Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 18.10.2011.
14:39
Beta A

Vraćena verska služba u Vojsku Srbije

Verska služba i vojni sveštenici sa činom oficira biće vraćeni u Vojsku Srbije nakon 66 godina, utvrđeno je u utorak potpisivanjem sporazuma šest tradicionalnih crkava i verskih zajednica s ministarstvom odbrane Srbije.

Potpisan sporazum između verskih poglavara i ministra odbrane Šutanovca
 


Sporazum su potpisali ministar odbrane Dragan Šutanovac i predstavnici verskih zajednica - beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, biskup Samuel Vrbovski, episkop Ištvan Čete Semeši, predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak i biskup Arpad Dolinski.


Šutanovac je posle potpisivanja sporazuma u Velikoj ratnoj Sali Vojske Srbije izrazio zadovoljstvo jer će verska služba posle 66 godina biti vraćena u vojsku.


"Danas smo pristupili jednom činu koji vraća tradiciju srpskoj vojsci na jedan moderan i savremen način, koji pre svega poštuje pripadnike Vojske Srbije i to one koji se nalze na najtežim zadacima i kojima je najviše vere potrebno", rekao je ministar.


Mali čin i nasušna potreba

Kako je naveo, činjenica da je sa svim verskim zajednicama u Srbiji potpisan sporazum govori da Vojska Srbije živi i želi da nastavi taj život tako što će poštovati prava svih građana Srbije i pripadnika vojske.
 

Svako sa svojom oznakom

Kako je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, vojni sveštenici imaće oznake na reveru - pripadnici SPC imaće krst sa trolistom, rimokatolici latinski krst, Jevreji Davidovu zvezdu, vojni imam imaće polumesec, a pripadnici evangelističkih i reformatorskih crkava krst u ruži.

"Ovo je danas mali čin, ali ono što će uslediti - uvođenje verske službe i uvođenje prvih oficira u Vojsku Srbije, biće nagrada za sve što smo učinili, jer to je nasušna potreba običnog vojnika za koje moramo imati razumevanja", istakao je Šutanovac.


Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković rekao je da će potpisivanje sporazuma o vraćanju verske službe u vojsku biti "još jedan doprinos razvoju ljudskih prava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost".


Vladika Porfirije naglasio je da vojska postoji pre svega da brani, propoveda, svedoči i sačuva mir.


"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom", kazao je vladika.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2011. 15:22
Koliko znam ovo je jedinstven slucaj u svetu da Armija jedne Pravoslavne drzave ima hodje,fratre,popove,i ko zna koje jos. Cija je to Armija u stvari kada je sastavljena od toliko narodnosti,Jugoslovenska? Da li ovakav sistem u vojsci ima bilo gde u svetu,na primer u drzavama EU,britaniji,Americi,Arapskom vojskom,Talijanskom posebno. Vladika jedan rece da vojska postoji pre svega da brani,(nasa ne brani),i da PROPOVEDA. Bas ce biti lepa slika kada vojnici pocnu propovedati,jedan se klanja,drugi se krsti lopatom,treci sa tri prsta,cetvrti place pred zidom,peti,i tako redom. ovo je da se prekrstim levom i desnom istovremeno.
Utorak 18.10.2011. 15:44
Sta sve rade, ovde ni molitva neomaze. Cini mi se da je ovde cilj urusavanje crkve, a vojska ko vojska, ona je vec u blatu odavno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online