Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.09.2011.
12:16

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

U okruženju bodljikave žice

Na Kosovu je i juče bilo mirno, Brnjak i Jarinje su i dalje zatvoreni, a ulaz i izlaz sa severa Pokrajine odvija se alternativnim pravcima kojima se, preko okolnih brda, iz Raške, Novog Pazara i delimično Tutina blokiranim Srbima dopremaju: hrana, namirnice, lekovi i manje količine ogreva, građevinskog materijala i goriva.

Pripadnici Kfora na prelazu Jarinje
 


- Alternativni pravac koji smo pre dva dana "prokopali" iznad punta u Jarinju i dalje "radi", njime dnevno prođe više stotina vozila. Kfor je pokušao da ga zatvori, a mi smo odmah blokirali njih, privremeno su se povukli ali, po svemu sudeći, nisu odustali od nemere da i ovu našu vezu sa Srbijom prekinu. Helikopterima dovoze nove količine "ježeva" i bodljikave žice, ne znamo šta smeraju, ali bojimo se da će ponovo pokušati da, sa jačim snagama, blokiraju ovu "žilu kucavicu". Naravno, ni mi ne sedimo skrštenih ruku, već smo pripremili odgovor - kaže Milutin Stefanović, predsednik MZ Lešak, koja pokriva punkt u Jarinju i sela na "granici" sa Srbijom.


Spremni smo da se za naš opstanak na kućnom pragu borimo, ako treba i godinama, ali ljude muči neizvesnost, jer se nikada ne zna šta donosi dan, a šta noći i koliko će sve ovo potrajati. Dok je lepo vreme nije nam tško da se odbranimo, kad počnu kiše i hladnoća, bojim se, biće sve teže, jer kaljavim putevima neće moći da se odvija saobraćaj. Zato aemo se potruditi da što više alternativnog pravaca naspemo makadamom i uvaljamo, a neke i asfaltiramo - ističu u Mesnoj zajednici Lešak.

Najteže im, kažu ovde, pada to što Srbije tobož nešto pregovara, navodno se bori za njih, a ovde na terenu nema nikakvog pomaka.

- U te pregovore treba uključiti i ovdašnje predsednike opština i Srpskog nacionalnog veća, oni su autentieni predstavnici naroda i njima verujemo. Bilo ko da nam naredi uklanjanje barikada nećemo ga poslušati dok sa Brnjaka i Jarinja ne odu albanski carinici i policajci. Spremni smo da platimo sve dažbine, ali nikako Prištini, već samo Srbiji ili nekakvom fondu koji bi, za brži razvoj, formirale opštine Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Kosovska Mitrovica - kaže Dragan Ivanović, biznismen iz Kosovske Mitrovice.


U razgovoru sa vršiocem dužnosti šefa Umnika na Kosovu Faridom Zarufom, ministar Goran Bogdanović rekao je da će Srbi omogućiti slobodno kretanje Kforu i Euleksu, i to kada Kfor pokaže da je neutralan, a Euleks "prestane da dovozi albanske carinike na punktove".

Uprkos blokadi Jarinja, saobraćaj prugom Raška - Kosovska Mitrovica odvija se normalno. Mnogim žiteljima Raške, Leška i Leposavića voz je jedini način da pređu "granicu" i odu do svog radnog mesta, u školu ili na fakultet. Voz Kraljevo - Raška - Lešak - Zvečan ima samo dva vagona i saobraća dva puta dnevno, ujutru i uveče.
 

Svadba na barikadi


Jedan par iz Leška rešio je da na barikadi na Jarinju proslavi venčanje. Uz zvuke trubača ispred barikada na ovom prelazu, koje su Srbi postavili nakon razmeštanja kosovskih carinika na prelaze na severu pokrajine, orilo se kolo. Svadbari su preko bodljikave žice rakijom ponudili vojnike Kfora, koji su to ljubazno odbili i mirno posmatrali. 


Nikad više brucoša

Ove godine na fakulteta Prištinskog univerziteta, dislociranog u Kosovskoj Mitrovici, upisalo se 1386 brucoša - najviše u poslednjih nekoliko godina. Ako Ministarstvo prosvete dozvoli da se povećaju kvote na Medicinskom, Stomatološkom i Ekonomskom faklultetu, brucoša će biti još više - 1.500, što je, kako ističe rektor Zdravko Vitošević, radosna vest. On naglašava da su, uprkos blokadama, septembarski ispitni rok i drugi upisni rok protekli regularno i po planu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2011. 13:57
Ujedinjene nacije zabranile su izveštaj Bakarija Kantea,tadašnjeg šefa njihove misije Program za životnu sredinu (UNEP),o užasnim posledicama NATO bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom,čije je vreme raspada 4,5 milijardi godina!Generacije koje će živeti na bombardovanom tlu patiće od kancerogenih oboljenja,leukemije,a biće i povećan broj spontanih pobačaja i deformiteta novorođenčadi - napisao je Kante 1999. u svom izveštaju,koji je cenzurisan odmah po dostavljanju.Do zabranjenih podataka došao je Robert Parsons, američki novinar koji je o svemu progovorio za Frankfurtske vesti:Dok je NATO trubio o humanitarnoj intervenciji,izveštaj govori o katastrofi bez presedana!?-Наши пријатељи?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online