Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 27.09.2011.
05:32
Vesti A

Iz Srbije (opet) sve više zahteva za azil

Broj državljana Srbije koji traže politički azil u Nemačkoj u septembru je vidno porastao u odnosu na ranije mesece.

Dok su u junu i julu 91 odnosno 82 građana Srbije zatražila azil u Nemačkoj, u septembru ih je, prema podacima Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu, bilo 137.

Od januara do avgusta 2011. je 1.913 ljudi iz Srbije zatražilo azil u Nemačkoj. Više je bilo samo još azilanata iz Avganistana, Iraka i Irana.

Dugi su redovi za bežaniju iz Srbije

Prošlog meseca je znatno porastao i broj podnosilaca zahteva za azil za Kosmeta, čijim građanima je i dalje potrebna viza za ulazak u Nemačku i druge zemlje EU potpisnice Šengena.

Među građanima Srbije je u avgustu udeo onih koji dobiju azil ili drugi pravno regulisani status u Nemačkoj, kao i prethodnih meseci, bio ravan nuli.

Nemačke vlasti su još u oktobru prošle godine za državljane Srbije ukinule finansijsku pomoć za odbijene azilante koji pristanu da se dobrovoljno vrate u domovinu. Tada je procenjeno da je suma od 600 evra, koliko pomoć za dobrovoljne povratnike iznosi, ključni razlog za uvećani broj pridošlica iz Srbije.

U međuvremenu je broj podnosilaca zahteva za azil opao sa više od 1.000 u oktobru 2010. na manje od stotinu u junu i julu, da bi u avgustu iznova porastao.


Predstavnici Evropske komisije izrazili su zabrinutost zbog porasta broja "lažnih azilanata" iz pojedinih zemalja Zapadnog Balkana, zbog čega je komesarka za pravosuđe i unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem od vlada Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije zatražila da odgovore šta "neodložno čine" da se to spreči i izbegnu loše posledice po bezvizni režim.

Upozorenje

 

Berlin je ranije u bilateralnim kontaktima u više navrata upozorio Beograd da mora sprovoditi dosledne mere za smanjenje broja građana Srbije koji u Nemačkoj podnose zahtev za azil. Prošle godine je bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman nagovestio mogućnost ukidanja vizne liberalizacije, ako se taj problem ne reši.

Utorak 27.09.2011. 11:05
Berlin priprema teren za veliko finale od 01 novembra - Ni Kosovo Ni EU. Kada po rezolucijiEU od 19 januara žuzocrveni izdaju Kosmet onda nas neće primiti za kandidata i još će da nam ukinu beli Šengen "zbog azilanata" I tako sve dok se ne reši pitanje Vojvodine i Podunavskih Švaba. Naravno, neće ostaviti nerešeno ni pitanje muftije i pripadnika SS "Handžar divizije" u Sandžaku. Žutocrveni su se zaglavili kao ker u tarabi pa ni napred ni nazad.
Nedelja 16.10.2011. 17:17
potajni plan antisrpske crvenozute kuge.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online