Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 14.10.2011.
12:01 >> 12:23h
Beta A

File: Pred Srbijom samo jedan prioritet

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da će Evropska komisija preporučiti datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, čim bude postignut značajan napredak u nastavku dijaloga sa Prišitnom.

Štefan File

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sednice Saveta za evropske integracije, File je rekao da je izveštaj Evropske komisije Beogradu otovreno stavio do znanja da postoji samo jedan prioritet, a to jer nastavak dijaloga i poboljšanje odnosa sa Prištinom.

File je ocenio da je Evropska komisija na taj način bila otovrena i dodao da smatra da je to poboljšanje moguće ispuniti i da nije potrebno da se čeka neki novi izveštaj, već da će preporuka o datumu početka pregovora biti doneta čim taj napredak bude ostvaren.

Premijer Srbije Mirko Cvetković koji je predsedavao sednicom Saveta, izrazio je zadovoljstvo zbog preporuke Evropske komisije kao i zbog toga što nema nikakvih dodatnih uslova osim nastavka dijaloga sa Prištinom što su, kako je rekao, uslovi na kojima Srbija već radi i koji su u potpunosti u skladu sa njenim ustavom.

Evropska budućnost garancija mira u regionu

 

Čvrsto smo uvereni da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) pokretač i garant mira i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope, kao i posrednik sve boljih međusobnih odnosa, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsedavajućeg Predsedništva BiH usvojenoj na na 22. sesiji Igmanske inicijative.


Izjavu su potpisali Boris Tadić, Ivo Josipović, Filip Vujanović i Željko Komšić, uz prisustvo evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.


"Izražavamo zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska uspešno okončala pristupne pregovore i da je pred potpisivanjem pristupnog ugovora, da Srbija do kraja godine dobije status kandidata i datum početka pregovora, Crna Gora datum početka pregovora o pristupanju EU, a BiH preda aplikaciju za status kandidata EU do kraja godine", navodi se u izjavi.


"Ostajemo čvrsto opredeljeni za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva i na osnovama međunaronog prava i potvrđujemo punu odlučnost da svaka od naših zemalja u međusobnim odosima deluje tako da drugima pomogne da se ispune svi potrebni uslovi za pristupanje u punopravno člnatsvo EU", dodaje se u izjavi.


Predsednici su saglasni da se započeti proces pomirenja mora nastaviti, ukazujući da presudnu ulogu u tom procesu ima bliska saradnja pravosuđa zemalja regiona, ne samo u progonu i kažnjavanju ratnih zločina, nego i svih oblika organizovanog kriminala.


"Posebno vrednujemo ulogu civilnog društva, odnosno zalažemo se za jačanje participativne demokratije i veću otvorenost političkih i administrativnih struktura, između ostalog i sa ciljem suzbijanja korupcije", istiiče se u izjavi.


"Zajednički pozivamo EU i sve njene članice da uprkos izazovima krize ne ispuste iz vida važnost procesa proširenja kao instrumenta u stabilizaciji mira među zemljama i narodima u našem regionu, ali i kao najefikasnijeg instrumenta u unutrašnjoj izgradnji demokratskih sistema i pravnog poretka u svakoj od naših zemalja", zaključuje se u zajedničkoj izjavi pod nazivom "Partnerstvo za evropsku budućnost regiona".

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 12:47
Bez referenduma u Srbiji,nije moguć ni ulazak u EU,niti pa bilo kakav predlog o rešenju za Kosmet.Zbog toga se žuti i Bota plaše referenduma,kao i izbora,jer znaju šta većina SRBIJE misli,i šta ih čeka nakon toga.
Petak 14.10.2011. 12:59
Ovi besramnici iz EU se prema nama odnose kao da smo retardirani i umno zaostali , vacare nas stoti put na istu trulu foru " jos samo to ispunite i dobicete to i to " a kad ovi nasi snishodljivci i to ispune , onda moša " pa to je bila vasa obaveza morate da ispunite i ovo .. " i tako u nedogled i na kraju kad sve ispunimo Srbija nece ni postojati i onda ce nam reci da bi ste usli u EU morate biti drzava a vi to niste , zao nam je , ko vam je kriv kad ste piGlu.
Petak 14.10.2011. 13:36
Ovaj izdaje naredjenje i kaze "napredak u pregovorima sa pristinom" a cvetko se javlja i prevodi "nastavak pregovora sa Pristinom" Ocigledno da zaludjuju birace. A Srbi vam porucuju ako ih ikada budete pitali za misljenje da nas vase ucene ne zanimaju ni vasa raspala EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online