Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 14.10.2011.
13:31 >> 16:43h
Blic A

Studenti blokirali centar Beograda

Više od 600 studenata Filološkog fakulteta, kojima su se pridružile kolege sa drugih fakulteta okupili su se ispred Filološkog fakulteta, odakle su krenuli u protestnu šetnju po glavnim gradskim ulicama. Deo studenata protestuje u Ministarstvu prosvete i nauke, dok se ostali vraćaju na fakultet kako bi rešili šta će dalje raditi. Studentska povorka zaustavila je saobraćaj u ulici Kneza Miloša.

 

Studentski protesti zbog školarina postali su uobičajeni za početak svake školske godine: Prošle godine je bio Umetnički fakultet, a ove godine Filološki

Zahtevi studenata su lakši uslovi za upis naredne godine studija, kao i to da školarine ne premašuju visinu tri minimalne mesečne zarade u Srbiji.

Oni su uputili molbu dekanatu Filološkog fakulteta, u kojoj su precizirali svoje zahteve, a potom su zahteve predali i Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete i nauke.

Pregovarački tim studenata koji protestuju u Ministarstvu prosvete i nauke primio je pomoćnik ministra Slobodan Jauković, koji im je rekao da ne može da im da nikakve odgovore zato što "nisu legitimno telo koje predstavlja studente".

"Taj razgovor je bio čisto vređanje inteligencijie, bez suštinske želje da se naši problemi reše", kazao je član Plenuma studenata, koji nije želeo da se predstavi.

Grupa od 600 studenata zatvorila je saobraćaj u Ulici Kneza Miloša, vraćajući se ka Filološkom fakultetu gde će biti održan plenum kako bi utvrdili šta će dalje. Studenti su razočarani onim što ih je sačekalo u Ministarstvu prosvete i nauke. 

Prema rečima studenata koji iz pregovaračkog tima, pomoćnik ministra Jauković je rekao da će odgovore na zahtev studenata dobiti studentska skupština SKONUS, ali nije precizirao kada.

"Razmotrićemo dalje korake, ovo nije kraj i protesti će se sigurno ponavljati", kazao je predstavnik studenata.

Studenti su prošli Vasinom ulicom, preko Trga Republike, pa dalje ulicama Kolarčevom i Kralja Milana ka Slaviji.

Studenti su prvi put, sa istim zahtevima, protestovali prošlog četvrtka.

Jedan od studentskih zahteva je i početak razgovora o besplatnom studiranju.

Studenti traže i da se ukine rangiranje prilikom upisa naredne godine studija i da jedini uslov za prelazak na budžetsko finansiranje bude 48 bodova prikupljenih tokom školske godine.

Akademci traže i da se vrati "apsolvenstski status", koji je ukinut za studente koji uče prema novim planovima usklađenim sa Bolonjskom deklaracijom.

Pored studenata Filološkog fakuklteta protestovali su i akademci Filozofskog fakulteta, Više elektrotehničke škole, Fakulteta političkih nauka, kao i Arhitektonskog fakulteta.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 14:07
Prosiriti zahteve i omasoviti demonstracije protiv vlasti.
Petak 14.10.2011. 17:57
Bravo studenti ,vi se borite za svoja prava , a mi ostali samo kukamo mesto da izađemo na ulice i da vam se pridružimo.
Petak 14.10.2011. 19:50
"Nisam zavrsio fakultet zato sto nije valjao Zakon o Univerzitetu" Toma Nikolic "Znam engleski ali ga ne koristim zato sto ne mogu da sastavim misao na tom jeziku" (ili nesto slicno) Toma Nikolic Mozda ce i toma da vam se pridruzi, donece i stiropor a mozda...ako se promeni "Zakon o Univerzitetu" (lol) i zavrsi zapoceto do kraja! PS: Bravo studenti, akademci, tehnicari...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online