Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 28.09.2011.
01:07
Vestionline A

Kfor i Euleks: Ovo ne sme da se ponovi

Incidenti do kojih je juče došlo na prelazu Jarinje, u kojima je povređeno više vojnika i građana, više ne bi smeli da se ponove, rekao je na večerašnjoj zajedničkoj konferenciji za štampu Euleksa i Kfora portparol EU misije na Kosovu Nikolas Hoton.

Prema njegovim rečima, "tokom zajedničke akcije Euleksa i Kfora na blokiranju ilegalnog puta u blizini Jarinja, došlo je do nasilja prema vojnicima Kfora, koji su bili tamo da bi osigurali bezbednost i vladavinu prava", prenosi KiM radio.

Hoton je rekao da je jutrošnja akcija tekla mirno i bez ikakvih incidenata, a da su kasnije pojedinci pokušali da se probiju kroz kordon Kfora koji je uspostavio kontrolni punkt na ovom putu.

"Jedan vozač automobilom je došao do linije upozorenja. On je nasiljem pokušao da se probije pored vojnika Kfora i policije Euleksa", rekao je Havton.


“Nasilje nije dozvoljeno. Važno je pokazati uzdržanost. Euleks poziva na uklanjanje barikada kako bi se omogućila sloboda kretanja. Evropska unija je dala punu podršku svojoj misiji i takođe pozvala na uklanjanje barikada”, kazao je Hoton.


On je dodao da jučerašnji događaji neće ugroziri pregovore Beograda i Prištine u Briselu i da će oni biti nastavljeni.

Šef odeljenja Kfora za odnose sa javnošću Ralf Adamec rekao je da je sve počelo kada je "jedno vozilo pokušalo je tada da probije punkt Kfora postavljen na ilegalnom putu".

Nikolas Hoton i Ralf Adamec

"Snage Kfora i Euleksa pokušale su da spreče probijanje kontrolnog punkta. Tom prilikom jedan vojnik je povređen. Vojnici su reagovali i ispalili jedan metak pucajući u civila koji je pokušao da ukrade pušku.

Povređeni civil je potom odvezen kolima hitne pomoći i u ovom trenutku ne znamo kako je njegovo zdravstveno stanje. Nakon pogoršanja situacije, bačeno je više dimnih bombi koje su izazvale manje povrede kod civila i začula se pucnjava", naveo je Adamec.

Adamec nije precirao ko je pucao iz vatrenog oružja. On je odbio da odgovori na pitanje da li su vojnici Kfora koristili bojevu municiju, uz obrazloženje da su to bezbednosni podaci koje on ne može javno da saopšti.

Adamec je pozvao sve da rešenje pronađu na miran način, političkim putem.

Kfor i Euleks sprovode odvojene istrage

 

Euleks i Kfor odvojeno provode istragu o dešavanjima tokom jučerašnje njihove združene akcije na zatvaranju alternativnog prelaza nadomak prelaza Jarinje.

 

Hoton je rekao da je veoma teško da se sačini detaljna hronologija onoga što se dešavalo na prelazu Jarinje.

"Srbi blokiraju prištinske carinike a ne Euleks i Kfor"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da Srbi nemaju nameru da blokiraju Euleks i Kfor već kosovske carinike i kosovsku pograničnu policiju.

Goran Bogdanović

Bogdanović je, nakon što je obišao šestoricu teško povređenih Srba u mitrovičkoj bolnici, ponovio zahtev da kosovska carina i policija napuste administrativne prelaze na severu pokrajine.

On je naglasio da se ne može dozvoliti da se nasiljem instalira državnost na severu Kosova.

Bogdanović je dodao da su Srbi proteklih nedelja na miran način branili svoje legitimne interese.

Prema njegovim rečima, građani koje su protestovali danas doživeli su da misija koja je zadužena da brine o bezbednosti svih, puca na nenaoružane građane.

Takva vrsta nasilja i pucanje na nenaoružane građane je neprihvatljiva, rekao je Bogdanović komentarišući dešavanja na prelazu Jarinje gde je teže povređeno šest Srba i jedan lakše.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.09.2011. 01:22
Lazovi, hohstapleri belosvetske protuve,lazni dusebriznici i lazni mirovnjaci vi ste obican olos, jos da dodam jedan citat iz nekog filma "na kraju cete grdno najebati" !!!
Sreda 28.09.2011. 01:37
LOPOVI ZAPADNOEVROPSKI A NASA VLAST SAGELA GLAVU BRUKA I SRAMOTA CCCCC.MORAMO DA SE SAGINJEMO I CUTIMO A OVI SAMO EU EU EU EU MA MORE MARS I VI I EU I OSTALA SRANJA
Sreda 28.09.2011. 01:45
"Hoton je rekao da je veoma teško da se sačini detaljna hronologija onoga što se dešavalo na prelazu Jarinje". Koja hronoligija? Jer to zato sto ste pucali na ne naoruzan narod? Pokazujete silu nad slabima! Vi ste jadne kukavice kad ste mogli pod punim naoruzanjem da napadate i pucate u one koji su imali samo kamenice!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online