Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.10.2011.
22:18
RTS A

Srbija legalizuje surogat materinstvo

Odnosi između majki koje će nositi dete za druge i ljudi koji će preuzeti dete posle rođenje u Srbiji će ubuduće biti uređivani ugovorom. Surogat materinstvo će biti moguće u situacijama kada ne postoji drugi način da se ostvari biološko roditeljstvo.

Majke koje ne mogu da imaju decu više neče moći da idu u inostranstvo

Surogat materinstvo, odnosno rađanje za drugog, uskoro bi trebalo da bude pravno regulisano u Srbiji, tako da će se odnosi između majke koja će nositi i roditi dete za drugu ženu i njenog supružnika ili vanbračnih partnera koji će preuzeti dete posle rođenja, uređivati ugovorom.

Taj ugovor bi overavale sudije ili javni beležnici, a pored ostalog regulisao bi i visinu naknade razumnih troškova izazvanih nošenjem i rađanjem za drugog koje bi se dozvolilo samo ukoliko žena ne može da začne prirodnim putem.

"Ta značajna novina predviđena je prednacrtom Građanskog zakonika u cilju ostvarivanja, odnosno proširivanja prava na zasnivanje porodice, u slučaju kada se porodica ne može zasnovati na drugi način, ni prirodnim putem, ni drugim postupcima biomedicinski potpomognutog začeća", izjavila je član radne grupe za izradu zakonika Olivera Cvejić Jančić.

Za ovaj način zasnivanja porodice je izuzetno važno to što bi bar jedan od supružnika ili vanbračnih partnera bio biološki, odnosno genetski roditelj deteta, a moguće je da to budu i oba.

"Prednosti ovog načina zasnivanja roditeljskog odnosa su višestruke, jer pored omogućavanja neplodnoj ženi da uz pomoć druge žene, koja na to pristane, postane majka deteta, tu su u pitanju i uštede finansijske prirode", ukazala je profesorka Cvejić Jančić, stručnjak za privatno pravo.

Ona je napomenula da rađanje za drugog ne bi moglo da se koristi ukoliko ne postoje medicinski razlozi zbog kojih jedna žena ne može prirodnim putem da začne.

"Ne bi moglo da se koristi u slučaju da nema smetnji ili kada iz medicinskih razloga nije poželjno da žena nosi i rodi dete, na primer zbog prenosa naslednih bolesti na dete", istakla je Cvejić Jančić.

Ugovor ne bi bio dozvoljen između bliskih srodnika između kojih nije dozvoljeno sklapanje braka, ali pošto u uporednom pravu ima i suprotnih rešenja, pisci prednacrta zakonika su ostavili otvoreno pitanje, u vidu alternative.

Tako bi mogla da bude predviđena i mogućnost da ugovor bude zaključen između bliskih srodnika ukoliko se radi o "potpunoj, gestacijskoj surogaciji - kada se za oplodnju koriste isključivo oplodne ćelije budućih roditelja", objasnila je profesorka.

Ugovorom bi trebalo da bude ugovorena i visina naknade razumnih troškova izazvanih nošenjem i rađanjem za drugog, kao što su troškovi za gubitak zarade, medicinskih usluga, smeštaja, posebne ili pojačane ishrane surogat majke i slično.

Prilikom predviđanja "surogat materinstva", pisci prednacrta građanskog zakonika imali su u vidu da imućniji parovi ovaj postupak realizuju u inostranstvu uz mnogo veće troškove i mnogo veće probleme nego kada im je to dostupno i u našoj zemlji.

Pored toga, radna grupa smatra da medicinska dostignuća treba da služe čoveku i njegovoj dobrobiti, što bi ovde bio najočigledniji slučaj, istakla je profesorka.

Rađanje za drugog je predviđeno u Rusiji, Ukrajini, Gruziji, Grčkoj, Izraelu, Engleskoj, Belgiji, Holandiji, Indiji, u pojedinim državama SAD i Australije, u Kanadi i drugim. 

Nedelja 02.10.2011. 23:04
Ne vidim nista lose u tome da zene koje ne mogu da imaju decu dobiju od nekoga sopstveno dete.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online