Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.10.2011.
16:15
RTS A

Srpsku decu ne zanimaju avantura i igra, već slava i bogatstvo

Nekada su deca u Srbiji maštala da lete u kosmos, postanu pustolovi i istraživači, budu piloti, a danas sanjare da se kupaju u lepim bazenima, borave u skupim hotelima i budu slavna. Na ceni je, mališani kažu, imati luksuznu kuću i živeti na visokoj nozi.

Umesto naučnih programa i avanturističkih filmova deca sada gledaju rijalitije u kojima su razne zvezde pozte ličnosti koje žive u "medu i mleku"

Deca u Srbiji, u kojoj je dominira potrošačka kultura, više ne maštaju da postanu pustolovi, istraživači svemira, sveta oko sebe, već sanjare da budu slavna i bogata. Analiza Instituta za pedagoška istraživanja (IPI) pokazala je da su upravo to vrednosti o kojima mladi maštaju.

Direktorka IPI Jasmina Šefer istakla je da je kod đaka opao značaj vrednosti istraživanja i interesovanja za prirodne nauke.

"Svi me poznaju, sreću me na ulici, traže autogram, pila bih kafu sa Anđelinom Džoli, imao bih puno para i živeo u luksuznoj kući", odgovori su dece koja su učestvovala u istraživanju IPI na temu "O čemu najčešće sanjarim".

Saradnici instituta su pre 25 godina uradili analizu o istom pitanju, i tada i danas deca se identifikuju sa ličnostima koje se bore za pravdu. Danas su, međutim, heroji slavne i bogate ličnosti, a nekada su to bili istraživači, putnici koji otkrivaju svet, rekla je direktorka Šefer dodajući da je pre četvrt veka u odgovorima bilo mnogo ideoloških odgovora koji su se vezivali za patriotizam u socijalističkom uređenju, čega danas nema.

Istraživač-saradnik IPI Jelena Pavlović smatra da je zaokret nastao zbog popularizacije potrošačke, materijalne kulture, u kojoj je kult slave veoma važan, a da ogovornost dele mediji, škola, nastavnici i roditelji.

"Dečja mašta ne nastaje u nekom socijalnom vakuumu, deo je opšte kulture, i dovoljno je pogledati medije u kojima je dominantna predstava o slavnim ličnostima, značaju materijalnog, kao aktuelnom kulturnom obrascu. Školska deca nisu motivisana za prirodne nauke, udžbenici nisu zanimljivi, nastava prirodnih nauka ne podstiče dečju radoznalost. Takođe, tu je i problem obrazovanja nastavnika koji predaju prirodne nauke", rekla je Pavlovićeva dodajući da se budući nastavnici na fakultetima ne obrazuju za pedagoge nego za naučnike, te da ne mogu na lak i razumljiv način da prenesu deci interesovanje za prirodne nauke.

Direktorka Šefer je istakla da odrasli, nastavnici i roditelji neverbalno podstiču ovakve vrednosti, jer su i oni kao i deca deo šireg sistema u kojem vlada kult slave.

"To su trenodovi koji nisu samo ovde prisutni, to je novo vreme", rekla je Jasmina Šefer i dodala da u Evropi sve više ima projekata koji treba da motivišu mlade ljude da upišu prirodne nauke.

Sada su, prema njenim rečima, svi menadžeri i uskoro neće biti onih koji stvaraju proizvode oko čije prodaje će menadžeri da se angažuju. 

Ponedeljak 10.10.2011. 16:44
Западне "вредности" и неморал. Распаљивање страсти, славољубље, сластољубље и среброљубље! О томе данас маштају српска православна деца! То је циљ и смисао живота данашњих правславаца, за које се изјашњава 95% срба. Где су морал и врлине? Нема више Православља код нас. Све је подређено овоземаљском, трулежном и пролазном! Породица и морал су на умору.
Ponedeljak 10.10.2011. 16:46
Kako da razviju taj najlepsi osecaj kada se na svakom koraku putem medija to isto uskracuje a forsiranje slave, novca, manekenstva etc. bukvalno se "instalira" u te mlade mozgove u svakom sektoru. Svakodnevni razgovori roditelja, skole, ulice kao nastavak istog. Kada su vec i roditelji posandrcali a nece slobodni i mastoviti deciji umovi... PS: Nemam nista protiv slobode i luksuznih vrednosti zapada ali...ovde se nesto vredno preskocilo i izgubila se svaka kontrola.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online