Četvrtak 4. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 05.10.2011.
12:03
J. Arsenović - Vesti A

Srbiji dosta ucena iz Brisela

Ovih dana retorika srpskih političara mnogo je oštrija prema evropskim partnerima, do juče najvažnijim sagovornicima zvaničnog Beograda.


Pregurali su sva uslovljavanja s hapšenjem haških begunaca, preživeli secesiju Kosova i činjenicu da najveće države zapada Srbiju priznaju u granicama bez pokrajine. Ali poslednja uslovljavanja koja se odnose na sever Kosova i pritiske zbog gej parade kao da su prelomili kod nekih srpskih zvaničnika, kojima je očigledno dosta ucena, pa su Zapadu poručili ono što većina građana misli.
 

U tome prednjači lider Socijalističke partije Srbije i ministar policije Ivica Dačić, ali ne zaostaje mnogo ni drugi čovek Demokratske stranke Dragan Đilas, koji je Briselu posebno stao na žulj, odbijajući pozive ambasadora pojedinih zapadnih zemalja, kada su želeli da urgiraju u korist održavanja gej parade.
 

- Ozbiljno razočaranje u ono što je Evropa činila i kako se ponašala prethodnih godina prema Srbiji, pogotovu pojedine najmoćnije zemlje Unije, kao i blizina izbora u Srbiji - razlozi su ove oštrije retorike. Prisutno je, dakle, i razočaranje Briselom i pažnja prema biračima, pogotovu kod Dačića i Đilasa, ali i kod drugih od kojih takve nastupe tek možemo da očekujemo - kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Dobrom delu srpskih birača dopao se nastup Ivice Dačića na Ekonomskom samitu u Beogradu kad je u ponedeljak polemisao sa državnim sekretarom Austrije i kad je podsetio na dane uspešnih verbalnih okršaja sa nekadašnjom opozicijom. Na konstataciju Volfganga Valdnerda da je nezavisnost Kosova realnost i da podela nije opcija, Dačić je rešio da uzvrati drskom gostu.

- Podsećam vas da je prvo Srbija podeljena, pa se onda došlo do stava da nema podela. Da su prvo granice Srbije promenjene, pa se onda reklo da nema više promena granica. Od celog komunističkog, Titovog nasleđa, vi ste jedino sačuvali granice... Albanci nisu želeli da žive u Srbiji i ja im priznajem to pravo, ali ni Srbi ne žele da žive na nezavisnom Kosovu. Ja očekujem da im Vi, kao demokrata, priznate to isto pravo - rekao je srpski ministar.

Ovakvim nastupom nije bio iznenađen samo bečki zvaničnik, već i dobar deo domaće javnosti koja je do juče od vladajuće koalicije mogla čuti isključivo stav da "Evropa nema alternativu".

- Pokazalo se da parola "I Kosovo i Evropa" rizikuje da na kraju bude "ni Kosovo, ni Evropa". To praktično znači da ćemo moći da dobijemo samo status kandidata, ali ne i datum otpočinjanja pregovora, što može da traje decenijama kao u slučaju nekih država i toga su svesni srpski političari - kaže profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković.

Uz upadljivo distanciranje srpskog predsednika Borisa Tadića prema zaoštrenoj retorici, opozicija ne veruje u politički zaokret vlasti i smatra da su svi ovi nastupi samo u funkciji da ponovo prevare birače.
 

Đelić brani interese nacije

 

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je nedavno "da se varaju svi koji misle da će nas uceniti da odustanemo od nacionalnih interesa zbog EU".

 

- Ako se bude držala kopenhaških kriterijuma, nema sumnje da EK treba da preporuči status kandidata za Srbiju. Ako to ne uradi, to će pokazati da je evropski put izgubio dobar deo sopstvenog integriteta - istakao je Đelić. 


Dosta više te parade

 

Ivica Dačić se poverio srpskim medijima da je bilo pritisaka i poziva iz Brisela da se gej parada održi po svaku cenu.


- Verujte da sam u prvi mah pomislio da me zovu zbog Kosova, kad oni zovu zbog Parade ponosa. Nažalost, postali smo suviše podložni pritiscima, pa sada mogu da nas ucenjuju za sve što im padne na pamet. Svi moraju da shvate da su parade i razni molitveni marševi unutrašnji problem Srbije i ako ne možemo da kažemo ne zbog Kosova, zbog toga možemo - istakao je ministar policije. 


"Malo morgen" politika

 

Za predsednika Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića svakodnevni politički incidenti predstavnika vlasti su posledica nervoze jer slabi magnetizam koalicije.


On je javne nastupe Ivice Dačića nazvao "malo morgen" pristupom politici koji su, prema njegovom mišljenju, obeshrabrujući i skupo koštaju Srbiju. 


Da Konuzin opet ne reaguje

 

Na skupu na kojem je lider SPS-a rešio da kaže što mu je duši i "odbrusi" Austrijancu bio je prisutan i ruski ambasadoru Aleksandar Konuzin, koji je nedavno pridobio značajan deo srpske javnosti kada je na jednom drugom skupu ustao i demonstrativno upitao "Ima li ovde Srba(?)", sve u neverici da niko od prisutnih ne zastupa srpske interese.


Otud i Dačićevo konstatacija "da mora da odgovori kolegi iz Beča kako srpske interese ponovo ne bi morao da brani ruski diplomata".

POVEZANE VESTI

Sreda 05.10.2011. 12:13
izbori....jedini razlog su glasovi....samo debili mogu ponovo da im poveruju.....
Sreda 05.10.2011. 12:15
da ste tako bili odvazni i pouzdani u stavu prema EU.da necemo da trpimo ucene;bolje bi prosli,sto puta.ali sada vam vise niko ne veruje sta muckate i varate
Sreda 05.10.2011. 13:57
Srbija je uvek bila ponizena i ucenjivana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online