Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Ponedeljak 17.10.2011.
15:26 >> 20:31h
Vestionline A

SPO ''brani'' srpsku novinarku

Srpski pokret obnove osudio je danas podizanje optužnice protiv novinarke "Nacionalnog građanskog" lista Jelene Spasić i njenog urednika Milorada Bojovića zbog teksta o spremnosti sistema odbrane u Srbiji, i ocenio da tužilaštvo treba da odustane od tog postupka.

Slobodna reč vrednost društva: SPO

Ta optužnica tereti novinarsku profesiju i ustavno pravo na slobodnu reč, ocenio je SPO i naveo da se te vrednosti, kao temelj demokratskog društva, ne mogu gaziti u ime takozvane državne tajne koja prestavlja nasleđe totalitarnog režima.

Tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv Jelene Spasić i Milorada Bojovića, zbog objavljivanja strogo poverljivog "Izveštaja o stanju priprema za odbranu u Srbiji u 2010. godini", o kojem se raspravljalo na zatvorenoj sednici Skupštine Srbije.

Po oceni tužilaštva, tekst koji je objavljen u junu, sačinjen je na osnovu poverljivog izveštaja Ministarstva odbrane o stanju priprema za odbranu zemlje i "naneo je štetu bezbednosti Srbije".

Optužnicu protiv novinara i urednika osudili su Udruženje novinara Srbije i poverenik za informacije od javnog značaja.

UNS protiv progona Spasićeve
 

Peticiju UNS protiv tajnih suđenja novinarima Nacionalnog građanskog Jeleni Spasić i Miloradu Bojoviću za samo nekoliko sati je potpisalo više od 100 novinara.

Spasićevu i Bojovića je je novosadsko tužilaštvo optužilo da su u junu ove godine, objavljivanjem teksta „Državni organi potpuno nespremni za rat“, naneli štetu bezbednosti Srbije.

Optužnica protiv novinara dignuta je bez provođenja istrage, što znači da se protiv njih vodi hitni postupak, a tužilaštvo traži da suđenje bude tajno, bez prisustva javnosti. Glas protiv krivičnog progona ovih novinara podigli su Rodoljub Šabić, poverenik za informacije, i tri vodeća novinarska udruženja u Srbiji, UNS, Nezavisno udruženje novinara Strbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kao i predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Među prvim potpisnicima su i glavni urednik Blica Veselin Simonović i urednik RTVB92 Veran Matić.

Ponedeljak 17.10.2011. 15:38
Ako je izvestaj "strogo poverljiv" kako da je dospeo u ruke novinara? Znaci trebalo bi podignuti optuznicu protiv osobe koja je dozvolila pristup ovako vaznom dokumentu. SPO se buni ne zbog postovanja prava ikoga, vec po direktivi jer njihovim sponzorima odgovara situacija. Mada, u "demokratskim" zemljama tipa SAD bi novinari ipak zaglavili robiju.
Ponedeljak 17.10.2011. 18:19
Nije mi jasno ako je dokumen bio čuvan od strane Db-a, kako je moguće da dospe u ruke novinara, ovo je čista nameštaljka, samo da u Srbiji odgovara onaj koje nevin. Kako je moguće da neko svoj posao čuva, da bi napakostio drugome. Kriv je taj koji je informaciju prosledio pomenutnom listu, i koji nije držao sve u tajnosti, taj treba da odgovara. Ovo je još jedna afera vlasti. Vlast bi trebala da raspiše izbore pod hitno. Uništene su nam sve državne institucije.
Ponedeljak 17.10.2011. 18:47
Чуј добро чувана тајна. Да нам је војска очерупана и пропала. Да председник нема намеру да ратује. Да су све учинили да упропасте ратне војне инвалиде из претходних ратова, како би будућим генерацијам огадили сваку помисао на ратовање за Српску војску. Да су испоручили све родољубе страним службама и Хагу. Да садашњи генерали примају велике плате да парадирају, и смањују војни састав на ниво ловачког друштва. Да удовице палих бораца који су живот дали за домовину третирају као смеће. Да је више српских војника убијено у касарнама ове демократске владе, него у одбрани Косова. Да су лопови и олош опљачкали паре намењене за војску и наоружање. итд, итд, Па јел то та војна тајна коју нико незна?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online