Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 12.10.2011.
12:50
Vestionline A

Krizna grupa: Podela KiM ne dolazi u obzir

Predsednik Međunarodne krizne grupe (MKG) Gared Evans izjavio je da eventualna podela Kosova nije dobra opcija, za Srbe koji bi ostali u enklavama južno od Ibra, a da se neki poigravaju sa tom idejom i ocenio da je istorija na strani potpuno nezavisnog Kosova.

Istorija je na strani potpuno nezavisnog Kosova i Metohije koje ima svoje mesto u međunarodnoj zajednici, a da, pri tom, i Kosovo i Srbija nađu zajedničku budućnost u Evropskoj uniji, jer će u tom slučaju, vremenom, pitanje granica postati kudikamo manje emocionalno i važno, rekao je Evans za Radio Slobodnu Evropu.


On je ocenio da su i dalje su na sceni nacionalni sentimenti, dostojanstvo, osećanje diskriminacije i tako dalje. Međutim, iskreno govoreći sve alternativne opcije su mnogo gore.

Istorija na strani potpuno nezavisnog Kosova, tvrdi MKG


Prema njegovim rečima, eventualna podela nije dobra opcija za Srbe koji bi ostali u enklavama južno od Ibra. Neki se poigravaju sa tom idejom, ali nema pravog rešenja menjanjem granica, već promenom ponašanja i uvažavanjem realnosti. Važna je zaštita ljudskih prava, kao i društvena i socijalna.

"Ako bi došlo do podele Kosova, to bi bio dodatni pritisak na BiH zbog Republike Srpske. Dakle, treba se napokon odreći takvih ideja i početi razmišljati konstruktivno o dugoročnoj, zajedničkoj evropskoj budućnosti", naglasio je Evans.

Na konstataciju da kosovske vlasti nisu dovoljno učinile na ubeđivanju Srba da prihvate novu realnost, vrate se izbeglice i da skoro da nije otkriven nije počinilac incidenata nad Srbima, Evans je rekao :

"Ako se stalno budemo fokusirali na pitanja iz prošlosti, nikada nećemo izaći iz tog začaranog kruga, jer će ta prastara i novija neprijateljstva stalno okupirati ljude".

"Jasno je da je politička situacija na Kosovu komplikovana i da su snažne tenzije i emocije, kao i u Beogradu kada je reč o ovom pitanju. Važno je pronaći zajedničke osnove. Mislim da Ahtisarijev plan to pruža", rekao je Evans.

Na podsećanje da se podela Kosova, nevodno razmatra i u pojedinim evropskim krugovima, o nekoj vrsti autonomije za sever Kosova, kako bi Srbija dobila nešto, Evans je rekao da su određeni nivoi autonomije uvek potencijalna opcija u zemljama koje su suočavaju sa ovakvim podelama.

On je ponovio da su ta pitanja veoma dobro razrađena u Ahtisarijevom planu i da je u tom smislu, put jasan. Evans je potvrdio da su kompromisi takvog tipa uvek mogući.

"Ali, oslobodimo se takvog načina razmišljanja – da je nešto u interesu Srbije ili kosovskih Albanaca. Nužan je pristup šta je u interesu Kosova kao celine i čitavog regiona, a to je stvaranje ambijenta u kome svako može da živi udobno pored drugoga, a ne da se kao do sada, na direktan ili indirektan način, nastave dosadašnje bitke koje pripadaju prošlosti", rekao je Evans.

Sreda 12.10.2011. 13:29
"Međutim, ISKRENO!???! govoreći sve alternativne opcije su mnogo gore!!!"...ovo njihovo ISKRENO je tako bolno LAZNO da im je nos postao surla.....a na pitanje kako nije resheno nijedno ubistvo i zlochin nad Srbima odgovara da nema veze to je stvar PROSHLOSTI!!!......EJ BREEEE ONI MISLE DA SMO TOLIKI DEBILI......ajde sad narode podrzavajte i dalje te EUstashke integracije posle ovih izjava.....potvrdite im da ste moroni.....
Sreda 12.10.2011. 16:22
nabijem medj.kriznu grupu na k....!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online