Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 09.10.2011.
09:43
Politika A

Kusturica: Vredi se boriti za Kosovo

Reditelj Emir Kusturica smatra da se vredi boriti za Kosovo i Metohiju, a pri tom ne tražiti definitivno rešenje jer je ono, kako je rekao, nemoguće.

Kusturica u svom Drvengradu

"Nekako mi se čini da, koliko god teritorijalno potrošeno, toliko vredi da se borimo za to Kosovo i da ne tražimo, jer ono je nemoguće, definitivno rešenje. Da li bi bilo valjano da se podelimo, da li bi bilo bolje da učinimo nešto što u rukama svetskih moćnika stoji kao ideja, to ne znam", rekao je reditelj u intervjuu za "Politiku".

Kusturica smatra da se za Kosovo i Metohiju treba boriti zato što je pitanje mitologije ključno pitanje opstanka jednog naroda.

"Mitološka dimenzija Holivuda je, zapravo, nivo koji obezbeđuje i taj simbolički nivo američke nacije, tako da je Kosovo nešto čega se ne treba odricati nikada i ni po koju cenu", objasnio je reditelj.

On je dodao da je "teško biti pametan, pa jedno krajnje zamršeno svetsko stanje koje se projektuje preko Kosova rešiti, jer se geostrateški ciljevi ostvaruju preko Kosova i naših leđa".

"Teško je sada biti pametan pa reći šta treba da se uradi", dodao je Kusturica.

Na pitanje da li će se odazvati popisu stanovništva Kusturica je odgovgorio: "Naravno da hoću". "Kada sam se ja upisivao u Srbe neke su ispisali, ali im nisu trelefonirali i to javili", rekao je on.

Na pitanje o Evropi i EU, poznati reditelj je rekao da je on, što se njega tiče Evropljanin, ali da postoji problem u njegovom shvatanju Evrope.

Kusturica kaže da ga činjenica da su Rumunija i Bugarska postale članice EU pre Srbije i Hrvatske navodi na razmišljanje da je to više geostrateško, odnosno vojno pitanje, nego ono čemu se mi nadamo.

"Ne mislim da iko pametan može da bude protiv evropskih fondova i činjenice da smo mi u tom sistemu. Ali sumnjam u čistotu ideje upravo zato što su Rumunija i Bugarska, koje su na Crnom moru, postale članice EU, a mislim da one ni po čemu nisu više Evropa nego što smo mi", rekao je Kusturica.

Komentarišući dešavanja oko lažne vesti o Nobelovoj nagradi za književnost Dobrici Ćosiću, Kusturica je rekao da to ne smatra šalom.

"U Srbiji mnogi rade na tom velikom istorijskom obaveštajnom zadatku, kako bi demontirali svakog ko je dao doprinos za opstanak našeg naroda. Tako ja vidim i ovu priču sa Ćosićem, u kojoj ti budući "akademici" , sistemom lapota, žele da otklone svakog uz koga ne mogu da žive, jer ih svojim talentom ugrožava", zaključio je Kusturica.

POVEZANE VESTI

Nedelja 09.10.2011. 10:23
samo da nije pomenuo cosica onako kako jeste. lisac ili rezimski pisac...oduvek je bio uz drzavni vrh. dok je bila jugoslavija, pa, opet jugoslavija, srbija, uvek uz naopaki antisrpski vrh.
Nedelja 09.10.2011. 10:06
Kusta je shvatio da duhovna dimenzija vlada materijalnom, a ne obratno....zato NIKADA NE PRIZNATI "NEZAVISNU SHIPTARSKU DRZAVU - KOSOVA".....to je nash dug i nash zavet precima za sve shto su zrtvovali za taj prostor, a i za ono shto su nam duhom preneli....
Nedelja 09.10.2011. 10:51
Ma nema sta Emir je Srpski Heroj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online