Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 24.09.2011.
12:05
D. Dekić - Vesti A

Bojim se da nam nema pomoći

Istoričar Radoš Ljušić smatra da su diplomatski napori predsednika Srbije Borisa Tadića u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku jalova priča jer je Vašington rešenje problema Kosova prepustio Berlinu, koji je jasnog stava u prilog nezavisnosti južne srpske pokrajine.

- Nemačka kancelarka Angela Merkel je, prilikom nedavne posete Beogradu, Borisu Tadiću zavrnula uši za sva vremena - kaže Ljušić u intervjuu za "Vesti".


Kakva je mogućnost da Srbija izdejstvuje specijalni status za sever Kosova?

- Vlast nije u stanju da pregovara o tome, jer da jeste ne bi prepustila taj posao ministru za Kosovo i Metohiju, nedostojnom tog položaja i jednom službeniku u Ministarstvu spoljnih poslova. U Ustavu Srbije postoji klauzula za definisanje najtežih državnih pitanja poput rata i mira i državnih teritorija i takve odluke su na Skupštini Srbije, predsedniku, Vladi i drugim najznačajnijim institucijama u zemlji.

Zašto smatrate da se zvanični Beograd ne upušta mnogo u rešavanje kosovskog problema?

- Vidno je da vlast izbegava ovu situaciju na Kosovu i Metohiji, a koliko to čini samo pokazuje veću nemoć. Sa druge strane gledano, teško je bilo šta rešiti u ovom stanju političke razjedinjenosti u zemlji koja deli i narod. Tako ne mogu da se reše ni mnogo manji problemi, na primer u Bujanovcu, a kamoli ovako veliki.

Da li smo svedoci koraka koji vode u faktičko priznanje nezavisnosti južne pokrajine?

- Iako Srbija zvanično nije priznala Kosovo, praktično svi potezi koje povlači ova vlast i ponuđeni načini rešenja pokazuju povlačenje države Srbije unazad i njeno nesmotreno prepuštanje kontrole nad tom teritorijom kosovskim Albancima. Mi ne možemo da istrajavamo na mirnom rešenju, ako su Albanci došli tenkovima na administrativne linije koje proglašavaju granicama.

Verujete li da će Beograd priznati Prištini državnost?

- Kad matica prizna legalnost otcepljenju svoje teritorije, to onda postaje definitivno rešenje. Nijedna vlast u Srbiji to ne sme i neće uraditi. Mislim da je besmisleno to što na rečima srpska vlast naziva samoproglašenu državnost Kosova takozvanom, jer to ne vodi rešenju, već samo pokazuje nemoć Srbije.

Kuda zemlju vodi ovakva situacija?

- Vođenje ovakve spoljne i unutrašnje politike vodi zemlju u ponor. Postaje očito da će Srbi sa Kosmeta propasti, jer država nije u stanju da ih zaštiti. U ovu bitku koju im je nametnula Priština, kosovski Srbi ušli su bez matice i teško da će moći da izdrže sve pritiske. To će dovesti do novog iseljavanja, pa će na Kosmetu ostati samo deo Srba koji su spremni da do kraja čuvaju svoja ognjišta.
 

Daleko je Evropa

 

Da li je tačna informacija da je prepuštanje prelaza Brnjak i Jarinje uslov Srbiji za status kandidata u EU?

 

- Mi smo teritorijalno deo Evrope i kao takvi upućeni na evropske narode pa ne možemo bez EU, ali je priča srpskoj javnosti o kandidaturi već otrcana i besmislena, jer ulazak u tu zajednicu ide po diktatu a ne prema dogovoru. Tako da i ako ispunimo sve uslove ne bismo ušli u EU do 2020, a u sadašnjim uslovima evropske nestabilnosti i krize pitanje je šta će biti i sa tom zajednicom. 

POVEZANE VESTI

Subota 24.09.2011. 12:14
a da preokrenemo situaciju, pa da ovoj crvenozutoj antisrpskoj propederskoj poganoj koaliciji nema pomoci. ima li neko ko bi krenuo na njih. narod ceka poziv na revoluciju i svrgavanje flekavog diktatora.
Subota 24.09.2011. 13:13
Ми смо унапред отписани и као држава и као нација, а и као територија. Судбину су нам ови унапред зацртали и полако је испуњавају. А ако им дозволимо да наставе, а ми смо већ отишли у понор, а горе од тога не знам шта је.
Subota 24.09.2011. 12:37
Lepo covek sve objasnio. Politika nase aktuelne vlasti nas je dovela do propasti. Jedino sto im je preostalo jeste da nam i dalje pricaju bajke. Ovoga puta narod ne sme da nasedne na njihove lazi i obmane!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online