Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.10.2011.
22:42
B92 A

"Ponovo bih oslobodila Pahomija"

Katarina Ranđelović, predsedavajuća Veća Opštinskog suda u Nišu koje je 2006. donelo oslobađajuću presudu vladici Pahomiju kaže da bi danas donela istu presudu. "Da se proces, hipotetički, vodi danas, i da su dokazi identični kao tada, donela bih istu presudu" , naglašava Ranđelovićeva za "Danas".

Ona negira da je bilo ikakvih pritisaka na sud, napominjući da je "o tom slučaju sve rečeno“ i da ne vidi poentu njegovog ponovnog aktuelizovanja. "U sudskoj presudi sve piše, a sudsku presudu ne mogu da komentarišem", ističe Ranđelovićeva, koja je u međuvremenu prešla u advokaturu, jer nije prošla opšti reizbor sudija.

Vladika vranjski Pahomije

Podsetimo, Veće Opštinskog suda u Nišu, kome je predsedavala Katarina Ranđelović, 6. marta 2006. odbacilo je optužbe protiv vladike Pahomija za seksualno zlostavljanje dva maloletnika iz 1999. i 2000. godine, jer je nastupila apsolutna zastarelost, dok je za druga dva dela, iz 2001. i 2002. godine, oslobodilo optuženog zbog nedostatka dokaza.

Sudija Ranđelović je prilikom izricanja presude izjavila da postoji "određeni stepen osnovane sumnje, ali ne i izvesnost da je vladika izvršio dela koja mu se stavljaju na teret“.

Oslobađajuća presuda postala je pravosnažna odlukom Okružnog suda u Nišu, koji je 10. maja iste godine odbio kao neosnovanu žalbu opštinskog tužioca.

Advokat dečaka Aleksandar Stojković pokrenuo je zahtev za zaštitu zakonitosti "zbog grubih povreda više međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i pravima deteta“, koji je Vrhovni sud Srbije usvojio u oktobru 2007. konstatujući da je "tokom suđenja bilo pravnih povreda i da su presude donete nezakonito, u korist okrivljenog“. Time je, prema rečima Stojkovića, na slučaj stavljena tačka jer nije postojala mogućnost žalbe.

S druge strane, predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, kaže da odluke Vrhovnog suda Srbije nisu samo deklarativne.

"Vrhovni sud može da ukine pravosnažnu presudu i da naloži ponavljanje postupka ili preispitivanje sudske odluke. Verovatno te "pravne povrede“ nisu bile toliko snažne da bi dovele do drugačije odluke, pa zbog toga nije pokrenut zahtev za ponovnim suđenjem, odnosno slučaj vraćen prvostepenom sudu" , navodi Đorđević.

Advokat Nikola Nikolić saglasan je da su konstatovane pravne povrede verovatno sadržale odredbe da su ročišta odlagana, da je suđenje teklo sporo i slično, "što u pravnom smislu ne znači puno“.

"U slučaju protiv vladike Pahomija Vrhovni sud Srbije nije mogao da ukine pravosnažnu presudu, jer je došlo do apsolutne zastarelosti slučaja" , naglašava Nikolić.

S obzirom da je pravosnažna presuda doneta pre pet godina i da je slučaj zastareo, mogućnost njegovog ponovnog pokretanja ne postoji.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2011. 07:50
Свака част на искрености гђе.Ранђеловић! Када би свако стајао иза својих поступака,много мање проблема би у свету било! Очито да су у питању биле мутне радње са уценама владике,на шта судија није ''насела''. Да предмет не застари,тужилаштво води бригу а оно је увек на страни оног ко тврди да је оштећен!? Како су добили паре,престали бити ''оштечени'' и то је то! Мало ''чудно'',зар не!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online