Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 27.09.2011.
08:43 >> 16:56h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Kfor napao čuvare barikada

Kfor i Euleks su napali Srbe u Jarinju, posle višečasovne pripreme i dovoženja pojačanja helikopterom. Obrazloženje: krenuli su u razbijanje barikada i zatvaranje alternativnih pravaca.

Četiri mladića koja su dežurala na barikadi su uhapšena

Prilikom akcije Kfora, najpre su uhapšena petorica Srba, koji su dežurali u kafani blizu blokiranog kontrolnog punkta, među njima i Rale Bogdanović, šef Kriznog štaba u Leposaviću, koji je nešto kasnije došao da razgovara sa Kforom.
 

Brutalnost


Vojnici Kfora postupali su vrlo brutalno, Rala Bogdanovića i ostale uhapšene Srbe najpre su bacali na zemlju, potom su ih vezali i odvozili u svoje prostorije gde su ih ispitivali. Posle dva sata svi uhapšeni su pušteni. 

Potom je vozilima i bodljikavom žicom blokiran alternativni prelaz iznad Jarinja koji su Srbi probili pre nekoliko dana. Tom prilikom takođe je uhapšeno dvoje Srba, da bi ostale, koji su se tu zatekli rasterali, pripadnici Kfora bacili su suzavac.

Kfor je saopštio da su bili napadnuti kamenicama, što Srbi demantuju. U međuvremenu, Kfor je teškim mašinama uspeo da ukloni barikadu od šljunka i kamena ispred punkta u Jarinju, ali su Srbi, malo dalje, sa 20 kamiona šljunka i peska ponovo blokirakli put Jarinje - Lešak - Leposavić, pa je punkt u Jarinju i dalje "blokirano ostrvo" do koga se dolazi samo helikopterom.

Čim se čulo za događanja u Jarinju, u Lešku, Leposaviću i Sočanici oglasile su se sirene za uzbunu. Reka vozila odmah je krenula prema Jarinju, gde se na blokiranom alternativnom pravcu, našlo više od 1.000 ljudi. Srbi su skandirali "Ua", "Idite" i "Šta vi ovde tražite".
 

Jurili snimatelja


Vojnici Kfora i Euleksa bili su vrlo brutalni i prema pripadnicima "sedme sile". Snimatelja TV-most Miloša Savića jurili su da uhapse i verovatno mu oduzmu kameru, ali je on uspeo da im pobegne. Pretili su i drugim naovinarima koji su pokušali da ih slikaju.Kako su rekli ljudi koji su noć proveli na barikadi vojnici su bili brutalni, bacili su suzavac i vezali momke koji su se tu našli. Jednom od njih ukazana je lekarska pomoć u bolnici u Raški.

Situacija je bila vrlo napeta i pretila je opasnost da dođe do ozbiljnijeg sukoba. Amerikanci, Nemci i Poljaci spremali su se da ponovo bace suzavac, ali se deo vojnika Kfora povukao u bazu iznad punkta u Jarinju, a blokadu alternativnog pravca nastavili su da održavaju Poljaci, pripadnici specijalne jedinice Euleksa.

Okupljenom narodu obratili su se profesor Prištinskog univerziteta Valentina Pitulić i predsednik opštine Leposavić Branko Ninić. U emotivnom govoru, Valentina Pitulić je naglasila da je Jarinje prag na kome se brani Kosovo, ali i Srbija, a Branko Ninić je istakao da, uprkos svim pretnjama, Srbi neće odstupiti i da neće dozvoliti da ih bilo ko odvoji od Srbije.

- Plaćaćemo poreze državi Srbiji, kontrolisaće nas, ako bude trebalo i hapsiti, srpska policija. Mi branimo kućne pragove, nazad nemamo kud, ovo je bilo i biće Srbija - rekao je Ninić.
 

Posle obraćanja predsednika opštine deo naroda se razišao, a na barikadi, na alternativnom pravcu su ostali Euleks i oko 500 Srba. Prolaz nije bio moguć, a Kfor je svoje vojnike dovozio i odvozio helikopterima.

Provokacija Srba

 

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da je desetak automobila čiji su vlasnici Srbi ostalo u okruženju bodljikave žice koju su pripadnici Kfora postavili sinoć, pošto su srušili srpsku barikadu na alternativnom putu nadomak prelaza Jarinje.

 

On je potvrdio da je petorica Srba uhapšeno, a da se za malo i njemu desilo isto kada su on i nekoliko predstavnika opštine pokušali da razgovaraju sa predstavnicima Kfora o novonastaloj situaciji.

 

"Pokušaćemo da smirimo situaciju koja je dosta napeta, jer je to najvažnije u ovom trenutku", rekao je Ninić.

 

On je dodao da Srbi, koji su se okupili u velikom broju, stoje malo podalje od alternativnog puta sa koga je Kfor uklonio barikade, da ne bi bili uhapšeni.
 

Ninić je sinoćnju akciju Kfora ocenio kao provokaciju usmerenu isključivo protiv Srba s ciljem zastrašivanja i ispunjavanja zahteva Prištine, kao i kontrola alternativnog puta koji su Srbi koristili kao vezu između Leposavića i centralne Srbije.

I na ostalim barikadama, u Ibarskom Kolašinu, Kosovskoj Mitrovici i Rudaru, bilo je mirno, a dežurni građani su sa pažnjom su pratili šta se događa na krajnjem severu Kosova i Metohije.

Uklanjanje barikade na Jarinju doživeli su kao još jednu provokaciju Kfora pred predstojeći dijalog u Briselu.

Snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i dalje se obavlja alternativnim putnim pravcima, što je, kako kažu trgovci, uticalo da svi proizvodi na severu Kosova poskupe.

Građani ipak ne prave zalihe i veruju da će se kriza koja traje više od deset dana rešiti dijalogom i dogovorom i da će se posle dva meseca normalizovati život.

Uskoro i dva vodena topa

Oklopna vozila koja je nemački Bundesver poslao na Kosovo, međunarodnim trupama Kfora radi uklanjanja srpskih barikada na putevima u regionu Mitrovice, stigla su do južne pokrajine prolazeći autoputem kroz Srbiju.

Kfor proširio bazu iznad Jarinja, dobio pojačanje

 

Kfor je danas proširio svoju bazu iznad administrativnog prelaza Jarinje, a popodne je sa četiri helikoptera stiglo i pojačanje u ljudstvu. Kfor je buldožerima proširio svoju bazu, izravnao teren i napravio nasipe, a sve to je zaokruženo bodljikavom žicom.

 

Pojačanje koje je pristiglo u četiri helikoptera raspoređeno je po ivicama baze, na nasipima. Veliki broj vojnika Kfora, kako javljaju izveštači, nalazi se u punoj borbenoj opremi, a raspoređeni su širom baze.


Uz dva vozila "Daks pionir", dopremljena u Novo Selo, gde je smešten nemački kontigent, kao i nemačko-austrijski rezervni bataljon, prema pisanju nemačke štampe, početkom oktobra treba da stignu i dva "vodena topa".
 

Ta vozila, kako je navedeno, treba da doprinesu poboljšanju sposobnosti za kontrolu mase spremne na nasilje, odnosno uklanjanje barikada i lakšeg očuvanja sigurnog okruženja i slobode kretanja na Kosovu.
 

Prolaz tih vozila preko teritorije Srbije omogućio je sporazum iz 2005. koji su u Beogradu potpisali Vuk Drašković, tada šef diplomatije u vladi Vojislava Koštunice i bivši generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer. Drašković je tada objasnio da je ovim dokumentom snagama NATO-a, uključujući i Kfor, odobreno da u slučaju potrebe reaguju bilo gde u regionu gde su ugrožena ljudska prava i mir.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 08:47
Ovo je ucinjeno uz precutnu podrsku Tadica
Utorak 27.09.2011. 09:04
dogorelo do bureta baruta. nema vise fitilja. ne zna se ko vieci zlocin srpskom narodu nanosi, dedinjski skot ili siptarski koljac srba.
Utorak 27.09.2011. 09:29
Mozda organizovano posetiti Jarinje sa zutim trakama na rukavu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online