Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 04.10.2011.
06:44
Press A

Poslanik SRS falsifikovao svoj naučni rad

Potez potpredsednika SRS-a Aleksandra Martinovića, koji je 5 godina zaredom falsifikovao sopstveni naučni rad, šokirao kolege pravne stručnjake, piše beogradska štampa.

Isti naučni rad objavljivao pod drugim naslovima: Aleksandar Martinović
 

Osim ocene da je Martinovićeva "prevara" moralno nedopustiva, kolege smatraju da novosadski pravni fakultet treba da pokrene disciplinski postupak i preispita njegovo zvanje asistenta, piše "Press".

Martinović je kao asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu u naučnom časopisu te ustanove "Zbornik radova" objavljivao naučni rad iste sadržine samo pod drugačijim naslovima (od 2005. do 2009. godine) i za to dobijao autorski honorar.

Profesor Pravnog fakulteta Oliver Antić kaže da je Martinović izvršio klasičnu prevaru.

"To je zloupotreba, to se ne radi. Za univerzitet je to moralno nedopustivo. Njemu sada može da se osporava zvanje asistenta. Jer, za (re)izbor za svako univerzitetsko zvanje potreban je određen broj radova. Ako je Martinović pet godina zaredom falsifikovao sopstveni rad, objavljivao tekst iste sadržine samo pod drugim naslovom, i ako je to koristio da na (re)izboru za asistenta prijavi da umesto jednog ima pet radova, mora da se pokrene postupak za osporavanje njegovog izbora, zvanja asistenta. Ne možete za isti rad uzimati pet godina zaredom honorar i izdavač može da traži povraćaj novca. To je bedno, nisko. Radovi se objavljuju radi kredibiliteta" , navodi Antić, i dodaje da protiv Martinovića može da se pokrene postupak za pravno neosnovano bogaćenje.

Antić, koji je bivši radikal, a sada u SNS-u, kaže da je iznenađen postupkom svog bivšeg partijskog kolege.

"On je inteligentan čovek, nije glup. Čudi me da je tako nešto sebi dopustio" , ocenjuje profesor.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković kaže za "Press" da će pogledati sva neophodna dokumenta u vezi sa „slučajem Martinović" i ako se utvrdi da ima nepravilnosti, biće razmatran na Etičkom odboru Univerziteta.

"Odbor će razmatrati to pitanje eventualnog falsifikovanja i dati preporuku da se protiv Martinovića pokrene disciplinski postupak na Pravnom fakultetu, koji donosi konačni sud u tom predmetu. Dajte mi samo malo vremena da pogledam taj slučaj" , kazao je Vesković.

Predsednik Nacionalnog saveta Srbije za visoko obrazovanje Srđan Stanković kaže da svaki univerzitet, pa i onaj u Novom Sadu, ima sud časti koji treba da reaguje u slučajevima suprotnim pravilima profesionalne etike na fakultetima i ima mehanizam da propiše sankcije.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2011. 10:26
Ima urednik i stručna komisja tog "Zbornika radova" koji proverava šta se daje na štampu. Procena je bila da je rad dobar i aktuelan pa ga objavili. Čovek je stavljao naslove prema tome šta je iz rada bilo aktuelno u to vreme, da se na to obrati pažnja čitaocima. Ima radova koji su aktuelni svojim sadržajem godinama. Falsifikat bi bio da je on izvrtao činjenice i iznosio netačne podatke. Počeo je politički obračun sa vrhom SRS od strane SNS doušnika po nalogu iz Brisela. Gde su ti silni pravnici da zatraže suđenje Šešelju u "razumnom roku" koji rok gazi već devetu godinu da je čovek u pritvoru. Da je dobio koliko Biljana Plavšić koja je bila Bog i batina u RS već bi izašao. ČEKA GA SRBIJA.
Utorak 04.10.2011. 09:48
Ovo nije prvi slucaj. Po nalogu bezbednosnih krugova, pojedini danas nazovi zasluzni naucnici, postajali su doktori nauka i akademici, a sada su cak neprikosnoveni filozofi, knjizevnici i slicno.Time je srpska nauka sistematski unistavana. Da ne spominjemo prevrat na Medicinskom fakultetu pedestih godina 20.veka kada su isterani profesori koji su franciski i nemacki doktoranti a dovedeni polupismeni profesori koji su unazadili nasu medicinu. Mnogo je takvih primera.
Utorak 04.10.2011. 10:58
Nije što je naš Rumsterdamac,ali kako to da je tek sada,posle svih ovih godina NS Pravni fakultet otkrio ovaj copy/paste?! Znači,da ga uopšte nisu ni pratili, ni čitali,i da je neko upravo pred izbore kopao po njegovoj prošlosti ne bi li pronašao nešto čime će ga diskreditovati. Možda bi država trebala da preispita zapravo legitimitet Pravnog fakulteta i tog njihovog etičkog odbora?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online