Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 06.10.2011.
22:25
RTS A

Savet Evrope usvojio Rezoluciju o Balkanu

Na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojoj je usvojena Rezolucija o Balkanu, šef delegacije Srbije Dragoljub Mićunović predložio je sazivanje konferencije o rešavanju statusa Kosova i Metohije.

Mićunović ponudio rešenje umesto kriza i "svršenih činova"

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Rezoluciju o političkoj situaciji na Balkanu, u kojoj je pozvala sve zemlje regiona da teže pomirenju.

Šef srpske delegacije Dragoljub Mićunović predložio je da se pod pokroviteljstvom UN sazove konferencija o rešavanju statusa Kosova i Metohije. Ključni činioci te konferencije bi bili Srbija, vlasti u Prištini, Evropska unija i Euleks, navodi Mićunović.

Mićunović je rekao da bi na takvoj konferenciji o rešavanju statusnih pitanja Kosova i Metohije trebalo potom tražiti i praktična rešenja da bi se izašlo iz stalne krize. Tu bi morale da budu zastupljene i članice EU koje nisu, isto kao i one koje jesu, priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Kfor i Euleks, a glavni autoritet bi bio Savet bezbednosti UN, rekao je Mićunović.

"Uz statusna rešenja za Kosovo i sever Kosova tako bi se onda došlo i do rešenja za lokalne autonomije i druga pitanja. Time se došlo do jednog plana iza koga bi bila međunarodna zajednica, umesto sadašnjih stalnih kriza i 'svršenih činova'", objasnio je Mićunović, rekavši da bi podsticaj trebalo da dođe iz EU.

U rezoluciji skupštine Saveta Evrope o stanju na Zapadnom Balkanu, pozvaju se sve zemlje regiona da teže pomirenju i da razvijaju dijalog. Rezolucija poziva stanovnike severa Kosova i Metohije na uzdržanost i saradnju sa Kforom i Euleksom i traži hitnu i objektivnu istragu incidenta na administrativnom prelazu Jarinje.

U rezoluciji, čiji je predlog sačinio predsednik Političkog odbora Parlamentarke skupštine Bjern von Sidov, Beograd i Priština se pozivaju da nastave dijalog i pronađu mirno rešenje za sever Kosmeta kako ne bi ostao "crna rupa" na Zapadnom Balkanu i izvan kontrole obe strane.

Hitna raspravu o političkoj situaciji na Balkanu održana je na osnovu izveštaja Von Sidova o razvoju situacije na severu Kosova i Metohije i u BiH, kao i o nedavnim događajima u Albaniji, gde je privedena kraju dugotrajna politička kriza.

Kad je reč o BiH, u Rezoluciji se ukazuje na sve negativne posledice toga što nije formiran Savet ministara i izražava žaljenje što nisu sprovedene neophodne reforme za pripremu BiH za priključenje EU.

Politički lideri se pozivaju da bez odlaganja nađu rešenje za politički ćorsokak čime se otvara perspektiva evropske integracije zemlje i unapredi regionalna saradnja. 

Četvrtak 06.10.2011. 22:43
Gore šamarčine od ove nema. Parlament EU je na predlog Bjern von Sidrov usvojio rezoluciju da se nastavi dijalog. A dijalog se vodi prema rezoluciji tog istog Parlamenta od 19 januara da u tački 7 Srbija mora da rasformira svoje paralelene organe na Kosmetu . Onaj Kuper kada stigne sutra posle podne može da bira ko će da mu popuši jer EU nema alternativu. Našao se profesorčić Tadić da vodi svetsku politiku o Srbiji. Alo bre, idi u Smriječno u zavičaj i piši memoare kako si sa Zoricom Tomić i ostalim lomikurkama zajebavao Srbe . Pusti nas Srbe bre da sami u sastavu pravoslavne Ruske Federacije rešimo problem kako su ga Srbi rešavali uvek. Idi, dok ne počnu užari da dele narodu robu besplatno.
Petak 07.10.2011. 08:55
dokle vise sa ovim metuzalemom micunom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online