Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 17.10.2011.
20:27
Vestionline A

EK: Unaprediti kontrolu administrativne linije sa KiM

Nedovoljno efikasna kontrola nad administrativnom linijom sa Kosovom, mali broj presuda u vezi sa organizovanim kriminalom i nedovoljni kapaciteti za sprovođenje složenih, pre svega finansijskih istraga, neki su od nedostataka koje bi Srbija treblao da otkloni, proističe iz ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije.

U izveštaju se navodi da je Srbija uspostavila opšti pravni i institucionalni okvir u oblasti pravde, sloboda i bezbednosti, na koje se odnosi Poglavlje 24, ali da je potrebno da efikasno primeni zakone i da unapredi kapacitete i saradnju među nadležnim institucijama i službama.

Pripadnici Kfora na prelazu Jarinje


Kako prenosi EurAktiv Srbija, dodatni napori biće potrebni kako bi Srbija ratifikovala međunarodne instrumente i zakonodavstvo u popunosti uskladila s pravnom tekovinom EU u toj oblasti, ocenjuje se u izveštaju.


Dodaje se i da je Srbija učinila "značajne napore kako bi uskladila svoje zakone sa pravnom tekovinom EU u srednjeročnom periodu".


Poglavlje 24 obuhvata politiku o migracijama, upravljanje granicom, borbu protiv organizovanog kriminala, trgovine drogom i ljudima, borbu protiv pranja novca i terorizma, kao i policijsku, pravosudnu i carinsku saradnju.

U izveštaju se kao razlog za zabinutost navodi upravljanje administrativnom linijom sa Kosovom.


"Nadzor i kontrola duž administrativne linije sa Kosovom moraju se unaprediti, posebno kao odgovor na bezbednosne izazove i način borbe protiv međunarodne

Usklađivanje zakona sa propisima EU

 

Srbija preduzima korake u usklađivanju zakonodavstva sa međunarodnim normama u borbi protiv terorizma, uključujući finansiranje terorizma.

 

Nedostaju nacionalna baza podataka i efikasnija razmena informacija, a potrebno je dodatno unaprediti organizaciju na unutrašnjem planu i saradnju.

 

Srbija aktivno učestvuje u međunarodnoj policijskoj i pravosudnoj saradnji i ulaže napore na unapređenju saradnje u oblasti carine, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

ilegalne trgovine", navodi se u izveštaju.


Dodaje se da administrativnu liniju kontrolišu regularna policija i žandarmerija, a ne granična policija i da nedovoljna obučenost i "popustljivost pri kontroli lokalnih meštana srpskog porekla slabe sveukupnu kontrolu".


"U toj oblasti potrebno je organizovati i efikasno primeniti praktičnu prekograničnu komunikaciju i saradnju", navodi se u dokumentu Evropske komisije.


Komisija je ocenila da Srbija ima institucionlni okvir koji joj generalno omogućava efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala, ali da je organizovani kriminal i dalje razlog za ozbiljnu zabrinutost.


U Srbiji je pokrenuto više krivičnih istraga u vezi sa organizovanim kriminalom, ali one retko kada rezultiraju donošenjem osuđujuće presude, dodaje se u izveštaju i ocenjuje da se moraju unaprediti kapaciteti za istraživanje složenih, posebno finansijskih, istraga.


Evropska komisija je upozorila i da neke službe, pre svega jedinica za zaštitu svedoka, nemaju dovoljno osoblja, sredstava i adekvatne prostorije, kao i da se mora unaprediti saradnja i razmena informacija među nadležnim institucijama i službama.


Saradnja nadležnih vlasti u otkrivanju, zapleni i postupanju sa zaplenjenom imovinom je unapređena, ali su konkretni rezultati u zapleni imovine i dalje ograničeni, navodi se u izveštaju i dodaje da prodaja privremeno oduzete imovine za koju ne postoji neposredni rizik od propadanja izaziva zabrinutost.


U Analitičkom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije navodi se i da se, nakon odlučnih mera srpskih vlasti, broj građana Srbije koji su neosnovano tražili azil u zemljama EU smanjio do septembra 2011. ali da se zatim povećao.


"U toku su napori da se reši to pitanje", navodi se u izveštaju i podseća da je EU uspostavila mehanizam nadzora kako bi se sprečile zloupotrebe bezviznog režima.


U izveštaju se ocenjuje da se primena Sporazuma o readmisiji EU i Srbije koji je stupio na snagu u januaru 2008. odvija bez većih smetnji.


Srbija, takođe, mora da uloži dodatne napore kako bi svoje zakone u potpunosti uskladila s pravnom tekovinom EU u oblasti legalnih migracija, navodi se u izveštaju, kao i da unapredi kapacitete i praksu u oblasti azila.


Različiti migracioni tokovi i nedovoljno efikasni mehanizmi za utvrđivanje zasnovanosti zahteva za azil, kao i male mogućnosti za zaštitu azilanata i njihovu integraciju u Srbiju, utiču na povećanje tranzita migranata ka EU, navodi se u izveštaju.


Srbija je uspostavila pravni i institucionalni okvir za saradnju u borbi protiv trgovine drogama ali preko njene teritorije i dalje vodi jedan od glavnih puteva za trgovinu drogom na Balkanu.

Bez limita za rešenje problema Kosmeta

 

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da EU očekuje napredak u dijalogu s Prištinom i ističe da za rešenje kosovskog pitanja nema vremenskih limita.

 

Dežer je izjavio da je Srbija napravila važne korake ka EU i da očekuje da će dobiti status kandidata u decembru, a da će pregovore započeti već sledeće godine.

 

Prema njegovim rečima, dijalog predstavlja samo okvir koji je ponudila EU u rešavanju kosovskog pitanja, što ne znači da je Unija imala nameru da time nameće rešenje.

Srpske vlasti su između oktobra 2010. i avgusta 2011. zaplenile 1,9 tona droge, što je 0,7 tona više u odnosu na 2009. ali velike količine droge i dalje nisu uništene uz obrazloženje da je to opasnost za životnu sredinu, navodi se u izveštaju i ukazuje na slabosti u nadzoru granice sa BiH, Hrvatskom, Makedonijom i Crnom Gorom i administrativne linije sa Kosovom.


Srbija je uspostavila pravni i institucionalni okvir za borbu protiv pranja novca, ali je potrebno postići bolje rezultate u toj oblasti. Broj otkrivenih sumnjivih transakcija je i dalje mali i mora se unaprediti prijavljivanje takvih slučajeva posebno van bankarskog sektora.


U Srbiji se čine koraci u borbi protiv trgovine ljudima i zaštiti dece od seksualne zloupotrebe. Srbija je, međutim, i dalje zemlja porekla i tranzita, ali i odredište u trgovini ljudima i potrebni su dalji napori kako bi se osigurala puna primena politike u toj oblasti.


Potrebna je i bolja zaštita žrtava, uključujući pružanje pomoći ili skloništa i mogućnosti za reintegraciju, kao i bolja saradnja sa civilnim sektorom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2011. 20:39
Samo kazite, Srbija ce odmah da regulise problem krijumcarenja droge, ljudi, i svega na KiM. Pricamo vam stalno, a vi optuzujete Srbiju. A na borbu sa organizovanim kriminalom u Srbiji zaboraviti, jer se vlast ne moze boriti sama protiv sebe.
Ponedeljak 17.10.2011. 20:43
cajlonci,opremljeni do jaja...al boj ne bije svijetlo oruzje,vec boj bije srce u junaka..siguran sam da zentaju od naseg nenaoruzanog naroda..a zamislite tek da je naoruzan..kako se kurce.polako samo,eto novih udara na berzama,da vidimo koliko ce jos da ostanu na KIM
Ponedeljak 17.10.2011. 22:19
Neki od ovih nece ni docekati da vide sta ce biti, srcka ce im otkazati od straha kao i u onoga francuzica...trta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online