Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 15.10.2011.
12:17
D. Dekić - Vesti A

Ne verujem Zukorliću

Stručnjak za pitanja bezbednosti Darko Trifunović pozdravlja namere Turske da pomogne u uspostavljanju jedinstva podeljene islamske zajednice u Srbiji, pod uslovom da su one iskrene.


 

- Ako su dobronamerni, takav poziv može da ima pozitivan efekat, ali bojim se da neće imati, jer su zakasnili - ocenio je Trifunović za "Vesti".

Zašto smatrate da je teško pomiriti vođe islamske zajednice u Srbiji?

- Pa teško je posle takvih sukoba, antagonizama i animoziteta privoleti ih na ujedinjenje, kao da ničeg do sada nije bilo. I Srbija želi da se ti odnosi srede, ali to nikome nije pošlo za rukom.

Kako tumačite poziv Ankare da se muslimanske verske vođe u Srbiji odreknu politike?

- Pa, vidimo da reis-ul-ulema BiH Mustafa Cerić ima vrlo aktivan politički život, kao i muftija Muamer Zukorlić i da se mešaju stalno u politiku. To je njihov vrhunski kukavičluk, jer oni su verski poglavari koji, kao i ostali građani u BiH i Srbiji, imaju političke lidere. Ako udaraju izjavama na političare kao da su im oponenti, onda treba te udarce i da prime na pravi način, a ne da na rukavicu koju bace, kada dobiju odgovor, beže ponovo u religiju. Dobro je što je takvo pitanje otvoreno, ali sumnjam da će uraditi plodom.

Zašto ste skeptični ako je Zukorlić rekao da će podržati rešenje sa kojim se usaglase verski poglavari iz Turske i BiH?

- Deklarativno će i Zukorlić i ostali sve prihvatiti, ali muftija neće da se odrekne stečene moći, niti vlasti na koju pretenduje. Zato ovog verskog poglavara treba pitati šta je učinio na poboljšanju ekonomskih prilika, vladavini ljudskih prava i demokratiji i koliko je pomogao Srbiji u evropskim integracijama. Od svega toga mi smo videli samo da on hoće u dijalog sa političarima i ništa više.

Da li je tačna teza da EU prepušta Turskoj uticaj na Balkanu kao kompenzaciju što neće skoro postati članica Unije?

- Želja Turske da jača uticaj na Balkanu je primetna, ali nisam siguran da je reč o nekakvoj kompenzaciji Brisela. Smenom turskih vojnih generala evropskog duha pokidana je eventualna kopča za dalje približavanje EU. Zato ne verujem da Evropa gleda na Balkan kao na područje koje je ne zanima, pa prepušta uticaj zemlji koja je prvenstveno azijska.

Opasan uticaj iz Sarajeva


- U Bosni i Hercegovini već je uspostavljena radikalna verska infrastruktura pod uticajem imama Saudijske Arabije, a te strukture iz Sarajeva vrše uticaj na deo vođa u Raškoj oblasti. Treba to faktičko stanje sada minimizirati, što nije nimalo lak zadatak. Još teži zadatak je da se eliminiše veliki razdor među verskim vođama islama u Srbiji - kaže Trifunović.

POVEZANE VESTI

Subota 15.10.2011. 12:49
Samo primenjivati zakon, na svako agitovanje protiv drzave.
Subota 15.10.2011. 14:46
Nemam nista protiv muslimanskih zajednica,ali taj Zukorlic jednostavno podstice na mrznju i netoleranciju.
Subota 15.10.2011. 16:02
Ja sam rodjen u Srbiji i nisam Srbin bio sam po celoj Evropi ali verujte mi da nista sa pravima drugih nacija nismo losi u Srbiji, ja neznam dokle ce ovako da pljuju moju domovinu SRBIJU ovi lopovi ova bagra daj ako hocete nesto bolje i tudje idite tamo i uzmete vise ostavite nas na miru,dosta ovakve podele.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online