Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 18.10.2011.
12:13
J. Arsenović - Vesti A

Izbori ipak na proleće

Već danima je neizvesno da li će vladajuća koalicija imati neophodnu većinu za izglasavanje rebalansa budžeta, što je otvorilo spekulacije o tome da bi izbori u Srbiji mogli da se održe već krajem ove godine. Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Đorđe Vuković ne veruje u to.

Đorđe Vuković

- U ovom trenutku, ako gledamo samo poziciju vladajuće koalicije, postoje indikatori da bi moglo da dođe do prevremenih izbora.

Verujem ipak da će doći do kompromisa sa mađarskim strankama i sa LDP-om - kaže Vuković.


Ipak, predsednica parlamenta Slavica Đukić- Dejanović rekla je da bi izbori mogli da budu održani u decembru ili u januaru?
- Nisam siguran da u izjavama tog tipa ima skrivene poruke.

Mnogo smo puta imali spekulacije da će pasti Vlada, ali se pokazalo da se tresla gora, a da se na kraju čak ni miš nije rodio.

Imajući u vidu međusobne odnose unutar vladajuće koalicije i pojedinačne partijske interese, mislim da je u ovom trenutku najrealnije da će ova Vlada potrajati i da će izbori biti raspisani oko Nove godine kako bi mogli da budu održani u martu ili u aprilu.


Koliko bi negativna odluka Saveta EU vezana za kandidaturu Srbije mogla ubrzati izbore?
- Nisam siguran da će vladajuće partije biti u prednosti ako sada raspišu izbore, jer moraju računati na tu odluku od 9. decembra bilo da bude negativna ili pozitivna.

Ako bi Srbija u decembru dobila status kandidata, moraju da ubede građane da je to korisno za njih i za to im treba vremena, jer na osnovu jedne informacije ne možete da pravite politički kapital.

U slučaju da ne dobijemo kandidaturu, raspisivanje izbora za decembar bi bilo nepovoljno jer bi se onda izbori održavali baš pod svežim uticajem te negativne odluke.

EU i dalje važna tema

 

S obzirom na povećan broj evroskeptika, koliko je realno da EU ponovo bude top tema izborne kampanje?
- Mislim da će EU i dalje biti jednako važna tema, ali ne i dominantna. Na prethodnim izborima evropska opcija je dobila 102 mandata, iako je samo jedna trećina građana EU stavlja na prvo mesto. Međutim, proevropske partije su uspele da izvuku maksimalno od svog biračkog tela.


Ako bi se ovih dana raspisali izbori, kada bi oni najranije mogli da budu održani?
- Krajem decembra. Odluka o raspisivanju treba da bude objavljena u Službenom glasniku, pa onda mora da stupi na snagu, a najkraći rok od raspisivanja do održavanja izbora je 60 dana.


Da li je moguće da posle ovih izbora dobijemo tzv. veliku koaliciju DS-a i SNS-a?
- Moguća je, ali malo verovatno. O toj velikoj koaliciji će se razmišljati tek kada sve druge opcije budu iscrpljene, odnosno ako ne bude mogla da se napravi neka druga koalicija, bilo sa DS-om ili sa SNS-om kao stožerom.

Od Ivice (ne) zavisi

 

Da li će od SPS-a i ovoga puta zavisiti koja će se Vlada praviti?
- Ne sporim da će SPS vrlo verovatno biti parlamentarna stranka i da će možda će biti neophodan, ali ne verujem da će biti dovoljna za pravljenje vladajuće koalicije. Treba imati u vidu i šta će biti sa LDP-om, DSS-om i SRS-om.

 

Ovoga puta će barem tri velika partnera biti neophodna za formiranje koalicije. Odnosno demokrate, odnosno naprednjaci moraće imati još bar dva partnera za formiranje vlade. Mislim da će demokrate teško ovog puta bez LDP-a, a SNS bez DSS-a.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2011. 12:30
Najbolja stvar kod izbora je što ovi Nikolićevi i Vučićevi neće moći da naprave vlast osim sa DS-om, a tako će i biti. Imaju isti program, a bolje im je da se udruže nego da im male stranke mažnjavaju mandate i ucjenjuju ih. Živi bili pa videli! Nikolićevo obrazloženje koalicije će otprilike glasiti: Moramo da uvedemo Srbiju u EU i svi moramo da na tom putu pravimo određene kompromise kako bi građanima Srbije sutra bilo bolje.
Četvrtak 22.12.2011. 08:13
kakvi izbori. revolucija, bre.
Utorak 18.10.2011. 12:23
Kada god budu izbori znam da će Naprednjaci da pobede i da će sve krenuti na bolje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online