Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 06.10.2011.
17:52
Beta A

UN: Srbija promoviše ljudska prava i pridaje im značaj

Ujedinjene nacije (UN) pripremaju niz akcija koje će svetu poslati signal da je Srbija zemlja koja pridaje značaj ljudskim pravima i promoviše ih, najavio je danas stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante.

Vilijam Infante
 

"Srbija može da bude ponosna i da posluži kao model za interparlamentarnu saradnju, kao i međusobnu saradnju svih institucija koje se bave ljudskim pravima", kazao je Infante na konferenciji "Ljudska prava i parlamentarci", održanoj u Skupštini Srbije.


Prema njegovim rečima, Srbija je ratifikovala većinu dokumenata i konvencija UN o ljudskim pravima, a čine se koraci da i svi preostali dokumenti u toj oblasti budu ratifikovani.


"Nalazi komisije UN koja prati inplementaciju ovih dokumenata, takođe su pozitivni kada je Srbija u pitanju", kazao je Infante.

OEBS: Pokazali ste da hoćete demokratiju

Šef misije OEBS-a u Srbije Tomas Mur istakao je da je Srbija "aktivna i kredibilna članica u međunarodnim organizacijama".


On se osvrnuo i na jedanaestu godišnjicu od demokratskih promena uSrbiji, ocenivši da su građani tada jasno dali do znanja da žele da žive u državi koja je privržena demokratiji.


"Građani su tog 5. oktobra pokazali da žele institucije koje će poštovati njihova prava", kazao je Mur.


On je prokomentarisao i pojedine ocene da se u Srbiji nakon jedanaest godina uopšte nije promenio sistem vrednosti i ocenio da to nije tačno.


"Sada postoje nezavisna tela koja vode računa o zaštiti ljudskih prava poput ombudsmana, poverenika za informacije od javnog značaja i poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Sada imamo i nevladine organizacije koje aktivno promovišu i ucestvuju u zaštiti ljudskih prava", kazao je Mur.

Osetljivi na ljudska prava

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović istakla je da Srbija sada prepoznaje značaj ljudskih prava, što je vidljivo i u zakonodavnoj aktivnosti.


"Tu, pre svega, mislim na usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije, Zakona o ravnopravnosti polovai ratifikaciju brojnih međunarodnih konvencija", navela je predsednica parlamenta.


Ona je ocenila da su građani Srbije posebno osetljivi na niz pitanja u domenu ljudskih prava, a naročito zbog istorijskog iskustva.


"U ime bolje budućnosti očekujemo da u njoj neka otvorena pitanja budu zatvorena", poručila je Đukić-Dejanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.10.2011. 18:02
Infante misli da smo mi infantilni. Ban Ki Mun je rekao da pitanje Kosmeta mora da se da rešava prema smernicama EU odnosno rezoluciji o Kosmetu od 19 januara da morae da se rasformiraju srpski paaleln organi. Nemoj više Infante ako Boga znaš, pogazili ste rezoluciju UN 1244 uz pomoć domaćih izdajnika, niko je više ne spominje..
Četvrtak 06.10.2011. 19:28
kakva su to ljudska prava kada su srbi iz srbije marginalizovani u svojoj drzavi jos od 45-e?
Petak 07.10.2011. 04:01
Ukinuli su sva medjunarodna prava kada se radi o Srbima i Srbiji. Koliko sramnih rezolucija je potpisala Srbija,koje nikog ne obavezuju,samo Srbe. Traze nam pomirenje nad otetom teritorijom,koju cerupaju i ubijaju Srbe. Zasto se pregovara samo o Severu KiM,ko je doneo takvu odluku,Skupstina,Tadici. Zasto opozicija cuti i ne postavi pitanje ko im je dao mandat da sami odredjuju koji su nacionalni interesi drzave,i pokusaju zaustaviti dalje cerecenje Srbije, ili opozicija ceka da gamad zavrsi posao pa da vladaju BG pasalukom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online