Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 23.09.2011.
01:59
Press A

Blerovi protiv Srbije

Velika Britanija je kroz logističku pomoć kosovskim Albancima i Hašimu Tačiju ponovo aktivirala medijsku mašineriju protiv Srbije, a kako piše beogradski “Pres“, glavni operativci u ovom poslu su ljudi iz okruženja nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera.

Toni Bler
 

Udarne igle u tom timu su Blerova supruga Čeri, čija je advokatska kancelarija angažovana za odbranu Ramuša Haradinaja pred Haškim tribunalom, kao i bivši savetnik britanskog premijera Alister Kembel, koji danas ima istu ulogu u Tačijevom kabinetu.


Velika Britanija je najglasnija u Evropskoj uniji u zahtevima da konačno rešenje problema Kosovo bude u interesu Tačijeve vlade. Kako piše “Pres“, britanska administracija je zapravo ideolog zahteva EU za ukidanje paralelnih institucija Beograda na severu Kosova i Metohije, koji je Beogradu predočila nemačka kancelarka Angela Merkel.


- U politici NATO-a prema Balkanu, Amerika je prostor Srbije prepustila ingerencijama britanskih bezbednosnih službi, a britanska antisrpska politika dobila je zamajac kada je mesto ministra spoljnih poslova preuzeo Vilijem Hejg, poznat po angažmanu na rešavanju BiH i po tome što je posebno zainteresovan za pitanje Balkana - kaže izvor “Presa“.


Pomoć Haradinaju

Advokatska kancelarija Čeri Bler bila je angažovana na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, a advokat iz te kancelarije Ed Emerson angažovan je i u novom procesu, koji upravo teče pred Tribunalom. Kako je Press već pisao, u prvom procesu Haradinajevi advokati su za odbranu dobili honorar od sedam miliona evra, a tadašnje procene srpskih advokata u Hagu govorile su da je ukupno na lobiranje potrošeno više od 50 miliona evra.


Alister Kembel, poznat kao najveći ratni “spin doktor“, zbog čega je dobio nadimak “arhitekta rata“, za “Pres“ je priznao da ga je angažovala vlada u Prištini. Kembel polovinu godišnjeg honorara od čak 250.000 funti dobija od Tačijeve vlade, a drugi deo finansira “Britiš kaunsil“, organizacija čija je delatnost prevashodno usmerena na kulturu, učenje engleskog jezika i stipendiranje studenata.


Priznao da ga plaćaju

Kembel je, inače, poznat po ubeđivanju britanske javnosti da je bombardovanje Srbije 1999. bilo neophodno da bi se zaštitili civili, i po kreiranju slike o neophodnosti rata u Iraku zbog navodnog posedovanja nuklearnog naoružanja Sadama Huseina, što je jednom prilikom otvoreno i priznao. O tom njegovom angažmanu pisali su i britanski mediji, jer je Prištini potrebna pomoć za napad na predsednika Tadića, pošto je Tači sprečen u pokušaju da zaokruži nezavisnost južne srpske pokrajine.


- Dosad sam samo analizirao medije na Kosovu i savetovao Prištinu kakve im promene trebaju, i trenutno pripremam iscrpan izveštaj o tome. Čujem i da sam ja navodno “kriv“ za informaciju o tome da će se susresti Tači i Tadić, ali ni to nije istina - rekao je Kembel za “Pres“.


Inače, samo pre nekoliko meseci Kembel je u jednom intervjuu negirao da je blizak sa Tačijem, rekavši da ga nikada nije ni upoznao, a sada su poslovni partneri.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2011. 02:14
Eto ti ga na tolikog koliko si odmerio, inace nista jadno i Bledo!
Petak 23.09.2011. 07:14
A sto su vam komentari ! Na ovakav ozbiljan problem komentar "Dzabe mece ispred sebe cvece" itd. E, tako se povratio Srbiji ugled a Blair je poplavio od stida. I vi na tkav nacin "branite" nekoga ? Nije cudo sto vas gledaju kao debile.
Petak 23.09.2011. 10:14
Ja sam uvek pricao da su nam najveci neprijatelji od vajkada Englezi a ne Nemci.Ma Nemci nam i nebi bili neprijatelji da nije Engleza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online