Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 14.10.2011.
13:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Može Bajden, a ne mogu Rusi!

Somborska parohija u Eparhiji bačkoj odbila je nedavno da otvori crkvu Rusima-kozacima koji se povodom 90. godišnjice od ustanovljenja Ruske zagranične crkve u Sremskim Karlovcima nalaze na pokloničkom putovanju po crkvama i manastirima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Želja im je da posete bogomolje koje su podigli njihovi sunarodnici, izbeglice u Srbiji između dva svetska rata. Za razliku od episkopa sremskog Vasilija Vadića i banatskog Nikanora Bogunovića, koji su ih pozdravili i ugostili, u Somboru im nije bilo dopušteno da uđu u crkvu koju su podigli tzv. beli ruski emigranti. Uskraćena im je i poseta Patrijaršiji SPC kao i ruskoj bogomolji gde je sedište Podrvorja (ambasade) Moskovske patrijaršije u Beogradu.


- Oni nemaju blagoslov Ruske pravoslavne crkve - rekao je za "Vesti" otac Vitalij Tarasjev, starešina Podvorja Moskovske patrijaršije.

Isti odgovor dobili smo i u Patrijaršiji SPC gde nam je pojašnjeno da za ovakvu vrstu hodočašća nije dovoljan samo pisani blagoslov nadležnog ruskog episkopa, već je potrebno da Odeljenje za spoljne poslove Ruske crkve zvanično obavesti Sinod SPC.

- Njihov episkop nije episkop čitave vaseljene. Red se zna i treba da se poštuje, a stvar je svakog srpskog vladike da li će da ih ugosti ili neće na teritoriji svoje eparhije - rečeno nam je u okruženju srpskog patrijarha Irineja.

Ranko Gojković, dopisnik Ruske narodne linije iz Beograda, podseća pak da je Džozef Bajden, potpredsednik SAD, u manastir Dečane ušao, iako mu je tada nadležni episkop raško-prizrenski uskratio blagoslov.

Kozaci kod vladike Nikanora


 

- Episkop bački Irinej tada je tvrdio da ovaj neprijatelj Srba u ovu svetinju treba da bude primljen zbog tradicionalnog hrišćanskog gostoljublja. U saopštenju od 20. maja 2009. Irinej je rekao da je zabrana posete Bajdenu, koji je Srbe nazivao ubicama, kasapima i silovateljima beba, i tražio njihovo bombardovanje, "u suprotnosti sa tradicionalnim hrišćanskim načelima gostoljublja, duboko ukorenjenim u srpskom narodu, a posebno u našim manastirima". Za Bajdena se, za razliku od braće iz Rusije, nisu tražili nikakvi protokoli - podseća Gojković.

On ne spori da je bilo proceduralnih propusta, ali i napominje da su Crkvena opština Sombor i sekretarijat Patrijaršije blagovremeno obavešteni o molitvenom pohodu ruskih kozaka i da imaju blagoslov nadležnog episkopa u Ruskoj crkvi.

- Da li to znači da SPC priznaje samo blagoslov iz Odeljenja za spoljne veze Moskovske patrijaršije, a da blagoslov ostalih ruskih vladika ne važi - pita se Gojković i dodaje da vladike Vasilije i Nikanor nisu sitničarili, već su se poneli kao čestiti srpski arhijereji i domaćini.

Gojković tvrdi da se pomenuti molitveni pohod odvija i uz podršku Ministarstva inostranih poslova Rusije i Komisije za kozaštvo predsednika Medvedeva, a da su sa dolaskom kozaka blagovremeno upoznati ruska ambasada u Beogradu i sekretarijat srpskog patrijarha "gde je prosleđen blagoslov nadležnog ruskog episkopa".


O problemima na koje su naišli u SPC, kozaci su obavestili Moskovsku patrijaršiju i očekuju da im stigne papir koji traži SPC, kako bi bez problema nastavili put.
 

Stazama predaka


Ruski hodočasnici treba da prođu kroz srpske zemlje putevima ruskih pohoda i srpskih bitaka, ruskih vojnih grobalja, manastira i centara ruske emigracije. Kozačko bratstvo predvodi Vladimir Gluhovski, glavni ataman, i Konstantin Krilov, glavni rukovodilac krsnih pohoda pravoslavnih kozačkih bratstava, objašnjava Gojković. 


Čudotvorna ikona


Poklonici sa sobom nose i kopiju ikone Bogorodice Tabinske, čiji je original nestao posle Kulturne revolucije u Kini. Za kopiju, koja se sada nalazi u Srbiji, tvrdi se da je čudotvorna i zato se sa njom nastavlja tradicija krsnih hodova koja je postojala u carskoj Rusiji. Opšte je mišljenje da ne priliči pravoslavcima da omalovažavaju ovu ikonu i da treba da je poštuju, kaže Gojković. 

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 13:15
Tuzno je to sto smo dopustili da nam se u Svetu Crkvu uvuku vatikanske protuve i ekumenisti i da rovare po onom sto nam je najsvetije . Ako ipak dodje do oslobodjenja prvo treba odraditi jedno veliko spremanje i prociscenje ujutra SPC . P.S. Vladika Banatski Nikanor je jedan od nasih najboljih Vladika .
Petak 14.10.2011. 13:51
Skandalozno. Ali sta ocekivati kada je patrijarh podoban vlasti, koju znamo kakva je, i kada se zalaze za posetu Pape. Neprijatelji Srbije unose razdor u jedinu uzdanicu ujedinjenja Srba, crkvu.
Petak 14.10.2011. 15:17
Pa nije cudo, dok su nam Hramove skrnavili belosvetske protuve koji sebe nazivaju rimokatolickom crkvom, dok je Bajden umarsiravao u Decane tada je ovaj tajni rimski biskup cutao. Danas trazi neke "DLAKE U JAJETU" znajuci kojoj struji SPC-a pripada Rradmila Vojnovic! Vazno je da su Svetinju i bracu kozake docekali blagocestivi episkopi Vasilije i Nikanor sa svojom pastvom, da je u manastiru Kuvezdin otac Varnava cestito pozdrtavio Bogomajku, a sto se tice Irineja backog i "vernika" koji sleduju njegovo"ucenje" treba napomenuti da "ONI" nisu zabranili Bogorodici ulaz, vec sama Bogomajka nije htela da pohodi "rimske fanariote"! ISTOG DANA JE BISKUOPU BACKOM UMRLA MAJKA,SLUCAJNOST.....?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online