Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.09.2011.
13:14
T. Zečević - Vesti A

Karađorđevići podelili doktore

Tek što je u Beogradu okončana jedna konferencija srpskih lekara iz dijaspore, uveliko se priprema druga koja će se održati polovinom oktobra u Vrnjačkoj Banji. U organizaciji oba skupa učestvuju porodice Karađorđevića - beogradskom je domaćin bio prinčevski par Katarina i Aleksandar, uz podršku Minstarstva vera i dijaspore, Ministarstva zdravlja Srbije i Srpskog lekarskog društva, a okupljanje lekara u Vrnjačkoj Banji organizuju Lekarska komora Srbije uz pomoć princeze Jelisavete.

SLAB ODZIV: Srđan Srećković, Katarina Karađorđević i Zoran Stanković na Drugoj konferenciji srpskih lekara dijaspore
 

I kao što je sve u dijaspori i Srbiji podeljeno, podelili su se i lekari. Zbog čega, ostaje da se vidi, tek od deset hiljada srpskih lekara, koliko ih ima u rasejanju, na beogradskoj konferenciji je u petak i subotu učestvovalo jedva njih dvadesetoro.

- Nije reč o podelama već o nastavku kontakata sa dijasporom. Podržao sam i konferenciju u Beogradu, podržavam i onu koja će se održati u Vrnjačkoj Banji jer su obe u istoj funkciji - približavanja naših lekara rodnoj grudi, bolje povezivanje sa maticom, a sve za korist srpske medicine i naših pacijenata - rekao je za "Vesti" ministar zdravlja Srbije dr Zoran Stanković.

GOSTI I UČESNICI PRVE KONFRENCIJE: Princ Aleksandar Karađorđević, tatjana Radosavljević, Slavica Đukić Dejanović i Mirjana Andrejević Kri
 


Slično misli i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.


- Oba ova skupa su dobar put okupljanja naših stručnjaka. Uskoro ćemo početi da organizujemo i skupove građana iz dijaspore drugih struka, od advokata, preko inženjera i tehnologa do hemičara i drugih, poručio je ministar Srećković. 

Komora snosi troškove


Lekarska komora Srbije snosi troškove kotizacije za sve učesnike koja po osobi iznosi 500 evra. Na taj način Komora vraća ono što je od svojih članova preko članarine uzela. Komora plaća i predavanja stranim predavačima. - Cilj nam je da institucionalizujemo znanje i dobru volju naših lekara iz rasejanja, da se "zarade" bodovi za produženje licence i da preko humanitarnog bala obezbedimo nove inkubatore - rekla je za "Vesti" dr Tatjana Radosavljević, predsednica Lekarske komore Srbije. 

Elita i narod


Dr Andrejević-Kri kaže da razlog fijaska Konferencije srpskih lekara iz dijaspore u Beogradu možda leži u i u činjenici da je princeza Katarina Karađorđević ovaj skup zamislila "kao okupljanje srpskog lekarskog krema u dijaspori, pa su navodno bili pozvani samo lekari, visokopozicionirani na klinikama na Zapadu".


- Okupljanje u Vrnjačkoj Banji i drugim gradovima nije zamišljeno tako, više je narodsko, da se tako izrazim. Svi su slobodni da dođu, a nadam se da će među nama biti i dosta lekara iz Srbije - kaže dr Andrejević - Kri.

 

 

"Vesti" su ipak saznale da je došlo do podele između naših lekara u rasejanju. Naime, prvobitno je planirano održavanje samo jednog skupa, ali pod pokroviteljstvom Lekarske komore Srbije i Srpskog lekarskog društva. Kasnije je stigao predlog da se među organizatore uvrsti i prinčevski bračni par Karađorđević. Već u toku priprema, međutim, došlo je do otvorenih sukoba, pale su razne optužbe i teške reči, što je dovelo do podele koja je i razlog organizacije novog skupa lekara iz dijaspore u Vrnjačkoj Banji.

Prema podacima koje je "Vestima" dostavila Lekarska komora Srbije, za tu konferenciju koja će se održati od 12. do 15 oktobra, prijavilo se čak 950 lekara iz Srbije, 240 iz dijaspore i 210 stranaca koji rade u eminentnim medicinskim centrima u svetu. Zbog toga su organizatori bili primorani da konferenciju održe u četiri grada. U Novom Sadu sastaće se ORL stručnjaci, u Beogradu plastični hirurzi, patolozi, očni lekari i stručnjaci za preventivu. Na Vlasinskom jezeru kardiolozi i vaskularni hirurzi, a u Vrnjačkoj Banji stručnjaci za zdravstveni turizam i hitnu pomoć.

 

DR MIRJANA ANDREJEVIĆ - KRI, DRUŠTVO SRPSKIH LEKARA U NEMAČKOJ

 

Mi nismo krivi za fijasko

 

Zaista mi je žao što je "Druga konferencija srpskih lekara" iz dijaspore, održana proteklog vikenda u Beogradu, kako čujem, praktično doživela fijasko, zbog malog odziva upravo nas iz dijaspore. Ali, verujte, to nije naša krivica. Ovo za "Vesti" kaže dr Mirjana Andrejević - Kri, predsednica Društva srpskih lekara i stomatologa u Nemačkoj.


- Ne znam zašto je i do kakvog sukoba došlo između Lekarske komore Srbije i princeze Katarine Karađorđević. Ona je odlučila da sama organizuje tu manifestaciju, a većina lekara iz dijaspore ostala je uz svoje kolege u Srbiji, i mi ćemo se, kako je i planirano, okupiti na Danima srpske medicinske dijaspore, od 12. do 15. oktobra, kaže dr Andrejević-Kri. Ona dodaje da, prema njenim saznanjima, samo iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i skandinavskih zemalja na ovaj skup u Srbiju dolazi više od 150 kolega.


Dr Andrejević - Kri pretpostavlja da su njene kolege bojkotovale skup lekara u Beogradu zbog toga što su morale da plate 500 evra kotizacije.

 

- Većina lekara, uz sve druge troškve koje imaju (putovanje, smeštaj, hrana...) ni u kom slučaju nisu bili spremni da plate - ističe dr Andrejević-Kri.

Ponedeljak 26.09.2011. 15:25
Kada vidim sve ove "ministre" i ucesnike (na slikama) prvo mi je zao stvarnih i iskrenih lekara a zatim i "pacijenata".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online