Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 08.10.2011.
11:04
Blic A

Tri scenarija do Evropske unije

Sigurno je samo da će Evropska komisija srpsku kandidaturu za članstvo usloviti dijalogom sa Prištinom, kao i to da Srbija neće dobiti kandidaturu krajem godine ako sve ostane kao sada. Vlast u Srbiji očekuje da će Evropska komisija 12. oktobra dati preporuku za status kandidata, a moguća su tri scenarija uslovljavanja: crnogorski, hrvatski i makedonski, piše Blic.

Malo ko pominje dobijanje datuma početka pregovora: Milica Delević
 

Dobijanje datuma početka pregovora u ovom trenutku malo ko pominje jer, kako kaže Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije:

"Evropska komisija može da bude malo smelija u svojoj preporuci od pojedinih država članica, ali ne može da ide pet koraka napred ako zna da će skočiti u prazno”.

Na pitanje da li pojedine članice EU lobiraju da Evropska komisija ne preporuči da se Srbiji da status kandidata zbog incidenata na Jarinju i odbijanja Beograda da sedne za pregovarački sto dok se to ne reši, Delevićeva ističe da očekuje pozitivnu ocenu za reforme i da “mišljenje Komisije mora da proiziđe iz analize onoga što je Srbija uradila”.

"Bez straha očekujem ocenu onoga što je urađeno i pozitivnu preporuku Komisije. Komisija će naglasiti potrebu održavanja dijaloga sa Prištinom i pitanje je na koji način će evropske integracije Srbije biti time uslovljene. Ako dijaloga ne bi bilo do 9. decembra, kada Evropski savet donosi odluku o kandidaturi, to bi sigurno delovalo obeshrabrujuće na zemlje članice EU", kaže Delevićeva, koja smatra da je dobijanje statusa kandidata uspeh za Srbiju čak i bez dobijanja datuma za početak pregovora jer predstavlja napredak u ispunjavanju ciljeva. Negativno mišljenje Komisije, kao u slučaju Albanije, bilo bi jako loše.

Zasada se procenjuje da je najizvesniji tzv. crnogorski scenario.

Komisija je prošle godine u oktobru preporučila da se Podgorici da status, ali bez preporuke o određivanju datuma. Naglašeno je da je za datum potrebno ispuniti ključne uslove. Očekuje se da ovog oktobra Komisija preporuči i datum.

Hrvatska je 2004. od Komisije dobila i pozitivno mišljenje o kandidaturi i dala preporuku za otvaranje pretpristupnih pregovora i sugerisala da treba isporučiti Hagu preostalog optuženog za ratne zločine (Antu Gotovinu). Status je dobila iste godine, a pregovore počela nakon hapšenja Gotovine godinu dana kasnije.

Makedonski scenario je najlošiji jer je Komisija dala preporuku za status bez preporuke o određivanju datuma dok se ne reši spor s imenom koji Grčka do danas blokira. Makedonija ima status kandidata već šest godina i ne napreduje u evropskim integracijama.

Optimizam srpskih vlasti po pitanju dobijanja statusa kandidata ohrabrio je juče i francuski ministar za evropske poslove Žan Leoneti, koji je u Beogradu, nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem, izjavio da Pariz bez ikakvih oklevanja želi ulazak Srbije u EU i dodao da će Pariz s Nemačkom razgovarati “kako se Beogradu ne bi postavljali nemogući uslovi”.

Šta će pisati u izveštaju EK?

* Analiza i mišljenje

Analizira se napredak Srbije u reformama. Mišljenje, kao i kriterijumi iz Kopenhagena, ima tri dela - politički (stabilnost institucija, vladavina prava, ljudska prava i zaštita manjina), ekonomski (tržišna ekonomija) i sposobnost države da preuzme obaveze koje proizilaze iz članstva (ispunjenost obaveza iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju).

 

* Zaključak i preporuke
- Pozitivno mišljenje može da ima tri varijante: preporuku za dobijanje statusa kandidata bez datuma otpočinjanja pregovora, preporuku za dobijanje statusa kandidata sa datumom otpočinjanja pregovora uz odloženi uslov i preporuku za dobijanje statusa kandidata sa datumom otpočinjanja pregovora.

- Negativno mišljenje može da predvidi ispunjavanje dodatnih kriterijuma kako bi država dobila status kandidata (albanski scenario).

POVEZANE VESTI

Subota 08.10.2011. 11:10
prvi i najvazniji scenario je da se gradjani srbije ne izjasnjavaju po pitanju zlocinacke EU.
Subota 08.10.2011. 12:01
Jedva cekam da vidim taj scenario, pa da Vlada konacno prestane da nam prica bajke o EU. A onda konacno da dodje do promene vlasti u Srbiji! (Taj ce mi scenario biti omiljeni)
Subota 08.10.2011. 13:26
zasto bi nas crnogorka uvodila u eu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online