Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 23.09.2011.
08:52
Vestionline A

"Dijalogom do rešenja problema na KiM"

Dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, jedini je put za rešenje problema na Kosovu, ocenio je prošle noći posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun.

Ban Ki-Mun i Tadić razgovarali su u Njujorku o stanju na Kosovu i na Zapadnom Balkanu, piše u saopštenju UN. Predsednik Srbije razgovarao je i sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fog Rasmusenom i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Dobio obećanje da će međunarodna zajednica ostati neutralna: Boris Tadić i Ban Ki-Mun

Tadić je rekao da je od tih zvaničnika dobio garancije da će misije NATO i EU na Kosovu ostati statusno neutralne i istakao da Beograd traga za rešenjem problema na Kosovu, zasnovanom na kompromisu.

"Srbija je vrlo odlučna da se nađu rešenja koja su moguća, koja mogu biti iskaz jednog dobro smišljenog kompromisa. Međutim, Srbija mora da vodi računa da ne štiti samo vlastite nacionalne interese,  interese srpskog naroda, već da uvažava legitimne interese albanskog naroda", rekao je Tadić Radio-televiziji Srbije.

"To podrazumeva mirotvornu političku arhitekturu koja može doneti dugoročnu stabilnost na prostoru Jugoistočne Evrope", kazao je srpski predsednik.

Srbija očekuje pozitivno mišljenje Evropske komisije o svom zahtevu da postane kandidat za prijem u EU, poručio je Tadić i dodao da je dobijanje statusa kandidata za EU "uslovljeno situacijom na severu Kosova".

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da će u pregovorima Beograda i Prištine biti rešeno pitanje carinske službe. Nova runda pregovora zakazana je za 28. septembar u Briselu. Predsednik Srbije obratiće se danas učesnicima 66. zasedanja
Generalne skupštine UN u okviru generalne debate.

Tadić je najavio da će u svetskoj organizaciji tražiti da se pitanja konflikata rešavaju dijalogom, bez nametanja rokova i uz poštovanje dostojanstva umešanih strana.

Tadić na 66. zasedanju Generalne skupštine UN predvodi delegaciju Srbije koja do subote boravi u Njujorku.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2011. 12:07
Njih ne sme da pravi ludim pa mora da kaže istinu jer Ban ki Mun je već obrisao nos Rusima kada ih je Jeremić gurnuo u SB. Razgovori ima da se vode kako piše u rezoluciji EU od 19 januara koju je Srbija prihvatila i tačka. Inače ne bi ni počeli razgovori 8 marta u Briselu sa medijatorom iz EU gospodinom Kuperom ( politički savetnik Ketrin Ešton ) i Tahiri i Stefanovića. U rezoluciji piše tačka 5- razgovora o statusu nema i tačka 7- Srbija mora da rsformira svoje paralelne organe. Kada Boki otvoreno izjavi da je status kandidata uslovljen situacijom na severu Kosmeta, onda samo idiot može da veruje da nije izdao Kosmet za kandidaturu.
Petak 23.09.2011. 15:01
Dokle ce vise taj "dijalog" i sa kojim ciljem da traje dok resenja nema ni na pomolu?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online