Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 03.10.2011.
08:26
Pressonline A

Srbiji preti 5.000 ekstremista

Srbiji preti 5.000 ekstremista, članova 30 ekstremističkih organizacija i pokreta i radikalnih krila navijačkih grupa. Policija uglavnom zna njihova imena, a upravo je na njih mislio Ivica Dačić, obrazlažući u medijima šta su sve planirali da urade juče, na dan Parade ponosa (napadi na ambasade, izazivanje požara, otmica autobusa...).

Kordon policije
 

Sagovornici lista Presa ocenjuju da zbog političkih prilika u zemlji i pritisaka iz okruženja i Evrope ekstremističke grupe sve više jačaju, te da bi na paradi sigurno došlo do vrlo ozbiljnih incidenata. Gotovo svi zbog toga pozdravljaju odluku o zabrani tog skupa.

Operativni podaci

U Srbiji je, kako pokazuju operativni podaci policije, aktivno oko 30 ekstremističkih organizacija i navijačkih grupa, koje šire versku i nacionalnu mržnju, nasilje i strah. Članovi su uglavnom mladi ljudi, starosti od 17 do 30 godina, ali među ideolozima ima i znatno starijih, čak i pedesetogodišnjaka.

Obradović: Velika pobeda!

Mladen Obradović iz "Obraza" za Pres kaže da nisu tačne tvrdnje da je planirana otmica autobusa i pita zašto se svi bave posledicama Parade ponosa, a niko uzrocima.

- Mislim da je potpuno jasno da je srpski narod protiv Parade ponosa. Devedeset odsto građana Srbije se tome protivi, a nama država dve godine nameće nasilje. To što je parada zabranjena velika je pobeda srpskog naroda i rezultat je srpske vere, jedinstva i hrabrosti - rekao nam je Obradović.

Većina grupa, njih oko 20, deluje na lokalnom nivou i broji do sto članova. Ostalih desetak su one koje se najčešće pominju u javnosti - "Nacionalni stroj" (jedina organizacija koju je Ustavni sud do sada zabranio), "Krv i čast", pokret "1389", "Obraz", "Dveri", "Naši"... Zajedno, kako je nezvanično potvrđeno u policiji, sve one imaju oko 5.000 članova.

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić ocenjuje da broj ekstremističkih grupa u Srbiji raste i da one unazad tri godine neprestano jačaju.

- Nisu one objektivno toliko jake koliko je država nekompetentna da se izbori sa njima. Upravo zbog snage tih organizacija, Parada ponosa je i odložena - kaže Dragišić.

Sa njim se slaže i Pavle Heđeši, predsednik Udruženja policije "Solidarnost":

- Da parada nije zabranjena, ne možete da zamislite šta bi se dogodilo u Beogradu, s obzirom na to kakva je politička situacija ne samo kod nas već i u svetu. Ako uzmemo u obzir situaciju na Kosovu, u Novom Pazaru, kao i međunacionalne sukobe u Vojvodini, jasno je da bi ekstremisti delovali mnogo jače i u većem broju nego prošle godine. Ne bi trebalo da se bavimo pitanjem zašto je parada otkazana, već zbog čega je toliko nasilja u društvu i kako se ono može smanjiti.

Analitičari procenjuju da je ekstremizam ove vrste u Srbiji počeo da se razvija 2000. godine, a prvi zvaničan spisak ekstremista i neonacista policija je napravila 2005. Grupe bi mogle da se svrstaju u nacionalističke, nacističke, klerofašističke i navijačke.

- Svaka grupa ima mnogo više simpatizera nego članova - kaže jedan od dobro upućenih sagovornika.

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da je ovogodišnja parada trebalo da bude svojevrsni nastavak prošlogodišnje utakmice u kojoj je policija povela.

Reagovanja političkih partija

 

DS: Društvo da se osvesti

- Na pravnom planu je dosta urađeno kako bi se sprečilo delovanje svih ekstremističkih grupa, ali sada je veliki angažman potreban na osvešćivanju društva, kako bi svima bilo jasno da te grupe nisu branitelji pravih vrednosti već velika opasnost za sve građane. Njihova agresija nije usmerena samo prema jednoj različitosti, već na sve koji su drugačiji od njih - rekla je Jelena Trivan.

 

URS: Postoje zakonski okviri

- Postoje zakonski okviri za borbu protiv ekstremista, ali je pitanje da li ih Vlada sprovodi ili ne. Dokle god postoji situacija u kojoj se običan građanin boji ili ne oseća bezbedno na ulici, jasno je da nešto nije u redu - saopštili su Ujedinjeni regioni Srbije.

 

LSV: Koliko ih je uhapšeno?

- Država ima veoma mlak stav prema ekstremističkim grupama, čime šalje lošu poruku da samo treba biti dovoljno nasilan i država će to podržati. Pitaću ministra Dačića koliko je ljudi uhapšeno, jer su planirali uništavanje imovine i ugrožavanje bezbednosti građana - kaže Aleksandra Jerkov.

 

SNS: Vlast skreće pažnju građana

- Naprednjaci niti podržavaju, niti ne podržavaju Paradu ponosa, koja je trebalo da bude održana u Beogradu, jer smatraju da Srbija ima važnijih životnih problema. Vlast zamajava građane i skreće im pažnju sa važnih životnih pitanja, poput teške ekonomske situacije i problema na Kosmetu - istakao je juče Aleksandar Vučić.

 

LDP: Ukinuta ljudska prava

- Nedopustivo je da zvaničnici zastrašuju javnost kataklizmičnim scenarijem, a da ne kažu šta su tačno preduzeli i koliko su organizatora uhapsili. Država treba da pokaže da je sposobna da se bori protiv onoga što opisuje kao terorizam. Beograd je u nedelju bio grad pod opsadom, u kom su drastično ukinuti ljudska prava i slobode - ocenio je Čedomir Jovanović.

 

SRS: A Pazar i Vojvodina?

- Cela priča je marketinški trik vlasti. Ne bih nikoga mogao da nazovem ekstremistima, već smatram da svako ko deluje van zakona treba da bude uhapšen. Ali tu vlast primenjuje dvostruke aršine, pa tako u Vojvodini protiv Ustava deluje organizacija „Županija 64", a Zukorlić u Novom Pazaru otvoreno zagovara separatizam - rekao je Dragan Todorović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2011. 08:40
Oni koji su 5 oktobra 2000 bili udarna pesnica DOS su onda imali oko 18 godina, tako da je normalno da sada imaju oko 30 godina. Ništa tu nije policija omanula u proceni. Oni koji sada imaju preko 50 su onda imali oko 40 i svi su se oni nadali da će doći do transparentne privatizacije i kod privatnika sve da procveta i otvore nova radna mesta. Onda su ih žuti glodari žestoko zajebali pa su izgubili i ono što su imali kod Miloševića. Policija treba da se bavi uzrokom a ne posledicama i odmah da počne da hapsi glodare i čisti Srbiju od lažova, hohštaplera i lopova koji su pojeli budućnost tih ljudi. To je posao policije, a ne da se na ulici tuče sa srpskim očajnicima koji samo čekaju varnicu.
Ponedeljak 03.10.2011. 09:07
Ako sam protiv peder-bala i otcepljenja vojvodine i raske od Srbije.protiv lopova na vlasti.znaci ja sam ekstremista kao i svi ostali
Ponedeljak 03.10.2011. 09:42
srbi iz srbije moraju dobiti svoju organizaciju da bi saznali da li su ekstremisti zene u crnom ,centar za k. dekontaminaciju,helsinski odbor predvodjeni crnogorkama i hrvaticama .., ili neki drugi . da li su oni koji bi da srbija nestane eksrtemisti , ili oni koji bi da srbija opstane? srbi iz srbije moraju poceti da vode racuna o srbiji ,srbima i srbije !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online