokret kad se shvatilo da od ulaska u EU za Srbiju dugoročno nema ništa.

A idu izbori, stranke vladajuće koalicije hoće za zadrže vlast, pa će im pozivanje na izjave patrijarha dobro doći u izbornoj trci, računajući da će konkurentima odmoći ako budu napadali patrijarha.

Zašto bi se ako ne zbog toga, ponovo aktuelizovali poznati patrijarhovi stavovi, izrečeni još u januaru 2010. u njegovom prvom obraćanju novinarima kada je rekao da se SPC neće protiviti evropskim integracijama Srbije ako to ne bude na štetu i uštrb njenog kulturnog i istorijskog identiteta, ali i državne celovitosti - kaže za "Vesti" jedan od članova crkvene skupštine.

"Ako stradate, znate zašto stradate"

 

Poglavar SPC rekao je u Jagodini da je pred Srbijom veliko iskušenje, jer joj nude da uđe u Evropu, ali sa "strašnom cenom".


- Ako treba da žrtvujemo Kosovo da bi ušli u Evropu, da im se onda zahvalimo na njihovoj dobroti i ljubavi. Neka nas ostave same, neka nam ne čine ono što su nam nedavno učinili, a da Kosovo ostane sa nama - poručio je patrijarh.


Podržavajući Srbe na barikadama, patrijarh je rekao: "I ako stradate, znate zašto stradate, ako budete morali krv da prolijete, znate zašto to činite. To je sveto mučeništvo i odbrana svete zemlje".

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 13:48
Ponekat treba da se napomene... Da Bog postoji... I da se njemu nemoze iza ledja...
Sreda 19.10.2011. 14:43
Patrijarh je Tadićev čovjek. Uporedite samo patrijarha Pavla i Irineja. Obojici nešto fali: Pavlu oreol, Irineju rogovi. To što on nekada "iskoči" iz kolotečine je samo privid, jer SPC ipak nosi prefiks "srpski" za razliku od Demokratske stranke. Ostavljeni su najveći demoni i lopovi pod okriljem SPC, makar u R. Srpskoj, a otjeran je Artemije koji nije pristajao na prozapadnu politiku. Pa ako je bio kriv zašto nisu podnijeli krivičnu prijavu protiv njega? Dve najsvetije srpske tradicije su srozane na sramotno nizak nivo: srpska crkva i srpska država.
Sreda 19.10.2011. 13:37
Narod stoji iz nase svetosti Patrijarha, nikakva Vlast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online