Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 17.10.2011.
17:13
Beta A

Stefanović: Nastojimo da sprečimo Kfor da ukloni barikade

Beograd nastoji da spreči Kfor u nameri da nasilno ukloni barikade, jer bi ta odluka, između ostalog, mogla da ugrozi sve napore u rešavanju problema na prelazima Brnjak i Jarinje, izjavio je šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

Borislav Stefanović: Trudimo se da utičemo kroz razne vidove komunikacije sa mnogim instancama u Evropi i svetu
 

"Naš zadatak je da pokušavamo do kraja da predupredimo takav razvoj događaja. Smatramo da bi bilo negativno da Kfor posegne za silom u uklanjanju barikada, jer to u ovoj napetoj i zapaljivoj situaciji ne može da bude produktivno - može da ugrozi ceo diplomatski proces vođen u cilju rešavanja problema na prelazima Brnjak i Jarinje", kazao je Stefanović beogradskim medijima. Prema njegovim rečima, Beograd kroz razne vidove diplomatske komunikacije sa mnogim instancama u Evropi i svetu nastavlja da utiče da se odluka komandanta Kfora ne sprovede.

"Pronaći ćemo rešenje koje je moguće i koje u najvećoj meri koincidira sa našim interesima", kazao je on i dodao da nekada nije moguće izabrati idealno rešenje, ali je moguće naći najbolje moguće. On je rekao i da je u stalnom kontaktu sa posrednikom EU u dijalogu sa Prištinom Robertom Kuperom u nameri da se nađe adekvatno rešenje za prelaze na severu Pokrajine.

"Sa Kuperom imamo stalnu komunikaciju, pokušavamo da nađemo adekvatno rešenje koje može vrlo brzo da počne da se primenjuje, ali za tako nesto je važno sačuvati stabilnu situaciju na terenu", kazao je on i ukazao da je važno da se nastave napori u pronalasku rešenja jer bi ono onemogućilo negativan razvoj događaja. Stefanovć je dodao da je važno i da predsednici opština zauzmu stav
o celoj situaciji, jer su to legitimno izabrani predstavnici srpskog naroda na Kosovou i Metohiji.

Komandant Kfora Erhard Drevs sinoć je doneo doluku da za sredu odloži prolazak konvoja za snabdevanje Kfora na administrativnim prelazima na severu Kosova, kako bi građanima dao više vremena za uklanjanje barikada.

 

Petković: Rešenje nije u tome da Kfor ukloni blokade

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković ocenio je da rešenje za sever Kosova nije da Kfor ukloni barikade koje su postavili Srbi, već u poštovanju Ustava Srbije i Rezolucije UN 1244.

"Samo uvažavanje dostojanstvenog opstajanja golorukog srpskog naroda na

"Ne treba nam sukob Kforom ili Euleksom"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac smatra da je na severu Kosova neophodna
"staloženost" i "pribranost" i da Srbija treba da štiti svoje
interese na "civilizovan i kulturan način".

"Ne smemo dozvoliti da se uvučemo u sukob sa međunarodnom zajednicom, bilo da je Kfor ili Euleks u pitanju. Našim protivnicima
bi najviše odgovaralo da Srbija uđe u sukob sa međunarodnom
zajednicom i mi ne smemo to da dozvolimo", rekao je Šutanovac
novinarima nakon obilaska vojne fabrike "Milan Blagojević-namenska". 

barikadama koji poštuje Ustav Srbije i Rezoluciju 1244, a ne primena sile Nato, može dovesti do razrešenja situacije, što takođe podrazumeva odlazak Euleksa i vraćanje mandata UNMIK-u u skladu sa Rezolucijom 1244", rekao je Petković na konferenciji za novinare. On je dodao da je NATO 1999. godine bombardovao Srbiju, 2008. predvodio stvaranje "lažne države Kosovo, nasilno otimajući Srbiji njen deo teritorije", a da danas najavljuje da će ukloniti barikade koje su postavili Srbi na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, na tim barikadama srpski narod mirno i dostojanstveno brani svoje neotuđivo pravo da živi u državi Srbiji. Petković je dodao da je misija Euleks osnovana prema odbačenom Ahtisarijevom planu i da se još od 2008. godine otvoreno stavila u službu "izgradnje ilegalnih institucija lažne države Kosovo".

"Zbog toga, odgovornost za sadašnje, izuzetno teško stanje na Kosovu, snosi i sadašnja vlast u Srbiji koja je donela odluku o raspoređivanju ove misije na Kosovu, i koja je u dijalogu Beograda i Prištine prihvatila carinski pečat ilegalne države Kosovo", rekao je portparol DS.

  

SNS: Neka vlast kaže šta će uraditi povodom barikada

Srpska napredna stranka zatražila je od vlasti da jasno saopšti šta planira da učini povodom najavljenog nasilnog uklanjanja srpskih barikada na severu Kosova,
koje je najavio Kfor.

"Neka režim jasno kaže šta je to što Srbi sa Kosova i Metohije još treba da urade da bi im bila zagarantovana elementarna ljudska prava, i šta je to Vlada Srbije konkretno učinila i šta će još da učini da bi ta prava srpskom narodu bila osigurana", piše u saopštenju SNS-a.

Stranka Tomislava Nikolića ocenila je da će, ako Vlada Srbije i predsednik Srbije Tadić nemaju nikakvo rešenje za situaciju na severu Kosova, to biti jasan znak da početak raspleta problema sa kojima se suočavaju Srbi na Kosovu počiva u smeni vlasti koja je doprinela da se danas nalaze u teškoj i nezavidnoj situaciji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2011. 17:58
Sa uklanjanjem barikada nece nista dobro postici, dice se tenzija izmedju naroda! Izbice ponovo rat, a nasu vlast nije briga za to, niti ih zanima kako se narod oseca niti bilo sta drugo.
Ponedeljak 17.10.2011. 18:56
Da, da kako da ne gospodine stefanovicu..... Ccccccccc....... Spakujte svoje kofere i pustite nekog sposobnijeg da odradi posao, da spasi drzavu da spase narod...... SNS,vi ste jedina nada ovom namucenom narodu.......
Ponedeljak 17.10.2011. 18:28
DS je nesposoban da bilo šta uradi nema strateški plan za rešavanje Kosovskog problem. SNS je jedina stranka koja je u ovom trenutku sposobna da pregovara sa evropkm i svetskim zvaničnicima SNS je jedina koja može da sarađuje i sa istokom i sa zapadom.Raspišite izbore pod hitno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online