Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 18.10.2011.
08:07 >> 11:35h
B92 A

Istekao rok Kfora, barikade i dalje stoje

U ponoć je istekao rok koji je Kfor dao Srbima sa severa Kosova da uklone barikade s puteva ka prelzaima Jarinje i Brnjak. Jutro osvanulo s barikadama. Srbi ponudili Kforu kompromis, odnosno da se konvojima te vojne misije omogući "periodičan prolazak" putevima na severu.

Da li će barikade biti uklonjene danas?
 


U iščekivanju prolaska vozila Kfora ka administrativnim prelazima Srbi sa severa Kosova od jutros su se okupili u velikom broju na barikadama u Zupču, Leposaviću, Rudaru i na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Kforu ponuđen kompromis


Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su predstavnici Srba sa severa Kosova ponudili Kforu kompromis, odnosno da se konvojima te vojne misije omogući "periodičan prolazak" putevima na severu.


"Naš je predlog da se Kforu omogući periodično da konvoji prolaze kroz opštine na severu, ali da to ne znači da imaju potpunu slobodu kretanja", rekao je Pantić.

Srbi na barikadama su se kao i do sada smenjivali na dežurstvima, a i pored veoma hladnog vremena od juče je primetan veći broj građana na barikadama. U šatorima i pored vatre Srbi su proveli još jednu noć u iščekivanju da će biti pronađeno rešenje za krizu koja traje gotovo tri meseca.

"Građani će svojim telima braniti svoja ognjišta i svoje domove i jedino su spremni da kompromisom i dogovorom rešavaju sve nesporazume", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.
 

Pantić je poručio da ne zna kakav će da bude odgovor naroda, ali da je uveren da će građani biti mirni, da neće koristiti nasilje, ali ni dozvoliti da se nasilje primeni nad njima.


Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić, koji je na barikadi u Rudaru, rekao je da narod od Kfora očekuje da "albanske carinike i pogranične policajce vrate odakle ih je i doveo, a da će potom narod u mirnoj atmosferi ukloniti barikade".

Apeli Kforu da odloži akciju i ne pribegava nasilju

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je na Kfor da odloži akciju uklanjanja barikada, do odluke skupštine četiri opštine na severu Kosova i Metohije zakazane za sredu, ocenjujući da bi nasilno uklanjanje barikada nosilo rizik daljeg zaoštravanja situacije.


Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović ranije je izjavio da će Srbija, koristeći diplomatiju, nastojati da spreči da Kfor sprovede odluku o uklanjanju barikada, dok je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je ljudima sa severa Kosova poslao poruku u vezi s najavom Kfora da će ukloniti barikade.

U međuvremenu, kako piše "Blic", Kfor je odlučio da na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak pošalje između 12 i 15 kamiona s potrepštinama i opremom za vojnike na kontrolnim punktovima.

Iako je situacija ne severu Kosova i dalje veoma napeta, pogotovo danas, jer je istekao rok Kfora dat lokalnim Srbima, šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu Mauro de Vinćentis je rekao da i pored poziva Kfora, neće doći do nasilja na severu Kosova.

Podsetimo, Srbi sa severa Kosova postavili su barikade letos, jer se protive nameri vlasti u Prištini da na prelaze Brnjak i Jarinje dovede svoje carinike i policajce.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2011. 09:04
Da saberemo malo draga braco: Kfor najavio nasilno uklanjanje barikada ? Kome su to najavili ? Sigurno nasem dragom Borhanu, ljudi nas dragi predsednik NIJE lud, sve radi po reziji od usa 100% ali pravi racunicu bez nas :)
Utorak 18.10.2011. 10:09
Hasime zasto nedodjes ti i sklonis bar.i.kade...? Umest da drugi prlja ruke za tvoju korist... Klintonova napusca scenu pa mogo bi i ti... Ljepo prugastu uniformu za tebe i tvoje prvo ukloni Bar.i.kade... Pa kad budes tu kod Jarinja nastan Koridorom 10... U pravcu Severna Evropa to je tamo odakle Turisti iz Holandije dolaze... Na zimovanje na Kopaonik pa oni ce tebi da objasne kako ces do Haga...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online