Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.10.2011.
07:04
Press A

Tajna zakopanog blaga na Koridoru 10

Arheolozi već mesec dana rade na iskopini pored gradilišta na Koridoru 10 u okolini Vranja, a po okolnim selima uveliko se priča da se na ovom mestu, u neposrednoj blizini budućeg autoputa, nalazi zakopano zlato. Iako stručnjaci tvrde da nema govora o zakopanom blagu, meštani su čuli za tajna iskopavanja koja se, navodno, izvode noću.

Ilustracija: Meštani veruju da se u blizini autoputa nalazi zakopano zlato
 


Pre oko mesec dana arheolozi su započeli iskopavanja pored sela Pavlovac, Davidovac i Neradovac u okolini Vranja u blizini gradilišta na Koridoru 10.

- Na lokalitetima Pavlovac gumnište i Davidovac crkvište pre oko mesec i po dana krenuli smo sa iskopinama. Radi se o nalazištu počev od doba neolita do gvozdenog doba. Čuo sam da se prepredaju razne priče, kako mi danju radimo na arheološkim iskopinama, a noću vadimo zlato. Moram da kažem da su to prave budalaštine. Narod nije svestan da ovo nalazište potiče još iz daleke praistorije. Ali naš narod je sklon tim izmišljenim pričama - kaže vođa ekipe Momir Cvetković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On se čudi što do sada niko od medija nije došao da napravi bilo kakvu priču, već se nagađaju i izmišljaju priče da je navodno iskopano 300 kilograma zlata.

- Meštani su takođe uključeni u iskopavanja, ali svi rade za dnevnicu u okviru radnog vremena koje traje osam sati. Svašta se priča, ali ja nisam čuo da iko od meštana kopa zlato, niti da je iko našao bilo šta. To nije istina! Pre pet-šest godina, postepeno obrađujući moju njivu, naleteli smo na bunar. Iz bunara smo izvadili nekoliko ćupova, ali su svi bili prazni. Od meštana kopaju samo oni koji su plaćeni za to. Iskreno da vam kažem, ne može svako ni da iskopa zlato, ali narod je sklon raznim pričama i verovanjima - priča Miroljub Trajković iz sela Pavlovac.

Foto: Ilustracija

Njegov komšija Tihi Kurtić takođe ne zna ništa o zlatu.

- I ja sam čuo neke glasine. Ali smatram da to nije istina. Mi se u selu svi znamo. Taj koji bi našao ćup ne bi više ni boravio u selu - priča Kurtić.

Pored Pavlovca je selo Neradovac. I tu se nalaze brojne iskopine, ali ovi meštani ne da nisu pronašli zlato, već su izgradnjom Koridora 10 dobili veće muke.

- Niko ovde ne kopa zlato. Recite vi nama gde se nalazi, pa da se ogrebemo za koji zlatnik - kaže Nenad Jovanović iz Neradovca.

Njegovi roditelji, majka Ruža i otac Cvetko Jovanović, potvrdili su priče o navodnom zlatu.

- Glasine da je zlato pronađeno krenule su prvo u seoskoj crkvi, pa u blizini naših kuća i zatim u Pavlovcu. Ali, to nije istina. Bilo bi bolje da nadležni dođu i vide kakvu mi štetu imamo od gradnje puta. Svi smo ugroženi, mogu da nam se sruše kuće. Tu na toj gomili cigala bio je objekat u kojem smo čuvali stoku, svinje, to se samo sručilo. Ko će to da nam nadoknadi- pričaju očajni Jovanovići.

Inače, ovaj kraj bogat je arheološkim iskopinama. U selu Krševica nađeni su ostaci urbanog naselja, čiji najstariji nalazi potiču s kraja bronzanog i iz starijeg gvozdenog doba.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online