Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.10.2011.
04:47
Vestionline A

Dačić: Priština sve komplikuje

Priština svojim jednostranim potezima veoma komplikuje situaciju na Kosovu, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u intervju ruskom televizijskom kanalu “Rusija danas“, ponovivši da je Srbija za pronalaženje mirnog rešenja, ali da u isto vreme mora da vodi računa o svom narodu, prenose beogradski mediji.

Očigledno je da postoje duboke podele na Kosovu: Ivica Dačić
 

"Niko ne može da očekuje i traži od Srbije da zarad bilo kojih ciljeva, pa makar to bilo i učlanjenje u Evropsku uniju (EU), kaže da je ne interesuje Kosovo i Srbi koji tamo žive", istakao je Dačić.


Bez obzira što želimo da društvo bude multietničko i da to bude građanska država, očigledno je da postoje duboke podele između albanskog i srpskog Kosova, rekao je Dačić i dodao da se Srbi i Albanci vekovima svađaju oko teritorije.


Rešenje - razgraničenje

"Jedino moguće rešenje za miran život i stavljanje tačke na sve probleme koji postoje jeste razgraničenje, u kome bi srpski delovi Kosova ostali u Srbiji, ili bi bili pod nekom prelaznom međunarodnom upravom koja ne bi bila pod jurisdikcijom Prištine", naveo je Dačić.


On je podsetio da se od NATO bombardovanja sa Kosova u druge delova Srbije preselilo više od 200.000 Srba, navodeći da u ovom trenutku na prostoru Kosova živi oko 200.000 Srba.


"Srbija ima svoje crvene linije i nikada neće dozvoliti Prištini da protiv Srba na Kosovu i Metohiji koristi silu, kojom bi se podstakao novi talas sukoba i etničkog čišćenja", izjavio je Dačić.


Opet Srbi protiv celog sveta

Plan Hašima Tačija, smatra on, jeste da pošalje Kfor i Euleks kao svoju prethodinicu, pa da se Srbi ne sukobljavaju sa njim, već sa međunarodnim snagama.


"Srbi bi opet trebalo ratuju protiv celog sveta. Time se pokušava kazati da su Srbi remetilački faktor, koji je protiv međunarodne zajednice", ukazao je Dačić.


On je rekao da je interes Srbije da bude članica EU, pre svega zbog ekonomskih razloga.


"Sa druge strane, EU nikada zvanično nije rekla Srbiji da treba da prizna Kosovo. EU često kaže da ona neće terati Srbiju da prizna nezavisnot Kosova, ali očigledno je da postoje pritisci da se priznaju neke stvari i da se na mala vrata, indirektno, prizna nezavisnot Kosova", izjavio je Dačić.


"Nećemo protiv naših nacionalnih interesa"

On je naveo da Srbija zbog članstva u EU neće ići na štetu svojih nacionalnih i državnih interesa, dodajući da Srbija sa EU može da pregovara kao i druge zemlje o poljoprivredi ili političkom sistemu, ali ne i svom delu teritoje.


Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, Dačić je rekao da je Srbija do sada predala 46 optuženih osoba.


"Država je uhapsila Ratka Mladića, ali je sada bitno da se na sudu dokaže da on nije kriv, jer je to u interesu države. Tim suđenjem pokušava da se baci senka na celu državu i narod", izjavio je Dačić.


Svako ko je činio ratne zločine treba da odgovara, izjavio je on, dodajući da odgovornost ne može da bude kolektivna.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 14:08
Brate mili opet se čovek naotkriva tople vode. Tolike škole i ništa! Uostalom, naravno da Priština komplikuje nama. Pa šta si očekivao? A vaše je da komplikujete njima, ali to vama nešto ne ide. Navikli sve na gotovo od našeg naroda: cenzus, mandati, resori, beneficije... e sad još kad bi im šiptari želje ispunjavali kako bi to bilo lepo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online