Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 08.10.2011.
18:31
B92 A

Kragujevac: Ruše spomenik herojima zbog garaže

Skupština grada Kragujevca nedavno je usvojila novi plan detaljne regulacije po kome će zbog trga i podzemne graže biti izmešten spomenik narodnim herojima.

Spomenik "Fontana narodnih heroja" u Kragujevcu 

U strogom centru grada biće izgrađen trg površine jednog i po hektara i podzemna garaža sa oko 500 mesta za parkiranje.

Informacija da se u okviru izgradnje garaže planira i izmeštanje spomenika "Fontana narodnih heroja", uznemirila je porodice potomaka partizana, čiji se posmrtni ostaci nalaze upravo na tom mestu.

Maturant kragujevačke gimnazije Božidar Petrović streljan je 1941. godine. Na ovom mestu je sutradan obešen kao opomena svima koji se bore protiv fašizma, a po završetku rata njegovi posmrtni ostaci su tu i sahranjeni, kaže Petrovićev sestrić Božidar Novaković.

Sestra skojevca Aleksandra Stojanovića Radmila Dugić i kćerka partizana Miljka Tošića Jovanka Popov kažu da ih je veoma uznemirilo kada su čule da na ovom mestu nema kostiju njihovih srodnika, ali i sama pomisao na to da bi one, po drugi put, mogle da budu negde premeštene.

U kragujevačkom SUBNOR-u, koji je početkom septembra dao saglasnost na izmeštanje spomenika i saopštio ispod njega ne leže kosti palih boraca, danas kažu da će zaštiti interese potomaka.

Iako kragujevački Zavod za zaštitu spomenika kulture ne dovodi u pitanje postojanje grobnice u centru grada, član Gradskog veća zadužen za investicije Nebojša Vasiljević kaže da gradskoj upravi niko nije dostavio ijedan dokaz da je tu neko sahranjen.

I dok su porodice izričite da neće dozvoliti ekshumaciju posmrtnih ostataka svojih srodnika, predstavnici grada kažu da će sa tek njima razgovarati, ali i da ne odustaju od ideje da na ovom mestu naprave podzemnu garažu.

POVEZANE VESTI

Subota 08.10.2011. 18:50
Bezobzira, bio neko sahranjen tu ili ne, to je ipak spomenik kulture, deo istorije jednog naroda. Aman, Francuzi cuvaju cak i giljotinu, a mi brisemo istoriju pre nego je nacne zub vremena. Samo je pitanje dana kada ce izmestiti i "Pobednika" i napraviti vidikovac B.Tadicu na tom mestu.
Subota 08.10.2011. 19:12
„Громовића улаз” у „Заставу” је место подсећања на 21. октобар 1944, када су партизанске јединице, месецима после уласка у град, у кругу фабрике стрељале више од 2.000 Крагујевчана – професора, трговаца, занатлија, свештеника, предратних политичара… Због „сарадње са окупатором”, они су, пред преким судом, или без икаквог доказивања кривице, осуђени на смрт. Према причама старијих мештана оближњег насеља Пивара, штектање митраљеза чуло се до дубоко у ноћ. Услед бројних притужби, официри Озне, који су руководили стрељањем, наредили су да се отпочне са тихом ликвидацијом „непријатеља народа” – ножем и маљем. За егзекуцију су били задужени припадници 6. бригаде 17. ударне дивизије.
Subota 08.10.2011. 18:41
Nisam neki pobornik "partizana" ali, nesumljivo je da su pokojnici ovde sahranjeni. E sad, to je druga prica sto se sa malo evrica moze postici bilo sta u Srbiji. Zalosno je i to sto nemamo adekvatan zakon i organe za zastitu spomenika kulture.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online