Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 17.10.2011.
13:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

"Kosovo je svenarodna briga"

"Kosovo i Metohija, kao što određuju identitet celog našeg naroda, zahtevaju i svenarodnu brigu, u toj brizi niko nema monopol," kaže vladika lipljanski Jovan (Ćulibrk), koji je i vikarni episkop, odnosno pomoćnik patrijarha srpskog Irineja. Vladika Jovan je za "Vesti" govorio i o radu Kancelarije Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, čiji je rad nedavno obnovljen.

Vladika lipljanski Jovan (Ćulibrk)

Vaše Preosveštenstvo s kojim ciljem je upravo obnovljen rad Kancelarije?
- Rad Kancelarije Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve obnovljen je iz potrebe da se rad Odbora učini operativnijim, kao i iz potrebe da se Odboru obezbedi arhivska i dokumentaciona podrška neophodna da bi se Odbor i Sveti ahijerejski sabor bavili dugoročnijim pitanjima u vezi s Kosovom i Metohijom.

Šta su u ovom trenutku najpreči zadaci, a šta dugoročni poslovi?
- Najpreči zadatak Kancelarije jeste da postane trajna i ozbiljna institucija Srpske crkve smeštena na Kosovu i Metohiji.

Stoga bih bio mnogo srećniji kada bismo o njoj razgovarali za jedno godinu dana kada budemo imali nešto konkretno i da pokažemo, osim onog što imamo sad, tj. ideja i namera.

Kako god bilo, cilj nam je da ova Kancelarija pored podrške Odboru bude ozbiljan centar koji će s vremenom postati dostupan i drugima koji žele da se bave Kosovom i Metohijom. U tom smislu, pozivamo sve one koji raspolažu kako dokumentima, tako i knjigama a smatraju da bi Crkva trebalo da to ima, da li u originalu da li u kopiji, da nam se jave, da posete Kancelariju i da nam ih dostave, na koji god način.


Ko će pored Vas još biti angažovan u Kancelariji?

- Predsednik Odbora je patrijarh srpski, njegov zamenik je episkop Raško-prizrenski Teodosije a ja sam sekretar Odbora i rukovodim Kancelarijom, u čemu mi pomaže moj sekretar, otac Ignjatije (Ilić). Naravno, vrata Kancelarije su otvorena svima koji žele da rade i sarađuju, a naročito onima koji su dugo nastojali na tome da se jedna institucija Srpske crkve smesti na Kosovo i Metohiju. Sada imaju priliku da učestvuju u njenom radu.

Sedište u Pećkoj patrijaršiji

 

Gde će biti sedište i kako će se konkretno odvijati rad Kancelarije na terenu s obzirom na okolnosti u kojima se nalazi Kosovo i Metohija?
- Sedište Kancelarije je u stavropigijalnoj lavri u Pećkoj patrijaršiji, gde je i sedište vikarnog episkopa Njegove svetosti. Ona kao institucija mora da nosi breme uslova u kojima žive Crkva i narod na Kosovu i Metohiji. To neće biti lako, ali je tako jedino moguće: to se odnosi na bezbednost, slobodu kretanja i sve ostalo. U istim takvim uslovima sada živi i radi Prizrenska bogoslovija, čiji je jedan razred ponovo u Prizrenu.

 

Dugo su se čuli glasovi i molbe od strane naših intelektualaca i naroda da se neka od središnjih institucija Srpske crkve izmesti na Kosovo i Metohiju, što je sinodskom odlukom i smeštanjem Kancelarije u Pećku patrijaršiju i uslišeno.


Da li Vi sada u ime patrijarha srpskog, Sinoda i Sabora SPC jedini imate pravo da sa predstavnicima međunarodne zajednice i privremenim institucijama kosovskih vlasti u Prištini razgovarate o bezbednosnim merama za zaštitu srpskog naroda, sveštenstva, kao i o zaštiti kulturno-istorijske srpske baštine na Kosovu i Metohiji?

- Kosovo i Metohija, kao što određuju identitet celog našeg naroda, zahtevaju i svenarodnu brigu. U toj brizi niko nema monopol, ali se zna red, pogotovo u Crkvi, po kojem se posao radi. Sada je SPC prisutna na Kosovu i Metohiji u licu dvojice episkopa, raško-prizrenskog i vikarnog u Pećkoj patrijaršiji, koji kao vikar ima reč kada je u pitanju Pećka patrijaršija, prestona crkva srpskog patrijarha.

Kao sekretar Odbora za Kosovo i Metohiju, koji je pre svega savetodavno telo Sabora, ja imam obavezu da prenosim stavove usaglašene u Saboru i Odboru, kao što tu obavezu imaju svi članovi Odbora. Odbor je tu da pojača prisustvo episkopa raško-prizrenskog i obogati njegove kapacitete. Vladika Teodosije i ja se, po prirodi stvari, međusobno savetujemo, dogovaramo i usaglašavamo kada su u pitanju dnevne stvari koje se tiču i Eparhije raško-prizrenske i Pećke patrijaršije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2011. 13:39
Upoznao sam ovog čovjeka u Izraelu i mogu vam reći da ima sve duhovne kvalitete da bude vladika, prema nama mladima bio je posebno blagonaklon. Moderan i otvoren. U Yad Vashemu je spremao doktorat na temu koncentracionog logora smrti Jasenovac. Vrlo obrazovan i vrlo pametan.
Ponedeljak 17.10.2011. 13:36
Ovaj i Dacic su crna strana srbije
Ponedeljak 17.10.2011. 14:39
I vlada da podje ovim primerom pa neko ministarstvo izmesti na KiM. Za pocetak ministarstvo koje se tako i zove, a i logika nalaze da ministarstvo za KiM bude tu a ne u Bg inace ga preimenovati?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online