Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 17.10.2011.
22:45
Beta A

SVM: Do 9. decembra će se naći rešenje na naše primedbe

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor kaže da očekuje da će se do 9. decembra, kada Savet ministara odlučuje o statusu kandidata Srbije, naći rešenje za primedbe koje je ta stranka ima na Zakon o restituciji.

Onima koji nisu činili ratne zločine treba da se vrati imovina: Balint Pastor
 

Povodom najave mogućnost da Mađarska uloži veto na kandidaturu Srbije zbog rešenja iz Zakona o restituciji, Pastor je rekao da se nada da će do 9. decembra, unutar Srbije biti pronađeno rešenje za to pitanje.

"Mi ne tražimo da se imovina vrati fašistima, ratnim žločincima, ali odgovornost treba da bude individualna i zalažemo se za to da oni koji nisu činili ratne zločine dobiju svoju imovinu", kazao je on.

Balint Pastor je kazao da postoje razne pravne forme za rešavanje tog pitanja, kao što su odluka Ustavnog suda Srbije kojim se SVM već obratio, izmene zakona u Skupštini Srbije ili donošenje autentičnog tumačenja kojim će se utvrditi ko će biti isključen iz restitucije.

Zakonom o restituciji utvrđeno je da pravo na povraćaj imovine nemaju pripadnici okupacionih snaga i njihovi potomci, dok SVM amandmanom traži da se ta odluka odnosi samo na strane državljane pripadnike okupacionih snaga. Vlada Srbije je najpre predložila takav amandman, a potom ga povukla nakon oštrih kritika u Parlamentu.

Tadić: Srbija ne reaguje na ultimatume i pretnje vetom

Manite se vetiranja: Boris Tadić

Zakon o restituciji nije usmeren protiv mađarske, niti protiv bilo koje druge etničke zajednice. Potrebno je mađarskim partnerima u Evropskoj uniji i Savezu vojvođanskih Mađara dati dodatna pojašnjenja i verujem da nikakvog razloga za konflikt nema. Možda oni imaju pogrešne informacije i sagledavanja", kaže predsednik Srbije Boris Tadić. Takođe, on je naveo da ne reaguje na način komunikacije koji je ultimativan i koji podrazumeva pretnju bilo kakvim vetom i poručio da Srbija na takav ultimatum neće reagovati.

"Sugerišem svima u svetu i domaćoj politici da se manu bilo kakvog vetiranja i uslovljavanja Srbije, postavljanja ulitimativnih uslova, jer ne reagujemo na tako nešto", poručio je Tadić i dodao da će se sastati sa predsednikom SVM Ištvanom Pastorom, kao što se sastaje sa ostalim političkim lidrerima i da taj susret
neće biti posvećen samo Zakonu o restituciji, nego i drugim pitanjima.

Predsednik je rekao da Srbiju očekuju novi zakoni koji će dodatno definisati i pitanje restitucije, odnosno ko može da učestvuje u restituciji, a ko ne.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2011. 22:53
Тадићу!једно говориш,а друго радиш.Зашто се састао са Балинт Пастором?Шта ли смо ми себи дозволили због те проклете ЕУ?Уцењују нас сви којима падне на памет да се поигравају са нама.Немам ништа против мађара,али они у скупштини стално нешто условљавају као да је Војводина само њихова.
Utorak 18.10.2011. 08:06
SVM ispašće te naivni ako podržite ovu vlast ,izigra će vas.
Ponedeljak 26.12.2011. 19:07
naravno da hoce. cuvaju vecinu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online