Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 06.10.2011.
12:04
J. L. Petković - Vesti A

Ameri pucali na Nemce!

Istraga o pucnjavi na prelazu Jarinje u kojoj je sedmoro Srba i četvorica pripadnika Kfora povređena navodno će biti u potpunosti zaustavljena jer su, kako nezvanično saznajemo, nemački vojnici svedočili da je u njih pucao američki vojnik.

Kako se priča, u zvaničnom izveštaju pripadnika nemačkog Kfora stoji da njih nisu ranili Srbi, već američki vojnik koji je "u strahu nasumice ispalio šaržer iz automatske puške". Navodno, povređeni nemački vojnici nisu imali prostrelne rane, već samo modrice od jačine udarca čaura koje su im pronađene u pancirima.

Ove informacije su navodno otkrivene tokom uobičajene istrage koju sprovodi Kfor nakon svih incidenata sličnim ovom od 27. septembra na prelazu Jarinje.

Do zaključenja ovog broja iz sedišta Kfora nismo dobili ni potvrdu, niti demantni ovih informacija. Međutim, ostaje dilema da li je upravo svedočenje Nemaca uticalo da generalni sekretar NATO Alijanse Andres Fog Rasmusen javno objasni da je istraga o tom slučaju zatvorena.

Rasmusen je naveo da neće biti posebne istrage na kojima insistiraju Srbi sa severa Kosova i zvanični Beograd, a dvosmislenost njegovih reči navela je na zaključak da je ta istraga zauvek stavljena ad akta.


- Ne vidim da je neophodna dodatna istraga. Mi smo srpskoj strani dostavili sve informacije u vezi sa ovim incidentom vojnim kanalima - rekao je Rasmusen.

Neposedno posle incidenta portparol Kfora Kaj Gudenoge izjavio je da su "od bombe kućne izrade ranjena četiri vojnika Kfora od kojih jedan teško", međutim prištinska štampa, pozivajući se na izvor u Euleksu, kaže da je dešavanja na Jarinju lično video general Erhard Drevs i da je povređeno deset vojnika Kfora - devet Amerikanaca i jedan nemački vojnik. Navodno, devetorica su ranjena, dok je jedan povređen sopstvenim oružjem.

Prema istim izvorima, Euleks je utvrdio da su Srbi napali vojnike Kfora na Jarinju, a da je navodno napad organizovao biznismen Zvonko Veselinović. Tvrde i da je do incidenta došlo kada je jedan kamion krenuo prema bodljikavoj žici koja je okruživala bazu Kfora.

Na upozorenje vojnika vozač se navodno nije zaustavio, već ga je udario, a potom pokušao da mu uzme oružje. Drugi pripadnik Kfora je pucao na vozača, na šta su okupljeni Srbi navodno bacili eksplozivne naprave na vojnike i pucali u njihovom pravcu.
 

Srbi traže nezavisnu istragu

 

Jedini način da utvrdimo šta se dogodilo jeste nezavisna istraga. Ne verujemo da će Kfor biti objektivan i zato insistiramo da dođu eksperti, kaže Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM. Beogradski mediji ranije su pisali da je Kfor je od Kosovske policije, koja je obavljala uviđaj neposredno nakon incidenta na Jarinju, pokušao da oduzme prikupljeni dokazni materijal.


Kriju istinu već 12 godina

 

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je za "Glas Srpske" da pokušaji međunarodne zajednice da prikrije istinu nije aktuelan samo sada, u okviru dešavanja na severu Kosova.

 

- To je prisutno punih 12 godina, a takozvano nezavisno Kosovo želi da se veštački predstavi kao demokratsko društvo u kome postoje uslovi za život svih zajednica - rekao je Ristić.


Razjasniti pre dolaska Kupera

 

Predsednik LDP Čedomir Jovanović zatražio je da se održi hitna sednica skupštinskog Odbora za bezbednost kako bi se, pre nego što predstavnik EU Robert Kuper dođe u Beograd, razjasnili i objavili svi uzroci sukoba kod Jarinja na severu Kosova.

 

- Naša država ima potpune podatke o tome i oni se očigledno drastično razlikuju od onoga što je nametnuto javnosti. Zato se puna istina mora saopštiti na sednici - naveo je Jovanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.10.2011. 12:40
Amerikanac, sto nisi rekao da ti nestalo municije da ti doturimo? E nemci, koje ste vi pi*** jedan amerikanac vas cetvoricu da skenja? I opet vas mlate kao '45-e bombu im bacite u bondstil! Znaci, zakljucili da Srbi ni za sta apsolutno nisu krivi i stvar ide "ad acta" ?! Nema saopstenja, sve se mulja, nema ni izvinjenja, priznavanja krivice, jos bezobraznici prozivaju Srbe?! Bando okupatorska.
Četvrtak 06.10.2011. 14:18
Боже,зашто ме не изненађује то што је Американац панично пуцао у Немце?! Изгледа да нису сви Американци Рамбо и ком. из Холивуда,па их,кад је ''вуна'' спопадне паника! ''Бајка'' о нападу српског возаћа на патролу НАТО/а,пада у воду самом причом јер,нико нормалан неће тако нешто урадити,пошто би га исте секунде израфалали!? Треба знати и слагати а њима је,очито,понестало ''инспирације'' коју су имали пре 15/ак година када су лагали на ''вагоне'' о протераним,убијеним,силованим... на хиљаде неСрба!
Četvrtak 06.10.2011. 18:01
Friendly fire...sta bi radili da narod nije bio goloruk?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online