Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 04.10.2011.
16:02
Vestionline A

MUP dobio prvi elektrošoker

Srpska policija će sledeće godine u borbi protiv kriminala početi da koristi tejzer - elektrošoker - uređaj koji privremeno, na pet sekundi, onesposobljava napadače, najavio je danas državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Marković.

Specijalna antiteroristička jedinica je od američke firme "Tejzer" (Taser) na poklon dobila jedan elektrošoker koji će biti "upotrebljen prvom prilikom", rekao je Marković u nastavnom centru MUP-a na Avali gde je predstavljen taj "uređaj za privremeno onesposobljavanje ljudi u cilju očuvanja života i zdravlja ljudi".

Ilustracija kako funkcioniše elektrošoker

Državni sekretar je dodao da je za masovnu primenu elektrošokera - "uređaja koji spasava živote i smanjuje neželjene posledice", nepohodno promeniti zakonsku regulativu u Srbiji.

"Važno je da zakon prati tehnologiju, između ostalog i zato što je šoker mnogo humanije oružje od vatrenog", kazao je Marković.

Američka ambasadorka Meri Vorlik rekla da je glavni cilj skupa prezentacija nesmrtonosnog, humanog, oružja koje štiti živote policajaca u očuvanju javnog reda i mira i borbi protiv kriminala.

"Od devedesetih, od kada se tejzer koristi u SAD broj povređenih policajaca smanjen za 50 odsto" kazala je ona i dodala da je "i broj teških telesnih povreda dramatično smanjen'.

Vorlik je podsetila da je tejzer širom sveta, jedno od glavnih sredstava koje štiti živote policajaca u borbi protiv kriminala. Tejzer je uređaj koji koristi električnu struju male amperaže kako bi sprečio voljnu kontrolu mišića, kazao je jedini instruktor tejzera u Srbiji Saša Đorđević.

Đorđević je rekao da tejzer bez posledica, sa daljine od pet do 10 metara momentano parališe napadača na pet sekundi. Prema njegovim rečima, napadač je onesposobljen kada mu se u telo zabodu strelice povezane žicama za uređaj iz koga se emituje struja.

"Na taj način, bez upotrebe fizičke sile, može se savladati otpor i staviti pod kontrolu osoba koja se opire privođenju. Posebna pogodnost te tehnologije je što ne ostavlja trajne posledice", kazao je Đorđević koji je na obuci u SAD tejzer isprobao na sebi.

Predstavnici "Tejzera" naveli su da je zahvaljujući tom uređaju koji doprinosi povećanju efikasnosti u radu i bezbednosti pripadnika policije, širom sveta spaseno 75.000 ljudi.

Trećinu radnika kompanije "Tejzer" sa sedištem u Arizoni čine radnici srpske nacionalnosti. Tejzer se koristi u više od 100 zemalja.

Utorak 04.10.2011. 16:17
U medijima vise je zastupljena Meri Vorlik nego sami Tadic, bice da je to veci sok od ovoga trejzera....
Utorak 04.10.2011. 17:16
Jasno je da je MUP morao da kupi ove igracke zato sto je ambasadorka naredila i zato sto je to americki proizvod. A o "humanosti" dovoljno je videti samo broj zrtava, jer ovaj "humani" uredjaj izaziva infarkt. Nesumljivo je da ce od strane sadisticke murije biti obilato koristen protiv Srba, sto je valjda i zelja predsednice ambasadorke ove "humanitarne" upotrebe.
Utorak 04.10.2011. 17:19
bas mi treba ova korisna sprava,da li ce je biti u slobodnoj prodaji?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online