Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 14.10.2011.
11:19
Blic A

Devojke rado oblače vojničku uniformu

U Prvom centru za obuku u Somboru među 150 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka je i 20 devojaka i mladih žena. One prolaze ravnopravnu obuku sa svojim kolegama, a posle tromesečne obuke stiču pravo da postanu vojnici profesionalci.

Većini je to i želja i sve one će se prijavti na konkurs za vojnike po ugovoru koji je u toku. U vojsci su više od meseca dana, pa su se već navikle na uniformu, vojničku disciplinu, obuku.

Siguran posao, tradicija ili ljubav prema uniformi i onome što ona simbolizuje? : (foto:ilustracija)
 


Došle su u Sombor iz različitih krajeva, obukle uniformu, proći će vojničku obuku koja se ne razlikuje od obuke koju prolaze mladići iz njihove klase. Želja im je da budu što bolje kako bi uspešno prošle na konkursu za vojnike profesionalce. Najmlađa ima 19, a najstarija 29 godina. Neke od njih su udate žene i majke.


"Prijavila sam se za dobrovoljno služenje vojnog roka, jer to garantuje posle siguran posao. Konkurisaću za profesionalnog vojnika, a želja mi je da to bude vezano za telekomunikacije. Porodica je bila iznenađena mojom odlukom, ali su me svi podržali jer su znali da ću se maksimalno truditi da uspem. Sa kolegama vojnicima se dobro slažemo, iako sam pre dolaska strepela da će nas oni potcenjivati, ali toga nema i gledaju nas kao ravnopravne kolege", priča Nataša Stefanović iz Perleza, koja kaže da joj je na obuci najlakše bacanje ručne bombe. Vrščanka Marijana Gojkov je na studijama kriminalistike, ali se ipak prijavila za dobrovoljno služenje vojnog roka.

"Želja mi je da nastavim da radim u vojsci kao profesionalac, i to u vojnoj policiji. Ukoliko ne ispunim uslove za to, konkurisaću za padobranca u Nišu", priča Marijana. Vojnički dani nisu teški ni za Beograđanku Vasiliju Škorić, iako je kod kuće čeka petogodišnja ćerka.


"U mojoj porodici vojni poziv je tradicija, jer su deda i ujak bili vojna lica. Da se

 

prijavim u vojsku motivisala me je i ljubav prema uniformi, svojoj zemlji i mogućnost dobijanja sigurnog zaposlenja. Imam podršku supruga, a petogodišnja ćerkica kada me vidi pita: Mama, da li imaš pušku?", seća se Vasilija, koja će konkurisati za profesionalnog vojnika, a ukoliko joj to bude išlo, plan joj je da kasnije konkuriše i za podoficira. Uskoro je očekuje prekomanda u Batajnicu, a njena želja

Žene prolaze istu obuku kao muškarci: (foto:ilustracija)

je da ubuduće kao vojnik profesionalac radi u protivvazdušnoj odbrani, što je i blisko njenoj struci, jer je završila geološko-hidrometeorološku školu.


Zaposlenje i ljubav prema uniformi i vojničkom pozivu razlozi su zbog kojih je na dobrovoljnoj obuci Sandra Bundić iz Zrenjanina.


"Bilo je teško u početku naviknuti se na vojnički režim, ali sada je sve dobro. Obuka je zahtevna, potrebna je maksimalna koncentracija i psihofizička spremnost i posvećenost, ali uz volju i trud sve se savlada. Mislim da nama devojkama dobro ide obuka", kaže Sandra i dodaje da je većini devojaka u obuci najteža izrada zaklona.


"Obuka žena se ne razlikuje od obuke muškaraca i svi su organizovani u istu jedinicu s identičnim zadacima i obavezama. Jedino su smešteni u različitim objektima i prostorijama. Veoma smo zadovoljni njihovim zalaganjem i motivacijom koju svakodnevno ispoljavaju. U skladu s našim objektivnim mogućnostima stvoren je povoljan ambijent i uslovi za njihov život i rad", kaže potpukovnik Lazar Ostojić.

Petak 14.10.2011. 11:54
Svakom normalnom muškarcu ne smeta uniforma na devojci ili ženi.
Petak 14.10.2011. 12:45
Kad bi svi vojnici bili ovako lepi pa na frontu da vodimo ljubav a ne rat :-)
Petak 14.10.2011. 15:03
Ma kakve zene u vosjci to je budalastina a i nije u nasoj vojnickoj tradiciji , za borbu je potreba snaga i zato je vojni poziv prvenstveno muski a zene treba da se drze nekih malo prefinjenijih poslova i poziva koji ne uticu za zenstvenost. Srpske zene treba da budu dobre majke da odgaje prave junake i tako ce najbolje dati svoj doprinost bezbednosti domovine. A ovo kako Sutanovac i Tadic reformisu vojsku svi vec odavno vide da vodi u propast iste .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online