Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 02.10.2011.
11:07
Vestionline A

Srbi sa severa se bore i za jug KiM

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije faktički se bore i za sunarodnike koji žive južno od Ibra, jer ako na severu pokrajine zaživi još jedna albanska država, ni Srbi ispod Ibra neće imati više šta da traže na Kosmetu, rekao je jedan od lidera Srba sa Kosmeta Marko Jakšić.

"Vesnik slobode se nalazi na severu Kosova", ocenio je Jakšić, inače funkciner Demokratske stranke Srbije.

Nije istina da je Srbima na severu lakše nego onima na jugu

On smatra običnom zabludom da Srbi koji žive južno od Ibra nemaju nikakvu vezu sa državom Srbijom.

"To je uobičajena zabluda. Pa, veliki broj srpskih sela u Kosovskom pomoravlju, njih više od 30, naslonjen je na takozvanu užu Srbiju. Čak stoku napasaju na jednoj strani administrativne linije, a obori su im na drugoj", rekao je Jakšić za nedeljno izdanje novosadskog "Dnevnika".

On je ocenio da neko namerno podmeće priče kako je Srbima na severu Kosmeta lako za razlku od onih koji žive južno od Ibra.

Ivanović pozvao Kfor da prihvati razgovore sa Srbima

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović pozvao je danas komandanta Kfora Erharda Drevsa da prihvati razgovore s predstavnicima Srba o rešenju krize na severu pokrajine ukazujući da je trenutna "pat pozicija" neodrživa.

Ivanović je novinarima u Kosovskoj Mitrovici rekao da komandant Kfora treba da "promeni pristup" i da razgovara s predsednicima opština na severu Kosova ako već neće s predstavnicima Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Kao da smo u pat poziciji: Oliver Ivanović

"Za trenutnu situaciju u pokrajini mora se naći rešenje", rekao je Ivanović i podsetio da Srbi jedino traže garancije da se više neće ponoviti dešavanja od 25. jula kada je specijalna jedinica kosovske policije pokušala da preuzme administrativne prelaze Brnjak i Jarinje i da će se carinski službenici povući sa tih prelaza.

Ivanović je rekao da su to "skromni zahtevi", ali da bez njihovog ispunjenja Srbi na severu Kosova neće pristati da uklone barikade.

"Zastrašeni su ponašanjem Albanaca ali pomalo gube i poverenje u međunarodnu zajednicu" rekao je Ivanović i dodao "da je Kfor do sada bio cenjena međunarodna institucija ali da je sa nekoliko poteza učinio da se to poverenje poljulja".

"Deluje kao da niko ne radi ništa, da smo u pat poziciji. Zato i mislim da je prvi potez na međunarodnoj zajednici, Kforu i Euleksu. Oni moraju da ubede Srbe da neće više napraviti nijedan propust i da će se poljuljano poverenje vratiti tako što će početi da rade ono što je njihov mandat, a ne da kao do sada da sprovode odluke
Prištine", rekao je Ivanović.

Čelnici opština: "Hoćemo nezavisnu komisiju!"

Čelnici srpskih opština sa severa Kosova zatražili su da se formira nezavisna komisija pod pokroviteljstvom UN koja bi ispitala događaje od 27. septembra sa prelaza Jarinje, kada je ranjeno sedmoro Srba.

 

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da treba da se istraži pre svega ko je izdao nalog da se upotrebi bojeva municija i ko je pucao na nenaoružane građane i da bi  trebalo istražiti kakva je bila uloga i funkcija Euleksa u tom trenutku, s obzirom na to da je portparol te institucije Irina Gudeljević rekla da je Euleks, zajedno sa Kforom, učestvovao u toj akciji.

 

"Međunarodne snage pokušavaju da zatrpaju istinu, a istina je da su vojnici NATO pucali na goloruki narod, koji je bežao, u leđa", istakao je Nedeljković i dodao da je očekivao od komandanta Kfora da obiđe povređene i da se uveri čime i kako su povrede nanesene, a ne da tvrdi da nisu upotrebljavali bojevu municiju.

 

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić ocenio je da je Kfor svojim delovanjem ponizio i UN i dodao da Kfor i Euleks u ovom trenutku hoće da zloupotrijebe javnost i prikažu da su Srbi krivci za incidente, kako bi prikrili da su pucali na goloruki narod.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.10.2011. 11:35
Јакшићу, Србин гдје год да напаса краву на Космету напаса је у Србији, на свом.
Nedelja 02.10.2011. 12:23
Nesretni Ivanović stalno podmeće kako Srbi gube poverenje u međunarodnu zajednicu, a oni im ne veruju od samog početka. Srbi su bre izgubili poverenje u vlast iz Beograda koja je prihvatila rezoluciju EU od 19 januara da mora da rasformira svoje paralelne organe. Ko je od vlasti rekao Angeli Merkel da neće da rasformira paralelne organe kada je otvoreno rekla u sred Beograda da to ima da se uradi. Vlast je u procepu jer je loše procenila da je na Kosmetu ostalo ono što je kremen kamen i ne popušta. Jao kada im Kuper od nedelje izvuče uši u sred Beograda kako su zajebali EU pričom da imaju sve pod kontrolom pa Euleks i KFOR uvukli u sranje. Još 7 radnih dana i u sredu 12 oktobra puca balon.
Nedelja 02.10.2011. 18:09
Za tri godine Kosovo je neuporedivo blize nezavisnosti zbog velike nesposobnosti vlade ili namerno to rade
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online