Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 10.10.2011.
08:42
B92 A

Srbi, birajte sami - Kosovo ili NATO?

Dmitrij Rogozin ambasador Rusije pri NATO-u za "Politiku" kaže da Moskvu brine što Srbija pri ulasku u NATO može da promeni stav o Kosovu i Metohiji. Rusija, kako kaže, ne gleda blagonaklono na širenje NATO- na istoku i jugoistoku Evrope.

Dmitrij Rogozin

Rogozin kaže da ni njemu nije poznato da je reakcija Moskve po pitanju saradnje NATO-a sa Srbijom bila ikada oštrija od one prema saradnji NATO-a sa Crnom Gorom, ali dodaje da je moguće da je to neko viđenje dela beogradskog javnog mnjenja.

Srbija u principu ne može pretendovati na dobijanje plana aktivnosti za stupanje u članstvo, jer je ulazak u NATO zbog sadašnje situacije sa Kosovom nemoguć, smatra Rogozin.

Statut Alijanse, objašnjava Rogozin, zabranjuje članstvo onim državama koje imaju teritorijalne sporove. Međutim, to ne sprečava deo srpskog javnog mnjenja i elite da sa zavidnom upornošću pokreću diskusije oko i za račun takvog učlanjenja. Rusija negativno reaguje, ne na "zbližavanje Srbije i NATO”, već na projekte ulaženja u Alijansu.

"Hoću da naglasim da je za ulazak u NATO Beogradu potrebno prvo da prizna nezavisnost Kosova. Jedno bez drugog je nemoguće. Moskvu brine to što Srbija radi ulaska u NATO može da promeni svoj stav prema Kosovu i tako nas dovede u neobičnu i neprijatnu situaciju" , kaže Rogozin.

Ali na kraju krajeva, dodaje on, Srbi su sami kovači svoje sreće i zbog toga kako se srpski narod bude ponašao tako će se prema njemu i odnositi.

Zapad slabiće baca u đubre

 

U zapadnom svetu uvažavaju samo jake i sigurne u sebe, slabe i sklone izdaji podstiču ka još većim izdajama i slabostima, a posle toga ih zaboravljaju i bacaju u smeće kao igračku koja im je dosadila.

Konflikt sa NATO oko Kosmeta - nepotreban rizik za Rusiju

Kada je u pitanje povlačenje ruskog kontigenta sa Kosova, Rogozin kaže da je to bilo povezano sa predajom uprave po pitanjima regulisanja situacije u pokrajini od vojnih na civilna lica i policiju. Misija vojske je bila završena.

Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine, Nacionalni srpski savet Kosova je zamolio Rusiju da vrati vojni kontingent radi zaštite srpskog stanovništva, ali sama takva molba nije dovoljna da bi se bilo šta uradilo oko toga. Jer, misiju na Kosovu realizuju snage Kfora pod komandom NATO-a, priča Rogozin.

"Sprovoditi na Kosovu paralelnu mirovnu misiju, suparničiti se sa NATO-om, to su za Rusiju nepotrebni rizici. To da je NATO faktički narušio princip neutralnosti, koji je predviđen mandatom UN i da je stao na stranu Albanaca, to je zbunjujuće i to nije fer. I samo su posle naše žestoke reakcije počeli da se povlače nazad" , objašnjava on.

Ipak, dodaje da je Rusija spremna da pomogne srpskoj braći, ali da oni ne mogu biti veći Srbi nego sami Srbi, te da pre nego bilo šta urade hoće da shvate kakav je stav zvaničnog Beograda i postoji li on.

"Znajte da mi u Rusiji često razmišljamo o sudbini mnogo puta stradale pravoslavne Srbije, a istorija zna koliko su mnogo žrtvovali moja država i ruski narod, pomažući bratskom srpskom narodu. Ali sada samo vi morate da odredite svoju sudbinu. Mi ćemo vas, kao i uvek, u tome potpuno podržati" , kaže Rogozin.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.10.2011. 08:57
....znachi nishta....postajemo NATO drzavica bez Kosova,_Vojvodine,Rashke oblasti....savrsheno....kad Rusi nece nishta da pokrenu ovaj narod sam NE MOZE.....ja se josh uvek nadam da je ovo ipak samo jedna OD izjava za shtampu koja naravno ne otkriva sve karte.....
Ponedeljak 10.10.2011. 09:40
Kosovo nema alternativu sve ostalo ima.Podrška za DVERI.
Ponedeljak 10.10.2011. 09:45
u pravu je rogozin sto posto
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online