Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 13.10.2011.
18:17
Beta A

Srbija: Zaposleni se ubijaju zbog mobinga

Ambulanti za mobing pri Zavodu za medicinu rada u Beogradu javlja se sve više zaposlenih, a među njima raste broj muškaraca koji se žale na posledice zlostavljanja na radnom mestu, izjavila je psihijatar u toj ambulanti Marijana Trkulja.

Šefovi budno prate rad zaposlenih
 

Trkulja je bila jedna od učesnica okruglog stola "Stvaranje mogućnosti" za efikasniju primenu zakona protiv mobinga, održanog u beogradskom medija centru. Učesnici tog skupa ukazali su na teške posledice mobinga po fizičko i mentalno zdravlje, od čira na želucu, do depresije i samoubistva.


Hrabrost je boriti se protiv ugnjetavača

Psihijatar Marijana Trkulja je ukazala je da je u zemlji poput Srbije, gde stopa nezaposlenost premašuje 26 odsto i gde svakoga dana više od 500 radnika dobije otkaz, velika hrabrost podići glas protiv zlostavljanja na radnom mestu.


"I pasivno ponašanje je vrsta zlostavljanja. Ako vidimo da neko zlostavlja našeg kolegu i ništa ne učinimo i to je mobing", poručila je Trkulja, dodajući da je strah od gubitka posla dominantan kod svih žrtava mobinga.


Ona je kazala i da su vrata Ambulante za mobing otvorena svima koji se suočavaju sa zlostavljanjem na poslu, bilo da imaju uput ili dolaze bez njega.


Ukazujući na nedoslednosti Zakona protiv mobinga, čija je primena počela u septembru prošle godine, Trkulja je napomenula da Zavod za medicinu rada može da prepiše bolovanje zbog posledica mobinga, ali da se stres ne posmatra kao direktna ugroženost fizičkog zdravlja, pa u tom slučaju ne postoje mogućnosti da se radnik odmah skloni iz stresnog okruženja.


Posledice trajne, ponekad tragične

Psiholog Mirjana Vuksanović ukazala je da stres uzrokovan mobingom ostavlja trajne posledice, ne samo po žtrve mobinga, nego i po njihovu porodicu.


"Stres zbog zlostavljanja na poslu vodi i u negativna ponašanja poput alkoholizma ili upotrebe droge", kazala je Vuksanovićeva, navodeći da su zabeležena i samoubistva nakon dugotrajnog stresa, nakon mobinga.


Predsednica udruženja NOmobing Vera Kontić ukazala je da i nakon godinu dana primene zakona protiv mobinga postoje nedoumice u njegovoj primeni.


"Glavni uzroci tih nedoumica su teškoće u tome da se zlostavljanje na poslu definiše i dokaže", navela je Kontić.

Četvrtak 13.10.2011. 18:19
U Srbiji je sve podredjeno Krupnom kapitalu ( stranom i sa zapada uglavnom ) i domacim tajkunima , koji ljude izrabljuju i placaju ih minimalno. Ne postuje se radno vreme , slobodni dani , trudnicko odsustvo , bolovanje , nista ! Pitam se dokle ce ovaj narod sve to vise da trpi !
Četvrtak 13.10.2011. 18:56
Тек ће те да видите шта нам је спремио Четврти Рајх. Ринтање од јутра до поноћи, нема слободних дана, нема одмора, ко посрне има да га бичују, ко одслужи своје одмах у гасну комору. Само нек Србија са Тадићем на челу жури за пријем у Рајх. Једва чекају да им допаднемо шака.
Četvrtak 13.10.2011. 19:34
Normalo da je tako kada ova vlast ne štiti radnike ,nego ih prepušta na milost i nemilost tajkuna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online