Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 08.10.2011.
13:03
D. Dekić - Vesti A

Koji su problemi popisivača stanovništva?

Popisivači stanovništva i domaćinstava u Srbiji sporadično nailaze na probleme, ali ih i sami prave, pa su sitnije neregularnosti zabeležene zbog decidirane odrečnosti građana da odgovore na neka pitanja, ali i odbijanja popisivača da unesu odgovore koje pojedinci daju.

Odziv građana zadovoljavajući: Popis stanovništva u Srbiji

Tako se sociologu Janji Beč-Nojman iz Pančeva dogodilo da je popisivačica u Pančevu izvređa zbog njenih prezimena i dvojnog državljanstva.

- Ona se čudila prezimenima i tome što imam i srpsko i nemačko državljanstvo, i da sam bila udata za Nemca, a pošto sam dala te podatake, kazala je "ne mogu da vas gledam!" posle čega sam joj rekla da napusti kuću i prijavila slučaj popisnoj komisiji - ispričala je ova žena.


U Temerinu je popisivač odbio da u obrazac upiše nacionalnu opredeljenost devojke koja se izjasnila kao Vojvođanka.


Građanin, prema rečima načelnika Odeljenja za popis stanovništva Snežane Lakčević, može da se izjasni kako želi, što znači da može da kaže da je Vojvođanin ili Beograđanin, pa čak i kao Dorćolac.

Upozorenje Vlasima

 

Neregularnosti su primećene i na popisu u istočnoj Srbiji, a odnose se na uticanje popisivača na građane kako se ne bi izjasnili kao Vlasi, već kao Rumuni ili Srbi, saopštila je Vlaška demokratska stranka Srbije (VDSS). Neregularnosti su primetili kontrolori te stranke u opštinama Petrovac, Zaječar, Kučevo i Kladovo.


- Građani prilikom popisa nisu dužni da odgovaraju na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, ali ako se za to odluče, popisivač je dužan da u obrazac upiše odgovor kako ga je ispitanik dao - rekla je ona i istakla da popisivača koji odbije da upiše odgovor kakav je dao građanin čeka kazna od 350 do 500 evra.


Građani znaju da namuče popisivače, pa osim ljubaznih domaćina koji ih nude kafom, sokom, pa čak i ručkom, ima i onih koji ne žele da im remete kućni mir.

Strah od greške

 

Prvih dana popisa se desilo da su popisivači iz straha da nešto ne pogreše popunjavali obrasce plavom hemijskom olovkom, a ne crnom koju je obezbedio zavod zbog optičkog čitanja. - Te nepravilnosti su otklonjene tako što su ponovo popunili obrazac na licu mesta - objasnila je Snežana Lakčević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online