Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 27.09.2011.
13:03
J. L. Petković - Vesti A

Ne bojimo se ni Kfora ni zime

Srbi na Kosovu 12 godina nemaju slobodu i osnovna ljudska prava, tako da to što ćemo nekoliko meseci imati manje hrane, benzina i ostalih životnih potrepština nego inače, neće naneti veliku štetu, kaže za "Vesti" Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, koji sa liderima još tri opštine na severu KiM ne odustaje ni pedalj od postavljenih barikada.

Krstimir Pantić

Rešeni da istraju i u zimskim uslovima, na barikade polako dovlače šatore, šporete i drva, a ako Kfor i Euleks ne uklone carinu ni tada, Pantić poručuje da će povećati svoje zahteve i tražiti povratak UNMIK-a.

Kada ćete ukloniti barikade?
- Onog dana kada se sa administrativnog prelaza povuku pripadnici takvozvane carine i pripadnici tzv. policije Kosova.

A, ako se to ne dogodi?
- Spremni smo da na barikadama budemo koliko god je potrebno, ako treba i da čitavu zimu provedemo tamo.

Na mnogim barikadama se postavljaju šatori, građani su počeli sa dopremanjem drva i peći, ložićemo vatru i čekati.

Ali, pitanje je da li su Kfor i Euleks spremni da svoje dužnosti obavljaju u zimskom periodu kada padne sneg i počnu kiše. Siguran sam da onda neće moći da helikopterima prevoze carinike na posao, i da će početkom prvih hladnih dana, oni biti prinuđeni da prave kompromis.

Spremni ste toliko da čekate?
- Ako budemo prinuđeni da do tada čekamo, onda će naši zahtevi biti radikalniji. Onda ćemo tražiti da se umesto pripadnika Euleks carine na administrativne prelaze vrati UNMIK carina. Po Rezoluciji 1244 KiM je jedinstvena carinska zona, a kontrolu su na tim prelazima obavljali UNMIK pripadnici.


Ako nasilno uklone barikade?
- Siguran sam da nijedna sila na svetu, čak ni NATO, nema oružje koje može da iskoristi protiv golorukog naroda.

Ako su Albanci su šest meseci držali kontingent Kfora i nisu dozvoljavali da prođe, ne vidim zašto bi Srbi bili ti koji bi morali da uklone barikade. Mi ćemo se za svoje ciljeve boriti mirno i jedino svojim telima, a Kfor može da koristi silu i oružanu vojsku.

Ukoliko žele da probiju barikade, moraće prvo da pobiju ljude koji su na barikadama. Prvi će biti predsednici opštine, a iza će biti naši građani.

Nikad Kosovari

 

Dugotrajna blokada bi mogla da dovede do nestašice hrane i drugih potrepština. Da li ste na to spremni?
- Jesmo. Ako je međunarodna zajednica dala za pravo Albancima da odluče kako će živeti, ne može to Srbima da uskrati. Ako Albancima toleriše nasilje, ako ih ne kažnjava zbog zločina nad Srbima, ako je čovek koji je trgovao ljudskim organima sada predsednik tzv. vlade Kosova, zašto nas teraju da živimo u takvoj državi? Mi želimo da živimo u Republici Srbiji i nikada nećemo pristati da budemo Kosovari.


Kakva autonomija

 

Da li biste pristali na autonomiju Severa?
- Ako se nudi autonomiju za sever pokrajine, onda ćemo mi ponuditi autonomiju Albancima južno od Ibra, u okviru Republike Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 14:37
Ako hoće da žive u Republici Srbiji onda moraju da se isele sa Kosmeta jer vlada Srbije je 8 marta počela pregovore po rezoluciji EU od 19 januara da Srbija mora da rasformira svoje paralelne organe i ZBOGOM Kosmetu za srpsku vlast. Da nisu Srbi izašli na barikade već bi to bilo sprovedeno jasno je to kao i carinski pečat i dokumenta koji se već uveliko poštuju kod uvoza robe iz države Kosovo. Oni su mučenici izdani u ime odluke Evropske Komisije 12 oktobra jer EU nema alternativu. Kada nešto nema alternativu onda bude kako oni kažu i tačka. Jel vide oni negde šlepere sa humanitarnom pomoći vlade Srbije i srpske tenkove kako praše oko granice.Sami su.
Utorak 27.09.2011. 13:37
KFOR pucao na srbe oko 13 casova . Ima povredjenih .
Sreda 28.09.2011. 14:17
To se kaže, imati onu stvar, a ne kao ovi žuti papci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online