Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 03.10.2011.
04:49
Press A

Mađari štite folksdojčere

Potpredsednik mađarske vlade Žolt Šemjen izjavio je u Subotici da novi zakon o restituciji koji je Srbija usvojila predstavlja diskriminaciju Mađara koji žive u Srbiji, zbog čega će Mađarska biti primorana da ''ponovo razmotri status kandidata za članstvo Srbije u EU", saznaju beogradski mediji.

''Pres'' navodi da se Savez vojvođanskih Mađara žalio se Budimpešti zbog Zakona o restituciji, koji je ''ugrozio njihove interese".

Usporava Srbiju kao EU: Ištvan Pastor

- Iako Mađarska u potpunosti podržava evropske integracije Srbije, pristup EU nije realna opcija ako država usvaja zakone koji kolektivno uskraćuju grupama u društvu određena prava. Usvajanje takvog zakona nije u skladu sa principima EU i primorava Mađarsku da ponovo razmotri status kandidata za članstvo Srbije u EU - upozorio je Šemjen, koji se nada da će srpski parlament izmeniti delove spornog zakona, koji Mađarska smatra neprihvatljivim za mađarsku etničku zajednicu.

Zakonom o restituciji nisu zadovoljni ni Nemci koji žive u Srbiji. Predsednik Nemačkog narodnog saveza Rudolf Vajs izjavio je da će Nemci tražiti da im se vrati imovina koja je oduzeta nakon Drugog svetskog rata i naveo da je ta imovina u Srbiji procenjena na 32,5 milijardi evra.

Vajs je najavio oštru kampanju protiv tog zakona i u domaćoj i u svetskoj javnosti.

- Bez prava na povraćaj imovine praktično su ostali svi oni čiji su preci za vreme Drugog svetskog rata nosili uniforme domobrana, honveda i Vermahta, iako je među njima bilo najviše prinudno mobilisanih. A poznato je da je za odbijanje poziva na mobilizaciju u to vreme kazna bila samo jedna - smrt - rekao je Vajs.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2011. 06:14
Trebala je crvena-armija da vas zatre,da ne postojite,jer cete uvek biti fasisti u dusi
Ponedeljak 03.10.2011. 09:09
Sada dolazimo u fazu - Srbija se brani na Dedinju. Tačno se zna koje su kuće Jevrejima oteli Nemci, pa ih naselili komunisti pa "otkupili " za tepsiju ribe. Prmer je kuća Gece Kona srpskog izdavača i knjižara koji je zaglavio u Aušvicu, a njegovu kuću otkupio Milošević za neverovatnih 10.000 MARAKA. Posle je Mira izdavala Joci Amsterdamu za 10.000 EVRA mesečno. Onda piramida pljačke ide naniže sve do Šarića koji je "transpaentno" kupio od države hotel Putnik u Novom Sadu koji pripada porodici Tanurdžić u sklopu celog stambeno poslovnog objekta iz 1938 godine. Glodari su sebe ali i celu Srbiju uvili u crno pušenjem evropskog tompusa. Nisu znali da će Mađarski i Nemački Jevreji igrati finale.
Ponedeljak 03.10.2011. 08:40
Sve je to posledica DS politike "EU nema alternativu"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online