Četvrtak 20. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 04.10.2011.
08:39
Blic A

"Sve zavisi od rešenja krize na Kosovu"

Evropska komisija još nije donela konačno mišljenje o Srbiji. Ove nedelje predstoje važni sastanci koji se tiču Kosova i najnovijih događanja. U odnosu na to šta će se događati, Komisija će 12. oktobra odlučiti šta će preporučiti - rekao je Vensan Dežer, šef misije Evropske unije u Srbiji, na pitanje da li Evropska komisija smatra da je Srbija spremna za status kandidata za članstvo u EU.

Šef misije evropske unije: Vensan Dežer
 

Dežer kaže da Evropska komisija još procenjuje najnovije podatke koje je prošle nedelje dobila od potpredsednika Vlade Božidara Đelića. Na pitanje koliko će najnoviji događaji na severu Kosova i neodržavanje Parade ponosa uticati na izveštaj Evropske komisije, Dežer ističe da će se gledati "šira slika”. On ističe da je u pogledu saradnje s Tribunalom u Hagu Srbija nesumnjivo napravila veliki pomak, da je mnogo urađeno i na polju unutrašnjih reformi, kao i da je proteklih godinu dana bilo mnogo pozitivnih stvari vezanih za regionalnu saradnju.

Datum Crnoj Gori

Može se očekivati da Evropska komisija 12. oktobra utvrdi datum početka pregovora sa Crnom Gorom o prijemu u EU, rekao je juče generalni direktor Direktorata Evropske komisije za širenje EU Stefano Sanino. "To će, ako Savet ministara EU prihvati, biti dobra vest za Crnu Goru, EU i njenu politiku proširenja i ceo Balkan“, kazao je Sanino.

- Ovi najnoviji događaji ne mogu da bace senku na sav posao koji je urađen proteklih nekoliko godina, posebno ne na poslednjih jedanaest meseci. Zato moramo da pogledamo opštiju sliku, šta su bili pozitivni, a šta manje pozitivni elementi i da donesemo uopšteni sud. Očekujem da Srbija nastavi aktivno da radi na približavanju EU - rekao je Dežer za „Blic”, i dodao da postoji prostor da se postojeći problemi reše do 12. oktobra.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je juče da očekuje pozitivno mišljenje EK o kandidaturi 12. oktobra, ali da je malo verovatno da će biti određen i datum za početak pregovora, zbog trenutne situacije na severu Kosova. Đelić je novinarima, na Ekonomskom samitu Srbija - Evropska unija, rekao da je Srbija pokazala da u svakom momentu teži dijalogu i miru i da neće odgovarati na provokacije na severu Kosova.


Reagujući na izjave mađarskih zvaničnika koji su zbog Zakona o restituciji najavili da možda neće podržati kandidaturu Srbije, Đelić je rekao da tekst ni na koji način ne kaže ništa protiv neke grupe. On je najavio nastavak dijaloga sa mađarskom manjinom.


Prema pisanju agencije Tanjug koja se poziva na diplomatske izvore u Briselu, mišljenje o kandidaturi još nije formulisano zbog situacije na Kosovu. „Povoljno mišljenje o srpskoj kandidaturi, pa čak i o mogućnosti da sledeće godine dobije datum početka pregovora, izgledalo je nesporno do pred kraj prošlog meseca, ali su posle incidenata na prelazima Jarinje i Brnjak pojedine zemlje počele da izražavaju rezerve u vezi sa dodeljivanjem statusa kandidata”, rekao je diplomatski izvor, i dodao da su šanse Srbije dodatno umanjene nakon što je delegacija Beograda početkom oktobra uslovila nastavak dijaloga sa Prištinom razgovorima o administrativnim prelazima.

EU zabrinuta za javne nabavke u Srbiji

 

Evropska komisija već godinama investira u brojne institucije koje se bave javnim nabavkama, a posebno u Upravu za javne nabavke i Komisiju za zaštitu prava ponuđača.

Smatramo da je potrebno da se očuva i produži funkcionisanje ovih institucija, kao i da se dodatno ojača ekspertsko znanje koje je akumulirano tokom godina u njima - rekao je Vensan Dežer, šef misije EU u Beogradu, na molbu „Blica“ da prokomentariše nameru Ministarstva finansija Srbije da ukine Upravu za javne nabavke.
Vlada Srbije usvojila je nedavno akcioni plan Ministarstva finansija po kome će Zakon o javnim nabavkama biti promenjen do kraja godine, a podzakonski akti koji bi trebalo da omoguće primenu zakona po tom planu trebalo bi da budu doneti tek do kraja naredne godine. Vakuum u primeni zakona očigledno uznemirava i Evropsku komisiju budući da je najveća korupcija upravo u oblasti javnih nabavki.
- Upozoravamo da ne treba žuriti sa zakonom i da treba dobro odmeriti sve implikacije promene zakona kako bi se izabrala najbolja rešenja. Što se institucija tiče, mi smo insistirali tokom svih ovih godina da Uprava za javne nabavke dobije dovoljan broj zaposlenih i dobar menadžment. Njihov direktor je izabran tek nedavno - kaže Dežer za „Blic”, i naglašava da je transparentnost tendera važan deo reformi.
Na dodeli sertifikata službenicima za javne nabavke, Dežer je rekao da zakonodavstvo u Srbiji, uključujući i javne nabavke, treba da se usklađuje s pravilima Evropske unije. Prostora za promene još ima i njih treba izvesti „bez žurbe”. Dežer je podsetio da 15 do 20 odsto ušteda u Srbiji potiče od javnih nabavki i naglasio da je to „veoma složena i osetljiva oblast”.
Zamenik šefa misije OEBS u Srbiji Tomas Mur rekao je da se godišnje na javne nabavke potroši četiri milijardi evra, a o kolikom novcu je reč, najbolje govori podatak da je ta suma šest puta veća od budžeta koji se izdvaja za sektor odbrane.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2011. 08:48
Oguglali smo od vasih uslova.nikada necete prestati da nas ucenjujete.nosite se u p.m.
Utorak 04.10.2011. 09:41
Do juče je jedina prepreka bio Mladić, a sada ispade da su zakoni sumnjivi, korupcija cveta, restituciju neće da priznaju za kuće koje su konfiskovali Nemci od 1941 pa onda se u to uselili komunisti '45. Te su kuće i bile '41 najbolje na Dedinju i Senjaku. Nisu Obersturmfireri živeli u šupama pa ih nasledili politički komesari i oficiri OZN. Dakle Jevreji sada vode igru a i ne treba im u EU problem koji će zatrpati sud u Strazburu zbog šake žutocrvenih glodara. Kako su ih doveli tako će ih i pustiti niz vodu. Znaju oni da je barutana puna i da se čeka samo da kresne 12 oktobra kada kažu kao Albaniji da dobro napreduju ali da ipak malo sačekaju. Koja god vlast da dođe biće bolja od ovog zla.
Utorak 04.10.2011. 09:56
...izivljavanju nikad kraja....zar cemo da dokazemo da smo mazohisti trpeci ovo i baleci za EU koja nas unishtava?....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online