Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.09.2011.
15:48
B92 A

Galuči: Nelegalne akcije Euleksa

Akcije Euleksa nisu legalne i problem severa Kosova se ne može rešiti vojno, ocenjuje bivši predstavnik UN za Kosovsku Mitrovicu Džerard Galuči.

Razmeštanje okupacionih snaga na svaki put i centar grada ne može da natera ljude da se odreknu institucija koje vide kao svoje, onosno da prihvate one koje smatraju nelelaglnim: Džerard Galuči
 

"Mitovi vezani za sever Kosova, uključujući mit o tome da postoji vojno, odnosno policijsko rešenje za odbijanje severa Kosova da prihvati prištinsku vlast i da Euleks deluje legalno u pokušaju da uspostavi carinske punktove na severu, nastavljaju da ugrožavaju mir i stabilnost", smatra Galuči.

Prvi mit, koji tek treba da bude razvejan jeste da postoji vojno, odnosno policijsko rešenje za neprihvatanje prištinske vlasti od strane građana sa severa Kosova.

"To nije uspelo marta 2008. godine i ponovo je propalo", naveo je Galuči i dodao da ni razmeštanje snažnih okupacionih snaga na svaki put i centar grada ne može da natera ljude da se odreknu institucija koje vide kao svoje, onosno da prihvate one koje smatraju nelelaglnim.

"NATO nikada nije imao stomak da uradi tako nešto, ali je dozvolio da ga iskoriste SAD da podrži politički motivisane napore Hašima Tačija da ukrade sver", naveo je Galuči u tekstu koji je objavio fond "Transkonflikt".

Podrška koju Kfor pruža Prištini u sprovođenju trgovinskog embarga je bila i ostaje ilegalna u okviru mandata koji mu je dat Rezolucijom 1244 UN i nije dala rezultate, zbog čega se može zaključiti, smatra Galuči, da nema rešenja za sever korišćenjem sile.


Srbi miroljubivi, Tači koristi huliganski mit

"Srbi su miroljubivi, ali uporni"

"Srbi su se venčavali, držali časove i organizovali proslave na barikadama, oni su bili miroljubivi, ali uporni", navodi Galuči i dodaje da je huliganski mit opasan jer ga sada Tači koristi da bi uveo kosovski sud u severnoj Mitrovici.

Naredni razvejani mit je da Euleks deluje legalno u pokušaju da uspostavi kosovske carine na severu. On tvrdi da tretirajući Kosovo kao jednu carinsku zonu, uz dogovor postignut o carinskim pečatima, znači da on može da podrži upostavljanje kosovske carine na severu, a novac prikupljen sa njih pošalje u Pristinu.

Ima i mišljenja da mandat Euleksa uključuje i prižanje pomoći za razvoj kosovske države, ali, kako smatra Galuči, UN su prenele na Euleks odgovornost za održavanje vladavine prava novembra 2008. uz uslov da bude statusno neutralan.

"Kakav god da bude uspostavljen carinski režim, morao bi da zadovoljava taj uslov, a uspostavljanje kosovskih carina i zvaničnika i prikupljanje novca za Prištinu to sigurno nije", naveo je dugogodišnji američki diplomata. Bilo koji dogovor o carinskim pečatima između Beograda i Prištine de fakto ne dozvoljava Euleksu da ga sprovede ukoliko Beograd i lokalni Srbi odbiju da ga sprovedu.

Poslednji mit je da su napori Kvinte, odnosno Prištine da zauzmu sver Kosova legalni jer to nameće kosovska država, odnosno ustav za koji je Međunarodni sud pravde rekao da je prema Rezoluciji 1244 legalan, dok je srpske "paralelne" institucije proglasio nelegalnim.

Galuči ističe da MSP nikada nije rekao da je kosovska deklaracija o nezavisnosti, odnosno da je kosovska država legalna i dodao da bi pojedinci mogli reći da su kosovska nezavisnost i institucije činjenica, ali ne i da ih je legalnim proglasio MSP.

"Prema međunarodnom zakonu, UNMIK je jedini administrativni autoritet na Kosovu i sve druge institucije su paralelne, s tim što na severu Kosova lokalne institucije 'lete' pod zastavom UN, dok južno od Ibra to nije slučaj, tako da su pojdine institucije 'paralelnije' do drugih", naveo je Galuči.

"Euleks ima mandat da pomogne razvoj kosovskih institucija, ali to ne znači da treba da podržava jednu stranu u slučaju kada nema međusobnog dogovora"

Može se reći, smatra Galuči, da su propali napori Kvinte i kosovskog premijera Hašima Tačija da se izmeni situacija na terenu na severu Kosova i Srbi privole da prihvate vlast iz Prištine prvenstveno zbog mirnog protesta Srba.

Euleks, ocenjuje dugogodišnji američki diplomata, nije odustao od plana da uspostavi kosovske carinske prelaze na severu, ali, "s obzirom da ih je lokalno stanovništvo blokiralo, nije im preostalo ništa da urade".

Srbi su, navodi dalje Galuči, izgleda pronašli načine da pređu granicu brže nego što Kfor može da ih zatvori zbog čega se zalaže za pronalaženje političkog rešenja za nastalu krizu, pre nego za vojno rešenje.

Na kraju, navodi Galuči, "Iako Euleks ima i mandat da pomogne razvoj kosovskih institucija, to ne znači da treba da deluje u maniru podržavanja jedne strane u slučaju kada nema međusobnog dogovora".

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 16:44
Mišljenje MSP nije da šiptari imaju pravo na nezavisnost, nego da imaju pravo da proglase nekakvu nezavisnost pa ko prihvati, prihvati. Takvo pravo imaju i miševi u špajzu, ali mačor im ne daje da to ostvare. Onda dođe gazda pa veže mačora i miševi kolo vode. Ništa od svega ovoga ne bi bilo da smo se 2008 okrenuli Rusiji, i ovako od EU nema ništa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online