Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 07.10.2011.
18:53
Alo A

Zbog prazne kase pacijentima uskraćeno lečenje

Donošenjem preporuke da pacijenti samo jednom godišnje imaju pravo da obave biohemijsku analizu krvi ugroženo je njihovo osnovno ljudsko pravo - pravo na lečenje - poručuju udruženja za zaštitu pacijenata!

Kompletna analiza krvi moguća jednom godišnje

Uprkos apelima lekara da se razne komplikacije mogu sprečiti redovnim kontrolama, novim "Preporukama za komplete laboratorijskih analiza" Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) zdravstvenim osiguranicima samo jednom godišnje biće dozvoljeno da obave biohemijsku analizu krvi. Kako su objasnili u RFZO, građani su previše puta proveravali nivo masnoće u krvi, a to je suviše skupo za njihov budžet.


Miroslav Petrović, predsednik udruženja "Pravo na zdravlje", napominje da je "doneta preporuka čista besmislica jer su nalazi, analize i dijagnostika podređeni oboljenju, a ne propisima".


"Zar zaista neko može da očekuje da dijabetičari, bubrežni bolesnici i bolesnici na onkologiji obavljaju analize samo jednom godišnje?! To je besmislica. S druge strane, kako da se čudimo kada imamo zakone koji podstiču diskriminaciju i korupciju", objašnjava Petrović, podsetivši da je jedan od razloga zašto je i pored agresivne i skupe kampanje Srbija i dalje prva u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice upravo to što imamo loše propise, koji su učinili da stepen zdravstvene zaštite "nikada nije bio na slabijem nivou".


Višeslav Hadži-Tanović, predsednik Privatne lekarske komore Srbije, smatra da "treba ukinuti monopolističko republičko osiguranje kojim smo zakonom obavezani da, kako kaže, plaćamo paket za koji nas niko prethodno nije pitao treba li nam uopšte".


"Monopol države na zdravstvo datira još od završetka Drugog svetskog rata i u međuvremenu nije došlo ni do kakve reforme. RFZO i dalje osmišljava paket usluga kojim su građani prinuđeni da plaćaju i ono što im ne treba, dok suštinski bitne stvari nisu pokrivene. Da postoji konkurencija, više različitih osiguranja, što privatnih, što državnih, građani bi sami mogli da izaberu ono što im je potrebno", objašnjava Hadži-Tanović.

Predsednica "Kluba zdravlje" Zorica Marković apelovala je na RFZO da konačno objasni šta građani dobijaju od zdravstvene zaštite koje plaćaju.


"Mislim da bi konačno neko trebalo da objasni šta državi plaćamo i šta imamo od toga?! Kome idu pare? I zašto i pored toga ne možemo da dobijemo odgovarajuće lečenje?", naglašava Markovićeva.

Prazne kase fonda su razlog!


Predrag Terzić, koordinator Udruženja za promociju i zaštitu prava pacijenata "Reakcija" objašnjava da je ovakvim preporukama narušeno pravo na dostupnost pravne zaštite jer isključivo od zdravstvenog stanja pacijenta zavisi koliko često neka analiza treba da se radi.


"Sasvim je očigledno da su zbog nesavesnog poslovanja kase prazne, ali ne mogu se troškovi 'skupih hemijskih reagenasa' smanjivati preko naše grbače. Lekari se ponašaju kao da nam za osnovne stvari - dijagnostiku i lečenje - čine usluge i rade za džabe, a ne da ih uredno finansiraju pacijenti iz svog džepa", objašnjava Terzić.

Petak 07.10.2011. 19:06
Ovo je necuveno?! Poznato je da je u zdravstvu situacija katastrofalna, ali je isto tako poznato da su pronevere i finansijske malverzacije prilikom nabavke lekova i opreme dobrim delom zasluzne za takvo stanje. Sa druge strane, opet je neizostavan politicki faktor i sve se vrti u krug da "od glave riba smrdi". I jos, nesto otvaranje trzista kompanijama koje bi navodno nasle adekvatije osiguranje iako u svetu funkcionise u Srbiji bi se pretvorilo u prevaru i pljacku gradjana, tako da je ta ideja u aktuelnim uslovima po osiguranike vrlo losa.
Petak 07.10.2011. 20:31
Мафијо скупе су вам анализе, а плаћате једним сендвичом крв добровољаца. Замислите само да неко изађе са саопштењем у јавност: Скупи су ми доприноси за здравство које плаћам безпотребно сваки месец, од сада плаћам једанпут годишње. Битно је да имате пара за оног твора бившег министра који се о трошку државе оперише беше у Аустрији ил Немачкој, заборавио сам, јер нема поверења у овдашње докторе. Или је ипак платио из свог џепа. Претекло му од вакцине за грип.
Petak 07.10.2011. 20:59
Zapanjen sam.Nemam komentara !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online