Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.09.2011.
09:42
Press A

Popis će nas koštati 2,7 milijardi dinara

Od 1. do 15. oktobra biće organizovan popis stanovništva u Srbiji, a beogradski mediji otkrivaju kako će on izgledati.

Načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević u intervjuu za ’’Pres’’ objasnila je po kojim principa će biti sproveden popis.

Za one koji odbiju da odgovore na neka pitanja, preti kazna i do 50.000 dinara

Da li će građani biti popisivani na osnovu adrese koja im stoji u ličnoj karti?
- Popisivanje građana obavljaće se na adresi na kojoj oni žive sa članovima svog domaćinstva ili samostalno, bez obzira na to da li im je na toj adresi prijavljeno prebivalište ili ne.


Postoji li mogućnost da policija koristi te podatke i da neko odgovara za to što ne živi na prijavljenoj adresi?
- Prema Zakonu o popisu, podaci prikupljeni u popisu koristiće se isključivo u statističke svrhe. Osobe koje obavljaju poslove u vezi s popisom dužne su da čuvaju kao tajnu sve podatke prikupljene od popisanih lica.


Šta će biti sa onim građanima koji u vreme popisa iz bilo kog razloga nisu u Srbiji? Hoće li oni ostati nepopisani?
- Za osobu koja neće biti prisutna u mestu stalnog stanovanja u vreme popisa podatke treba da daju drugi (punoletni) članovi tog domaćinstva. U slučaju da popisivač naiđe na stan u kojem nema nikoga, a od komšija dobije obaveštenje da su svi članovi domaćinstva odsutni i da se neće vratiti do kraja popisa, popisivač popunjava popisne obrasce na osnovu izjave komšija.


Koje je radno vreme popisivača?
- Popisivači rade od 8 do 20 časova - eventualno do 21 ako nije stigao da završi popisivanje u nekom domaćinstvu.


Da li su popisivači dužni da pokažu legitimaciju pre ulaska u kuću ili stan?
- Svaki popisivač će imati legitimaciju na kojoj se pored osnovnih ličnih podataka obavezno nalazi i fotografija, kao i ovlašćenje za rad izdato od popisne komisije. Ta legitimacija se mora nositi na vidnom mestu i mora se pokazati građanima pre ulaska u njihovo domaćinstvo, čime se isključuje mogućnost provalnika.
 

Na koja pitanja građani ne moraju da odgovore?
- Građani neće morati da odgovore na četiri pitanja - o nacionalnoj pripadnosti,

Albanci prete bojkotom popisa

 

Republički poslanik Koalicije Albanaca iz Preševske doline Riza Halimi ponovio je da su albanski građani sa juga Srbije pozvani na bojkot predstojećeg popisa stanovništva, jer su upitnici štampani samo na srpskom jeziku.

veroispovesti, maternjem jeziku i invaliditetu.


Šta će biti sa onima koji odbiju da odgovore i na neka druga pitanja?
- Oni rizikuju da plate kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.


Koje su novine ovogodišnjeg popisa?
- Ove godine, prvi put, popisuju se i beskućnici koji borave u prihvatilištima ili svratištima za decu i odrasle. Takođe, popisivači će po prvi postavljati i neka nova pitanja, poput korišćenja interneta i načina na koji stižu od kuće do posla ili škole.
 

Kada će biti gotovi preliminarni rezultati popisa?
- Preliminarni rezultati popisa, podaci o broju stanovnika i domaćinstava biće poznati 15. novembra. Od 15. septembra naredne godine počeće da se objavljuju konačni rezultati, a ceo posao mora biti završen do decembra 2013. godine.


Koliko će Srbiju koštati ovogodišnji popis?
- Koštaće nešto manje od 2,7 milijardi dinara, a trošak od oko 330 do 350 dinara po stanovniku Srbiju svrstava među zemlje sa najjeftinije obavljenim popisom.

Subota 19.11.2011. 13:41
bacanje para. glupost nevidjena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online